Espen Breivik
Fylkesstyre
Monkey Brew har hatt tradisjon i å plukke ut et øl de vil brygge på Det Gode Øls klubb i Trondheim på Hjemmebryggeraften. Den blir plukket ut uavhengig av publikumsfavoritt.
Var heldig å ble plukket ut (med den siste) boksen jeg hadde med av et forsøk på NEIPA som isteden ble en god (X)PA. - Kan også ha noe med at jeg fortalte litt om teknikken jeg hadde brukt (dip-hopping) som gjorde at det ble ekstra interessant
Oppskrift
Min oppskrift på Brewfather her: https://recipe.brewfather.app/EVvgNvB0BcBYAXhqqASckhB9KhHr4P
Den ble skalert opp, og de samme humlene ble brukt - tror tilogmed det var samme crop av Sultana som jeg hadde brukt i min batch og kjøpt via Brewshop fra innhøstingsår 2021. Hadde en sample som luktet veldig bra så vi bestemte oss for at det var bra selv om den var noen år gammel. Pga. økonomi brukte vi husmalt, så vi erstattet noen av leverandørene jeg hadde brukt til det som MB normalt bruker.
Fikk ikke tak i Lallemand New England IPA med akseptabel holdbarhetsdato, så vi diskuterte og ble enig om Verdant IPA. Jeg hadde opprinnelig lagt meg litt høyere på mesketemp slik at den ikke skulle gjære veldig ut, men pga. meskekaret og utfordringer med uniform temperaturkontroll, så ville de heller gjære ut for mye enn å risikere for lite utgjæring, så derfor ble det på 65 C.
Vi la til litt humleekstrakt på starten for å gjøre det litt bitrere.
Bryggedag
Begynte 07. mai, litt etter kl 0700, hadde fylt opp en del sekker i trakten fra dagen før, hjalp til med resterende.
Litt større forhold under mesking - havren klumpet seg en del.
Masken må også ut - en bonde kommer og henter containerene hver uke.
Whirlpool blir gjort manuelt - jeg gjorde vel en brukbar jobb her Vi hadde ingen humle her siden vi kjørte Dip-Hop. Kun litt før kokeslutt for precursors og vi hadde også bestemt oss for å gjøre det litt bitrere ved å tilsette humleekstrakt på starten av kok.
Traff nøyaktig på forventet gravity - det gjør jo oss "millimeterbryggere" glad!
Overføring av vørter med en liten termowell - de fleste har vel et slikt termometer hjemme. Morsomt å se sånne små fellesnevnere mellom hjemmebrygg og mer storskala brygger.
Dip-Hopping
Bestemte oss for å bruke en kombinasjon av vann og varm vørter. Startet med å fylle humle rett i gjæringskar #4.
Deretter pumpet vi 30 L 86 C vann inn. Når kok var ferdig, la vi til 150 L vørter. Deretter kjørte vi (manuell) WP og overførte etterpå via platekjøler.
Ble ca 2650 L til gjæring! Det luktet helt fantastisk - som forventet med så mye humle rett i karet.
Beau tilsatte 3 x 500 g ny Verdant Tørrgjær
Bryggeskjemaet med ekstra notater
Fikk bildet etter et par dager fra bryggeriet - dette er vel kjent for mange som har brukt Verdant...
Beau og Siv som brygget den dagen var veldig flink til å forklare alt underveis - hadde en kjempeflott bryggedag!
Tørrhumling
Hadde gjæret helt ut til 1.8 P (ca. 1.007 SG) så det ble ganske tørt. Det ble tørrhumlet i går (14. mai), etter å ha dumpa resterende 44 L med gjær og humlerester. Første dumping var allerede gjort på dag 3.
Smakte på det før tørrhumling og syns det var veldig lovende (selv om det var en del hopburn - naturlig nok). Fikk mye Grapefruit og Ananas i aroma!
Pål purger linjer før gjennomkjøring av CO2 for å blande humler samt å trykksette.
Kjører trykksetting på ca 0.5 bar den siste tiden for å sikre at humla presses ned i ølet.
Release
Det blir sluppet på polet i juni og noe blir antageligvis på fat iaf i Trondheim! Gleder meg til å smake på resultatet.
Var heldig å ble plukket ut (med den siste) boksen jeg hadde med av et forsøk på NEIPA som isteden ble en god (X)PA. - Kan også ha noe med at jeg fortalte litt om teknikken jeg hadde brukt (dip-hopping) som gjorde at det ble ekstra interessant
Oppskrift
Min oppskrift på Brewfather her: https://recipe.brewfather.app/EVvgNvB0BcBYAXhqqASckhB9KhHr4P
Den ble skalert opp, og de samme humlene ble brukt - tror tilogmed det var samme crop av Sultana som jeg hadde brukt i min batch og kjøpt via Brewshop fra innhøstingsår 2021. Hadde en sample som luktet veldig bra så vi bestemte oss for at det var bra selv om den var noen år gammel. Pga. økonomi brukte vi husmalt, så vi erstattet noen av leverandørene jeg hadde brukt til det som MB normalt bruker.
Fikk ikke tak i Lallemand New England IPA med akseptabel holdbarhetsdato, så vi diskuterte og ble enig om Verdant IPA. Jeg hadde opprinnelig lagt meg litt høyere på mesketemp slik at den ikke skulle gjære veldig ut, men pga. meskekaret og utfordringer med uniform temperaturkontroll, så ville de heller gjære ut for mye enn å risikere for lite utgjæring, så derfor ble det på 65 C.
Vi la til litt humleekstrakt på starten for å gjøre det litt bitrere.
Bryggedag
Begynte 07. mai, litt etter kl 0700, hadde fylt opp en del sekker i trakten fra dagen før, hjalp til med resterende.
Litt større forhold under mesking - havren klumpet seg en del.
Masken må også ut - en bonde kommer og henter containerene hver uke.
Whirlpool blir gjort manuelt - jeg gjorde vel en brukbar jobb her Vi hadde ingen humle her siden vi kjørte Dip-Hop. Kun litt før kokeslutt for precursors og vi hadde også bestemt oss for å gjøre det litt bitrere ved å tilsette humleekstrakt på starten av kok.
Traff nøyaktig på forventet gravity - det gjør jo oss "millimeterbryggere" glad!
Overføring av vørter med en liten termowell - de fleste har vel et slikt termometer hjemme. Morsomt å se sånne små fellesnevnere mellom hjemmebrygg og mer storskala brygger.
Dip-Hopping
Bestemte oss for å bruke en kombinasjon av vann og varm vørter. Startet med å fylle humle rett i gjæringskar #4.
Deretter pumpet vi 30 L 86 C vann inn. Når kok var ferdig, la vi til 150 L vørter. Deretter kjørte vi (manuell) WP og overførte etterpå via platekjøler.
Ble ca 2650 L til gjæring! Det luktet helt fantastisk - som forventet med så mye humle rett i karet.
Beau tilsatte 3 x 500 g ny Verdant Tørrgjær
Bryggeskjemaet med ekstra notater
Fikk bildet etter et par dager fra bryggeriet - dette er vel kjent for mange som har brukt Verdant...
Beau og Siv som brygget den dagen var veldig flink til å forklare alt underveis - hadde en kjempeflott bryggedag!
Tørrhumling
Hadde gjæret helt ut til 1.8 P (ca. 1.007 SG) så det ble ganske tørt. Det ble tørrhumlet i går (14. mai), etter å ha dumpa resterende 44 L med gjær og humlerester. Første dumping var allerede gjort på dag 3.
Smakte på det før tørrhumling og syns det var veldig lovende (selv om det var en del hopburn - naturlig nok). Fikk mye Grapefruit og Ananas i aroma!
Pål purger linjer før gjennomkjøring av CO2 for å blande humler samt å trykksette.
Kjører trykksetting på ca 0.5 bar den siste tiden for å sikre at humla presses ned i ølet.
Release
Det blir sluppet på polet i juni og noe blir antageligvis på fat iaf i Trondheim! Gleder meg til å smake på resultatet.
Sist redigert: