Heisann,
Har i lang tid grublet på å brygge en ekstrem stout.
Og etter en smaksrunde forrige helg med Nøgne Ø Dark Horizon 3, Brewdogs Dog A og Tokyo er ikke lysten blitt mindre.
Leste i sin tid, og leste meg opp igjen nå, på Kristianiastundentene sin Deepwater Horizon brygging.
Mange gode tips i diskusjonene der.
Har fra før noen øl på drøyt 10% på samvittigheten, og enkelte er blitt riktig så bra.
Men her går vi et solid steg videre.
Har derfor noen spørsmål og problemstillinger jeg håper noen kan gi noen svar på.
Selv har vi følgende planer:
Mesker i to kjølebokser, 91 og 49 liter.
Mesker inn med ca 2,0 - 2.5l per kg malt i hver.
Bruker ca 20kg malt i den store og drøyt 10kg i den minste.
Vi bruker partiskylling, og planen er å bruke første avrenning til ekstremstouten og andre til en sessionstout (da får vi 40-50 liter øl i bonus).
Håpet er å få 1,085 eller mer på første skyllingen (normalt ligger vi 1,080 - 1,082, men da med 2,7 liter per kg)
Håpet er å få den opp i minst 1,100 før tilsetting av sukker, og opp til 1,140 etter kok og med sukkertilsetninger.
Planlagt oppskrift (til den store kjøleboksen. Skaleres ned til den lille)
Batch Size 40l
IBU: 91
Est OG: 1,105 (uten sukker) - 1,134 (inkl sukker)
Est FG: 1,030 (håper jeg)
Malt:
15 kg Maris Otter Pale Malt
1,5 kg Flaked Oats (havregryn)
1,0 kg Amber Malt
1,0 kg Brown Malt
0,7 kg Roast Barley
0,5 kg Pale Chocolate Malt
0,45 kg Chocolate Malt
0,35 kg Caramalt
0,3 kg Dark Crystal Malt
0,1 kg Black Patent Malt
Tenker og å tilsette sukker:
1,0 kg bordsukker under koking
2,0 kg Demerara sukker når primærgjæringen avtar.
Humle:
Hadde egentlig tenkt å bruke Horizon som bitterhumle pga lavt cohumulone nivå, men finner den ikke i noen butikker her til lands.
Så der må jeg se etter et alternativ. Heller mot Simcoe men må vurdere litt mer.
100g Horizon 12%AA - First Wort
40g Simcoe 13,5%AA - 30 min
60g Amarillo 8,5% - 15 min
60g Cascade 5,5% - 5 min
60g Cascade 5,5% - 1 min
60g Cascade 5,5% - Dry Hop 7 days
Gjær:
WLP007 til første gjæringsrunde
Enten
WLP715 - Champagne eller
WLP099 - Super High Gravity
Tilsettes når primærgjæring inkl sukkertilsetning har avtatt.
Problemstillinger/spørsmål:
- Hvor avhengig er vi av ren O2 for lufting av vørter?
Rister normalt gjæringsbøttene, men har og en akvariepumpe vi kan kjøpe ny luftstein og filter til.
Vil dette gi tilstrekkelig oksygen i vørteren?
Er det noen som har laget virkelig sterk øl uten tilsetning av ren O2, og hvordan gikk det?
- Er vi avhengig av mottrykksfyller / Beergun for å få det på flaske?
Hittil har vi alltid brukt naturlig karbonering på flaskene, også på ølet som holdt drøyt 10%, men antar det kan bli et problem her?
Har i lang tid grublet på å brygge en ekstrem stout.
Og etter en smaksrunde forrige helg med Nøgne Ø Dark Horizon 3, Brewdogs Dog A og Tokyo er ikke lysten blitt mindre.
Leste i sin tid, og leste meg opp igjen nå, på Kristianiastundentene sin Deepwater Horizon brygging.
Mange gode tips i diskusjonene der.
Har fra før noen øl på drøyt 10% på samvittigheten, og enkelte er blitt riktig så bra.
Men her går vi et solid steg videre.
Har derfor noen spørsmål og problemstillinger jeg håper noen kan gi noen svar på.
Selv har vi følgende planer:
Mesker i to kjølebokser, 91 og 49 liter.
Mesker inn med ca 2,0 - 2.5l per kg malt i hver.
Bruker ca 20kg malt i den store og drøyt 10kg i den minste.
Vi bruker partiskylling, og planen er å bruke første avrenning til ekstremstouten og andre til en sessionstout (da får vi 40-50 liter øl i bonus).
Håpet er å få 1,085 eller mer på første skyllingen (normalt ligger vi 1,080 - 1,082, men da med 2,7 liter per kg)
Håpet er å få den opp i minst 1,100 før tilsetting av sukker, og opp til 1,140 etter kok og med sukkertilsetninger.
Planlagt oppskrift (til den store kjøleboksen. Skaleres ned til den lille)
Batch Size 40l
IBU: 91
Est OG: 1,105 (uten sukker) - 1,134 (inkl sukker)
Est FG: 1,030 (håper jeg)
Malt:
15 kg Maris Otter Pale Malt
1,5 kg Flaked Oats (havregryn)
1,0 kg Amber Malt
1,0 kg Brown Malt
0,7 kg Roast Barley
0,5 kg Pale Chocolate Malt
0,45 kg Chocolate Malt
0,35 kg Caramalt
0,3 kg Dark Crystal Malt
0,1 kg Black Patent Malt
Tenker og å tilsette sukker:
1,0 kg bordsukker under koking
2,0 kg Demerara sukker når primærgjæringen avtar.
Humle:
Hadde egentlig tenkt å bruke Horizon som bitterhumle pga lavt cohumulone nivå, men finner den ikke i noen butikker her til lands.
Så der må jeg se etter et alternativ. Heller mot Simcoe men må vurdere litt mer.
100g Horizon 12%AA - First Wort
40g Simcoe 13,5%AA - 30 min
60g Amarillo 8,5% - 15 min
60g Cascade 5,5% - 5 min
60g Cascade 5,5% - 1 min
60g Cascade 5,5% - Dry Hop 7 days
Gjær:
WLP007 til første gjæringsrunde
Enten
WLP715 - Champagne eller
WLP099 - Super High Gravity
Tilsettes når primærgjæring inkl sukkertilsetning har avtatt.
Problemstillinger/spørsmål:
- Hvor avhengig er vi av ren O2 for lufting av vørter?
Rister normalt gjæringsbøttene, men har og en akvariepumpe vi kan kjøpe ny luftstein og filter til.
Vil dette gi tilstrekkelig oksygen i vørteren?
Er det noen som har laget virkelig sterk øl uten tilsetning av ren O2, og hvordan gikk det?
- Er vi avhengig av mottrykksfyller / Beergun for å få det på flaske?
Hittil har vi alltid brukt naturlig karbonering på flaskene, også på ølet som holdt drøyt 10%, men antar det kan bli et problem her?