Dypfrysing av øl

I høst brygget vi en batch på nærmere 100 liter IPA, sterkt inspirert av Nøgne Ø's ganske bronsefargede og fyldige utgave, og med solid tørrhumling på slutten av gjæringen. Mens noen liter ble tappet på flasker og etter karbonering satt til lagring i kjølerommet, ble det resterende tappet på fem corneliusfat som ble satt til kaldlagring i garasjen. Og der glemte jeg dem da sprengkulden kom med 10-15 grader minus... Fatene var dypfrosne da jeg tok dem inn etter noen uker. Heldigvis ble ikke fatene sprengt av isdannelsen. Men noe skjedde med smaken.

Den delen av IPA-batchen som ble tappet på flaske, fikk en nydelig humlearoma, med tydelig og balansert bitterhet, helt som tilsiktet. IPAen som hadde vært dypfrosset på fat ble derimot tydelig forandret i negativ retning. Aromaen hadde en litt ubestemmelig kjellerduft. Bitterheten var også betydelig redusert. Jeg kan ikke lenger kalle dette en IPA, men i beste fall en slags Amerikans pale ale (eller brown ale). Jeg liker ikke smaken, men kona, som vanligvis er mer følsom for usmaker enn meg, liker den godt. Det virker som det er en usmak noen (bl.a. jeg) kjenner og andre ikke kjenner.

Mens flaskene med IPA som bare hadde vært lagret i kjølerommet fremstod som ganske klare i glasset, var IPAen som hadde vært frosset, betydelig mer tåkete. Jeg ville kanskje ventet av den ekstreme kaldlagringen ville føre til ekstra klaring, men det ble snarere omvendt.

Er det noen som har en ide om hva som kan ha skjedd av kjemiske forandringer med brygget i forbindelse med at disse fatene ble dypfrosset? Er en humlesterk IPA mer sensitivt for overdose av kulde enn andre øltyper?
 
Når øl fryser, vil jo vannet fryse ut, så man sitter igjen med en løsning som etterhvert blir det meste av det i ølet som ikke er van... så du vil ha en relativt alkoholsterk løsning med det meste av humleoljer og andre stoffer i. Mulig at det er noe morsom kjemi som skjer der. - men de fleste av de prosessene går langsomt ved og under frysepunktet.
 
I høst brygget vi en batch på nærmere 100 liter IPA, sterkt inspirert av Nøgne Ø's ganske bronsefargede og fyldige utgave, og med solid tørrhumling på slutten av gjæringen. Mens noen liter ble tappet på flasker og etter karbonering satt til lagring i kjølerommet, ble det resterende tappet på fem corneliusfat som ble satt til kaldlagring i garasjen. Og der glemte jeg dem da sprengkulden kom med 10-15 grader minus... Fatene var dypfrosne da jeg tok dem inn etter noen uker. Heldigvis ble ikke fatene sprengt av isdannelsen. Men noe skjedde med smaken.

Den delen av IPA-batchen som ble tappet på flaske, fikk en nydelig humlearoma, med tydelig og balansert bitterhet, helt som tilsiktet. IPAen som hadde vært dypfrosset på fat ble derimot tydelig forandret i negativ retning. Aromaen hadde en litt ubestemmelig kjellerduft. Bitterheten var også betydelig redusert. Jeg kan ikke lenger kalle dette en IPA, men i beste fall en slags Amerikans pale ale (eller brown ale). Jeg liker ikke smaken, men kona, som vanligvis er mer følsom for usmaker enn meg, liker den godt. Det virker som det er en usmak noen (bl.a. jeg) kjenner og andre ikke kjenner.

Mens flaskene med IPA som bare hadde vært lagret i kjølerommet fremstod som ganske klare i glasset, var IPAen som hadde vært frosset, betydelig mer tåkete. Jeg ville kanskje ventet av den ekstreme kaldlagringen ville føre til ekstra klaring, men det ble snarere omvendt.

Er det noen som har en ide om hva som kan ha skjedd av kjemiske forandringer med brygget i forbindelse med at disse fatene ble dypfrosset? Er en humlesterk IPA mer sensitivt for overdose av kulde enn andre øltyper?
Var fatene trykksatt før kjøling? Det kan dras inn luft ved undertrykk, (fat er lagd for å holde trykk inne, ikke ingress ved undertrykk). Ved nedkjøling, vil først volumet på headspace (gass) reduseres. Videre vil jo vann/øl volum først reduseres ned mot 4C, (men det er minimalt, kun 0,075%), for deretter å utvide seg, (9%). Selv om det ikke presses ut luft, vil isen kunne deformere fatet litt, og når der varmes opp til 4C vil det redusere trykket. Etter 4 C vil luft og vann (øl) utvide seg igjen.
 
Sist redigert:
Når øl fryser, vil jo vannet fryse ut, så man sitter igjen med en løsning som etterhvert blir det meste av det i ølet som ikke er van... så du vil ha en relativt alkoholsterk løsning med det meste av humleoljer og andre stoffer i. Mulig at det er noe morsom kjemi som skjer der. - men de fleste av de prosessene går langsomt ved og under frysepunktet.
En regel for kjemiske reaksjoner, er at reaksjonshastigheten dobles for hver tiende grad. Da håper jeg det går like lite fort når det blir kaldt...
 
Tilbake
Topp