1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bokkøl

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av ErikG, 29 Aug 2014.

  1. ErikG

    ErikG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ringerike
    Frydenlund bokkøl er et aldeles nydelig øl. Jeg synes den er langt bedre enn Aass sin, selv om jeg liker Aass sine øl veldig godt.

    For dere som er fullbefarne smakere og forumhelter, hvilke malttyper kan stå for den fantastiske maltigheten til Frydenlund sin bokkøl?
     
  2. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Masse munic-/müncenermalt er essensielt i bock. Allerede der er du langt over halvveis til målet. Munic er noe av det beste jeg vet. For en enkel bock som Frydenlund sin trenger du nesten ikke så mye annet, men et lite innslag av mørk krystall er sikkert ikke feil. I min julebock, som er en doppelbock, brukte jeg både mørk og lys munic, pale, krystall 120L og sjokolademalt og den har blitt helt utsøkt

    Hvis jeg skal skyte fra hofta, ville jeg sagt 60% munic, 38% mørk munic og 2% krystall 60/80/120.
     
  3. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Når det er sagt, så må jeg nevne at jeg foretrekker Aass sin bock, som jeg synes er det mest klassiske norske eksempelet.
     
    Ølsaker liker dette.
  4. E.Brekke

    E.Brekke
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skoger, Drammen
    Enig med nordhagen.
     
  5. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nordhagens julebock høres spennende ut - kunne du gi oss komplett oppskrift, inklusive humletyper, tider osv?
     
  6. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Her er oppskriften. Jeg er nok litt purist og synes øl er mer enn godt nok under renhetsloven. Derfor finner dere ingen nellikspiler, kanel, appelsin, grønnsåpe eller julenek i mine øl, men bevares, man gjør som man vil :) Til denne batchen brukte jeg tre rør WLP833 i en 5L starter. Gjæra på 11ºC i to uker før to dager diacetylhvile i romtemp før jeg stakk om og satt dunken på 4ºC i 30 dager.

    Recipe: Jahres Julebock
    Brewer: Øyvind Nordhagen
    Style: Doppelbock
    TYPE: All Grain

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Boil Size: 31,25 l
    Post Boil Volume: 25,75 l
    Batch Size (fermenter): 25,00 l
    Bottling Volume: 24,00 l
    Estimated OG: 1,082 SG
    Estimated Color: 64,6 EBC
    Estimated IBU: 30 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 55,00 %
    Est Mash Efficiency: 55,0 %
    Boil Time: 60 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    5,00 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) (39,4%)
    5,00 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) (39,4%)
    2,20 kg Pale Ale (BestMälz) (5,0 EBC) (17,3%)
    0,30 kg Caramel/Crystal Malt -120L (275,0 EBC) (2,4%)
    0,20 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1200,0 EBC) (1,6%)
    126,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,90 %] @ 60min (30 IBUs)
    3,0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) (5L starter)


    Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, No Mash Out
    Total Grain Weight: 12,69 kg
    ----------------------------
    Name Description Step Temperat Step Time
    Mash In Add 35,00 l of water at 74,3 C 68,0 C 45 min

    Sparge: Fly sparge with 9,96 l water at 75,6 C
     
    Joketil, TorfinnS og Frode:D liker dette.
  7. SindreW

    SindreW
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    "Grønnsåpe"? Deltatt på Birken i helga:p
     
  8. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Det er ingenting i veien for å bruke mørk münchenermalt som eneste basemalt.
    94% mørk münchener og 6% 120 EBC caramunich gir et veldig godt bokkøl, men det er noe lettere enn Frydenlunds
     
  9. ErikG

    ErikG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ringerike
    Jeg sammenlignet Aass og Frydenlund side om side en kveld, og synes Frydenlund hadde det beste maltpreget, samt det lille alkoholstikket helt til slutt. Aass sin var søtere og ikke så kompleks. Etter min smak, vel å merke. Jeg prøver ikke å starte en "hvilken-er-best"-diskusjon.

    Det er vel ikke så enkelt å få oppskrifter fra de store bryggeriene, sikkert. Jeg får vel bare prøve en oppskrift og se! Kanskje münchener i seg selv gjør den store forskjellen, som skrevet her.

    Har Tore Bjørgo sin julebokk til gjæring allerede, heldigvis. :)

    Rart at ikke bock er mer populært, egentlig? Det er lettere å finne humleinfo, det er sikkert. ;)
     
  10. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Jeg har også tenkt at det er rart bock ikke er mer populært, men det er vel fortsatt humle som er in i år også. Det kommer nok.

    Det er sikkert fullt mulig å lage en super smash-bock av mørk munic og f.eks. Hallertau, men etter min mening trenger et såpass sterkt øl som hvertfall doppelbock er et ekstra nivå av kompleksitet i maltprofilen så det ikke bare smaker sterk, mørk lager. Bock er virkelig et øl som først og fremst handler om malt og takk og lov for det. Mmmmm...malt..
     
    ErikG liker dette.
  11. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Jeg lagde en slags smash-bock i april/mai med ... Tja, det var vel hallertauer faktisk, må sjekke notatene, mørk munich og safale 04 gjæra på 16°c. Funka egentlig helt fint, uten å være en absolutt fulltreffer heller, ble litt... Daft. Tror nok det var nettopp det @nordhagen nevner om kompleksitet. Det trenger rett og slett noen flere smaker for å bli rett.
     
  12. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Enig i at smash blir litt lite komplekst for mørkt bokkøl, men for maibock funker wiener + hallertauer helt fint
     
  13. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Wiener? Pølse eller viennamalt? ;) Tror ikke jeg har prøvd noe med det enda, men har hørt at vienna + saaz/hallertauer++ skal være knall til smashvarianter, hm, 8ebc... Er det mørkt nok til en maibock altså? Meske litt varmt for å få høy nok fg da?
     
  14. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Wienermalt, jeg tror det er litt for lite enzymer i pølsene til å få god omdanning...

    Egentlig er det ikke så viktig hvaslags humle man putter i en maibock, så lenge det er en edelhumle e.l. Jeg bruker som regel Hallertauer, men saaz, hersbrücker, perle og tettnanger burde være like bra. Når det er opplagt hvilken av dem det er har man brukt for mye...

    En maibock kan være ganske lys og trenger ikke ha så høy FG. Den ene gangen jeg brygget smash-maibock hadde jeg hovedmeskesteg på 64 grader og fikk FG på ca 1010, men den ble likevel ikke for tynn eller tørr.
     
  15. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har du ikke hørt om wienerbrød?

    Det funker fint med wienermalt i SMaSH-lagere.
     
  16. LC

    LC
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bock er en av mine favorittstiler. Håper flere humlehoder blir maltskaller, for utvalget er tragisk her i landet.
     
    TorsteinO og ErikG liker dette.
  17. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Bokkøl sliter vel litt med rykte som 'gammelmannsøl' og jeg tror ikke det kommer til å snu med det første :(

    Hansa Sterkøl og Ringnes Gold er faktisk helt ok lyse bokkøl, om enn på den lette siden...
     
  18. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Jeg er nok definitivt mer maltskalle enn humlehode. Go bock!
     
    ErikG, Arne Joakim og TorsteinO liker dette.

Del denne siden