Finn Berger
Moderator
- og vi veit jo hvor det er varmest. Synd man ikke kan ta med seg noe, da .Det er jo mange steder det er veldig varmt året rundt, og de stedene ser det ut som det er mest utbredt
- og vi veit jo hvor det er varmest. Synd man ikke kan ta med seg noe, da .Det er jo mange steder det er veldig varmt året rundt, og de stedene ser det ut som det er mest utbredt
Får vi lov til å brygge i etterlivet så ble jeg med ett mye, mye roligere.- og vi veit jo hvor det er varmest. Synd man ikke kan ta med seg noe, da .
Ser ikke for meg at det finnes noe sted der det ikke er behov for godt øl.Får vi lov til å brygge i etterlivet så ble jeg med ett mye, mye roligere.
Var redd for at oss hedninger var stuck med mjød jeg da, fra Heidrun.Ser ikke for meg at det finnes noe sted der det ikke er behov for godt øl.
Neida, du har pub'en til Ægir du kan gå til.Var redd for at oss hedninger var stuck med mjød jeg da, fra Heidrun.
Her på forumet driver ingen aktive med trykkgjæring i utstrakt grad.
Er ikke veldig aktiv på FB, men innom bryggergruppene inn i mellom. Der dukker det jevnlig opp innlegg som viser at trykkgjæring brukes. Hvor utbredt det er, vet jeg ikke. Men det er ingen tvil om at det er vanligere enn man kan få inntrykk av på dette forumet.
Undersøkte for en tid tilbakeSkal jeg være helt ærlig, virker forumet rimelig dødt sammenliknet med facebook-gruppene...
Er ikke helt samme "livet" her nå som det var for 6-7 år siden...
Jeg bruker alltid å få positive tilbakemeldinger om forumet når jeg er ute og treffer andre bryggere - av folk som i liten grad er aktive gjennom å skrive på forumet, men som likevel bruker det mye som kilde til kunnskap. Og som @Kold Brygg skriver i det innlegget han lenka til over her, så er et forums styrke at det fungerer som en kunnskapsbank. Og så vil jeg hevde - som ham - at du antakelig kan få mer kompetent hjelp fra flere raskere her enn på facebook. (Jeg prøvde å henge litt på den store fb-gruppa en kort periode, men det var en deprimerende opplevelse. Og siden har jeg aldri giddet. Det gjelder for så vidt hele fb. Jeg har stadig en konto, men jeg er aldri inne der.)Skal jeg være helt ærlig, virker forumet rimelig dødt sammenliknet med facebook-gruppene...
Er ikke helt samme "livet" her nå som det var for 6-7 år siden...
Tror at årsaken for veldig mange brukere å ha Facebook er rett og slett Messenger. "Alle" bruker Messenger, og det er et umulig arbeide å få folk over på bedre tjenester som Signal eller Telegram.Det gjelder for så vidt hele fb. Jeg har stadig en konto, men jeg er aldri inne der.)
En typisk manuell dag:Jeg startet med en BB30 hvor en bryggedag tok ca åtte timer fra start til ferdig vasket. Under meskingen var det kontinuerlig jobb med å manuelt sirkulere vørteren, og samtidig justere effektregulatoren og termostaten (som jeg tror må ha hatt en nøyaktighet dårligere enn +/- 5C). Den eneste pausen i løpet av bryggingen var under kjølingen som fungerte som matpause. Med ett barn ble det nærmest aldri tid til brygging. Tankene fløy med en gang til hvordan jeg skulle modifisere bryggeren - bygge en kontroller med Arduino med PID styring på varmeelementet og en pumpe for sirkulasjon.
Så kom barn #2 og det ble verken brygging eller modifikasjon. Inn kom det i stedet en Speidel med den nyeste kontrolleren. Plutselig kunne jeg sitte på kveldstid å nerde forum og mekke oppskrifter, laste de opp til skyen og når jeg startet opp maskinen var det nærmest kun å fylle vann og trykke «play». Alt ble så mye enklere og mer tilgjengelig. Integrert kjølekappe og tappekran i bunnen gjorde også vaskingen til en drøm i forhold til BB30.
Endelig kunne jeg brygge øl igjen! Og med det kom også interessen for å tilegne seg kunnskap om mesketemperaturer, vannjustering, gjær osv.
Jeg har nok en interesse for automatisering og teknologi som ikke alle har, men for meg og nok mange andre er slike ting en viktig del av hobbyen. Jeg skulle fremdeles ønske jeg hadde kommet i mål med planene på min BB30. Tenk på alle de som har bygget egne fullautomatiserte bryggerier, jeg tror ikke de hadde «giddi» å holde på med denne hobbyen hvis det var ensbetydende med å stå å røre i en kjele på kjøkkenkomfyren.
Brygger de bedre øl enn de hadde gjort med enklere utstyr, kanskje umulig å si, men nå brygger de i hvert fall øl!
Jeg ser ikke bort fra at teknologi blir mer relevant jo større batcher man brygger. Min metode for temperaturkontroll under gjæringa forutsetter i alle fall enten investering i mye dyrt styrketreningsutstyr eller at man begrenser seg til batcher på +/- 25 liter. Og så krever det litt spesielle boligforhold. Så ja; teknologi for temperaturkontroll er et absolutt gode. Om man skal tilpasse brygginga til temperaturforholdene i en blokkleilighet, blir det en del ting man ikke kan gjøre.Vi har vel egentlig spora av inn på bryggedagen mens tråden omhandler petimeterkontroll på gjæringsprosessen.
Bryggedagen min er ikke særlig forskjellig fra din, Finn. Bare forskjellen er mellom meskepose og maltrør, at du vasker i dusjen mens jeg spyler av det med hageslangen (fram til det blir minusgrader hvertfall). At du koker under kjøkkenvifta mens jeg koker i "meskekjelen" med dampkondensator. Slipper også å bære gjæringsbøtta, for vørteren pumpes fra kokekjelen over i gjæringstanken i kjøleskapet som står to meter fra kjelen.
Hvor du sparer tid er på vasking etter bryggedagen. Med motstrømskjøler, pumpe og slanger er det mye overflate som man aldri når til med en børste eller annen mekanisk/fysisk rengjøring - og er da avhengig av kjemikalier og virketid. Samt skylling av nevnte. Det tar fort en times tid å kjøre PBW gjennom og så skylle Brewtoolsen.
Jeg gidder ikke å brygge øl hvis jeg har dårlig tid, da er det lettere for å gjøre feil eller å glemme noe. I dag mesker jeg i drøyt to timer og skal koke i tre timer, så det blir en noenlunde lang bryggedag. Men det gir meg god tid til å fikse all oppvask og sånt underveis, planlegge middag og drive litt dank innimellom.
Hva Brewtools tilbyr med gjæringskontrollen de lansererer derimot, det er jo interessant selv om overkill for mange. Det er kjekt å følge med på SG underveis sånn at man får tørrhumla eller justert trykk i tanken til riktig tid. Temperaturlogging med inn og utkobling av varme og kjøling på et litt mer avansert nivå enn Inkbird som styrer kjøleskap og frostvakta. Skal ikke se helt bort fra at det kan bli en slik sak, og gjæringstank fra Brewtools også når bryggeriet skal pusses opp til neste år - for ølbrygging tror jeg nok at jeg aldri kommer til å gi meg med.
Min batch 228 Old Salt Tavern som ble gjæra for varmt hadde jo blitt fullstendig kontrollert med et sånt oppsett. Nå har jeg fått karbonert det, og dette er nok ølet jeg har brygga med mest estere av alle hittil. Frukt og bærfest både i nese og munn. Ølet endte da opp med å være drikkendes, men ikke i det hele tatt hva jeg var ute etter så det blir jo da brygga på nytt om ikke så lenge. Med denne gjæringskontrolleren og oppsett hadde jeg da spart meg en bryggedag - selv om det ble konsumerbart øl ut av det denne gangen kunne det like lett ha blitt ødelagt og dermed bortkasta ingredienser og 6-7 timer bryggeritid. Hva er det verdt? Brewfather sier 700 kroner i ingredienser, hva er tid verdt? Kanskje blir det 3-4 slike øl i løpet av 30-35 batcher på et år, hvor noe går litt stokk over stein eller uforutsette saker skjer i gjæringen. Kan man kutte ned på slike feil med dette verktøyet - og det ikke er helt ublue priser på komponentene så er det nok ikke mange batcher man behøver før det er "tjent inn" igjen.
Det der må vel være en ypperlig løsning! Så er det mulig å bygge på i høyden så blir det plass til høyere tanker eller fat. Helt sikkert både tryggere og bedre enn gamle kjøleskap med frostvakter.Jeg funderer alvorlig på å investere i et par sånne: https://brewshop.no/produkt/utstyr/gjaering/kjoleenheter/ferminator-basic . Det hadde forenkla brygginga en del, og gitt meg noen muligheter jeg ikke har.