Hei
Jeg har laget 3 brygg hittill. Det første var Hvete IPA, som hadde gjæringstemp på opp i 26 grader. Dette smakte ikke så godt
Småtøs var brygg nr 2, og dette har jeg gitt til folk med gode tilbakemeldinger. Selv synes jeg det er litt mer fyldig enn det du får i butkken.
Nå har jeg laget 7 Fjells sommernatt, men problemet oppstår her på samme måte som de andre bryggene mine: SG/FG er for høy.
Jeg har 5.5 kg Malt, og mesket med 16.5L vann. Malten tar med seg 0.8L/pr kg malt, det vil si 4.4L vann forsvinner i malten.
Endte da opp med 16,6L skyllevann på 76'c, men når jeg tok 16L i, var kokeren fylt helt opp, så for at det ikke skulle sprute på hele kjøkkenet når det begynte å koke, tok jeg ca 2l ut i en panne. Dette gjorde jeg etter første pulje med humle var tatt i, slik at humlen blandet seg med så mye vann den skulle ha.
Etter en stund er jo en del vann fordampet, så jeg hev vannet fra pannen (med humle som allerede var blandet seg) opp i kokeren igjen, Men når jeg skulle ta det over i gjæringskaret, ser jeg at det bare er rett over 21L. Skulle vært 25. OG havner på 1.054 - skulle vært 1.047. Hva kan jeg gjøre for å få 25L og rett OG?
For å få høyere OG må jeg ha mer vann sant? men kan jeg hive mer vann i etter jeg har kastet humlen i? I oppskriften står det at om SG er for høy, må mer vann i , men det må gjøres før humlen tilsettes. Derfor kastet jeg humlen i før jeg tok bort litt vann, for så å tilsette det etterpå.
En annen ting er - Når det står på humlepakken at den skal tilsettes 90 min før kokeslutt og 5min før kokeslutt, vil det si at du skal ta humlen ut igjen når du er fedig å koke? Tar jo fort en stund å kjøle ned brygget til 30'C
Pluss at en del av humlen havner kanskje i gjæringskaret, Så istedet for 5min kan den fort bli liggende i 2-4 mnd
Jeg har laget 3 brygg hittill. Det første var Hvete IPA, som hadde gjæringstemp på opp i 26 grader. Dette smakte ikke så godt
Småtøs var brygg nr 2, og dette har jeg gitt til folk med gode tilbakemeldinger. Selv synes jeg det er litt mer fyldig enn det du får i butkken.
Nå har jeg laget 7 Fjells sommernatt, men problemet oppstår her på samme måte som de andre bryggene mine: SG/FG er for høy.
Jeg har 5.5 kg Malt, og mesket med 16.5L vann. Malten tar med seg 0.8L/pr kg malt, det vil si 4.4L vann forsvinner i malten.
Endte da opp med 16,6L skyllevann på 76'c, men når jeg tok 16L i, var kokeren fylt helt opp, så for at det ikke skulle sprute på hele kjøkkenet når det begynte å koke, tok jeg ca 2l ut i en panne. Dette gjorde jeg etter første pulje med humle var tatt i, slik at humlen blandet seg med så mye vann den skulle ha.
Etter en stund er jo en del vann fordampet, så jeg hev vannet fra pannen (med humle som allerede var blandet seg) opp i kokeren igjen, Men når jeg skulle ta det over i gjæringskaret, ser jeg at det bare er rett over 21L. Skulle vært 25. OG havner på 1.054 - skulle vært 1.047. Hva kan jeg gjøre for å få 25L og rett OG?
For å få høyere OG må jeg ha mer vann sant? men kan jeg hive mer vann i etter jeg har kastet humlen i? I oppskriften står det at om SG er for høy, må mer vann i , men det må gjøres før humlen tilsettes. Derfor kastet jeg humlen i før jeg tok bort litt vann, for så å tilsette det etterpå.
En annen ting er - Når det står på humlepakken at den skal tilsettes 90 min før kokeslutt og 5min før kokeslutt, vil det si at du skal ta humlen ut igjen når du er fedig å koke? Tar jo fort en stund å kjøle ned brygget til 30'C
Pluss at en del av humlen havner kanskje i gjæringskaret, Så istedet for 5min kan den fort bli liggende i 2-4 mnd
Sist redigert: