Hei
Jeg håper å finne noen jeg kan sparre litt med på bruk av BE.
Det er desverre alt for få som har dette fantastiske bryggeriet, men noen må det være
Hatt en del brygg på denne maskinen nå og har hatt noen erfaringer som tenker at kan være nyttig for andre.
MESKING:
Når man skal overføre mesken har man kun tyngdekraften til hjelp, så jeg bruke en bøtte som jeg satte på gulvet slik at mesk rant ned i den for så helle det i kokekaret. Da gjekk det fort og greit.
Men etter tips i fra oppfinneren, så kunne man få en klarere vørter ved å ikke ha så stor fallhøyde ned til bøtten.
Da slurper den ikke til seg så mye av grumset i bånn av meskekaret. Tar noe lengre tid, men man får en klarere vørter.
OVERFØRING TIL GJÆRINGSKAR.
Det er ingen filter på BE, men den bruker malstrøm effekten til skille ut proteiner og humlerester. Dersom en gjor dette riktig vil det ligge en pyramide med skrot igjen i kokekaret etter det har blitt tømt for vørter.
Det viser seg at malstrømeffekten er temmelig skjør og det er et par ting som jeg har lært for at det skal fungere.
I starten bruke jeg en platekjøler, men den tettet seg hele tiden på grunn av humlerester o.l. Men det var på grunn av at jeg hadde tappekranen på vidt gap. Det gjorde at vesken dro med seg skrotet i dragsuget.
Så da prøvde jeg meg med en dyppkjøler rett i kokekaret på neste brygg. Men såg jeg at alt skrotet ble virvlet opp med en gang jeg tok av lokket. Dette er pga avkjølingen av overflatevannet ble såpass kraftig at man fikk konveksjoner i vørteren. Og ting ble bare værre når dyppkjøleren ble plasser oppi. Da var det ikke store pyramiden som låg igjen.
Har blitt fortalt at malstrøm effekten fungere best på grader over 85. Så å kjøle ned først, for så å kjøre en malstrøm vil ikke fungere like bra.
Derav er løsningen for å tappe over vørter til gjæringskar således
Etter kok er ferdig kjører man 10 min med malstrøm.
Når det er gjort kobler jeg på plate kjøler og setter i gang med overføring. Men dette må gjøres meget sakte. Man kan ha tappekran på vidt gap de første 10- 15 literene, men de siste litrene bør tappes ned på rundt 30 min. Her er det også viktig at lokket er på til enhver tid for ikke å virvle opp skrotet.
Da er det minimalt med rester som følger med i gjæringskaret.
Skal man bruke dyppkjøler, er trikset det samme. Men tapper den varme vørteren først ned i meskekaret, så plasserer man kjøleren nedi der. Når man har kjølt det tilstrekkelig ned, tapper man ned i gjæringskaret.
Det er har tatt litt tid å venne seg til med BE, men nå digger jeg det og gleder meg til neste brygge dag.
Synd det er litt kostbart, men mener det er verd det.
Har laget en liten video av en av bryggedagene mine
Jeg håper å finne noen jeg kan sparre litt med på bruk av BE.
Det er desverre alt for få som har dette fantastiske bryggeriet, men noen må det være
Hatt en del brygg på denne maskinen nå og har hatt noen erfaringer som tenker at kan være nyttig for andre.
MESKING:
Når man skal overføre mesken har man kun tyngdekraften til hjelp, så jeg bruke en bøtte som jeg satte på gulvet slik at mesk rant ned i den for så helle det i kokekaret. Da gjekk det fort og greit.
Men etter tips i fra oppfinneren, så kunne man få en klarere vørter ved å ikke ha så stor fallhøyde ned til bøtten.
Da slurper den ikke til seg så mye av grumset i bånn av meskekaret. Tar noe lengre tid, men man får en klarere vørter.
OVERFØRING TIL GJÆRINGSKAR.
Det er ingen filter på BE, men den bruker malstrøm effekten til skille ut proteiner og humlerester. Dersom en gjor dette riktig vil det ligge en pyramide med skrot igjen i kokekaret etter det har blitt tømt for vørter.
Det viser seg at malstrømeffekten er temmelig skjør og det er et par ting som jeg har lært for at det skal fungere.
I starten bruke jeg en platekjøler, men den tettet seg hele tiden på grunn av humlerester o.l. Men det var på grunn av at jeg hadde tappekranen på vidt gap. Det gjorde at vesken dro med seg skrotet i dragsuget.
Så da prøvde jeg meg med en dyppkjøler rett i kokekaret på neste brygg. Men såg jeg at alt skrotet ble virvlet opp med en gang jeg tok av lokket. Dette er pga avkjølingen av overflatevannet ble såpass kraftig at man fikk konveksjoner i vørteren. Og ting ble bare værre når dyppkjøleren ble plasser oppi. Da var det ikke store pyramiden som låg igjen.
Har blitt fortalt at malstrøm effekten fungere best på grader over 85. Så å kjøle ned først, for så å kjøre en malstrøm vil ikke fungere like bra.
Derav er løsningen for å tappe over vørter til gjæringskar således
Etter kok er ferdig kjører man 10 min med malstrøm.
Når det er gjort kobler jeg på plate kjøler og setter i gang med overføring. Men dette må gjøres meget sakte. Man kan ha tappekran på vidt gap de første 10- 15 literene, men de siste litrene bør tappes ned på rundt 30 min. Her er det også viktig at lokket er på til enhver tid for ikke å virvle opp skrotet.
Da er det minimalt med rester som følger med i gjæringskaret.
Skal man bruke dyppkjøler, er trikset det samme. Men tapper den varme vørteren først ned i meskekaret, så plasserer man kjøleren nedi der. Når man har kjølt det tilstrekkelig ned, tapper man ned i gjæringskaret.
Det er har tatt litt tid å venne seg til med BE, men nå digger jeg det og gleder meg til neste brygge dag.
Synd det er litt kostbart, men mener det er verd det.
Har laget en liten video av en av bryggedagene mine