Amarillo
Norbrygg-medlem
Inspirert av @1Morten som hadde et innlegg for en tid tilbake om å brygge på enkel måte, begynte jeg å lure på hvordan lage øl enklest mulig. Omtrent samtidig hørte jeg på noen episoder på 'Basic Brewing Radio' der de testet ut øl laget med bare DME, vann og kun en humletilsening i whirlpool på forskjellige temperaturer.
På hytta hadde vi noen 5-liters vannkanner som kunne passe som gjæringskar, de var jo faktisk også koniske hvis man satte dem på hodet og tenkte at her kunne jeg høste gjær i tillegg til å brygge øl.
Well, jeg ville som sagt gjøre dette enklest mulig og ville helst unngå å ta hull på kannen til gjærlås og tappekran. Løsningen ble å ta hull i korken, der fikk jeg akkurat presset inn en plastkran fra et gjæringskar og fikk festet den med mutteren på innsiden.
Denne kunne brukes til å slippe ut Co2 under gjæringa, og etter gjæringa kunne jeg snu hele greia og samle gjær og trub i 'konen'. Kanskje ikke dette man tenker på når man hører conical fermenter, men definitivt comical fermenter. Hele idéen var å gjøre hele prosessen så enkel som mulig fra brygging til øl i glasset, så her skulle gjæring, karbonering og tapping skje i samme beholder, og dermed også uberørt av oksygen.
'Bryggingen' besto i å fylle en kasserolle med 4 liter vann, tilsette en halv kilo DME, varme opp til 78° C, tilsette 34g Cascade som jeg fant i fryseren, og holde temperaturen i 20 minutter med sporadisk røring (også kalt whirlpool ).
Etter avkjøling var det bare å fylle opp det klargjorte gjæringskaret. Et innfall gjorde at jeg tilsatte sitronsaft fra flaske for å senke pH litt. OG målt til 1.047, ett poeng over planlagt og gir en brewhouse efficiency på over 100% Jau, følte jeg hadde god kontroll på brygginga denne dagen.
Hadde en slant WLP051 stående som ble tilsatt på direkten rett fra kjelleren, og satte kannen på kjøkkenbenken med kranen litt åpen. Etter et døgn var det full fres.
Jeg ville jo ha litt futt i ølet også, så når gjæringa begynte å gå mot slutten på dag 3-4 stengte jeg kranen, snudde den opp ned og lot kannen blåse seg opp mens trykket steg. Vanskelig å finne ideelt tidspunkt for dette, så feiget ut et par ganger og slapp ut trykket. Men til slutt tok jeg sjansen på å la den stå og satte den kaldt når den så sprekkeferdig ut.
5 dager senere, og jeg skulle høste gjær fra min comical. Hadde bygget seg opp en fin lagdeling mellom gjær og humle.
Det ble ikke en stor suksess. Det vil si gjær og humle kom ut, mye, og det ville liksom ikke gi seg. Det var da jeg skjønte at tappekran over konen har noe for seg. Men til slutt kom det rimelig klart øl og det var klart for prøvesmaking. Og joda, øl var det, og smaken var god, veldig smud med mye frisk humlesmak. Noe bitterhet også, men langt fra IPA, mer som NEIPA, frisk og hazy. Kullsyre også, ihvertfall i starten Det er nok en fordel å ta knekken på hele volumet i ett, så det er en fordel å ha noen gode venner på besøk, da går 6-7 halvlitere fort.
Om jeg gjør det igjen? Ja, men må finne en måte å tappe ut ølet over konen. Kjempefin måte å teste ut forskjellige humletyper på, og hvordan temperatur påvirker smak, aroma og bitterhet på humla. Når brygginga tar under en time fra start til gjæring kan man virkelig gjøre mange eksperimenter, og i tillegg få mye godt øl.
På hytta hadde vi noen 5-liters vannkanner som kunne passe som gjæringskar, de var jo faktisk også koniske hvis man satte dem på hodet og tenkte at her kunne jeg høste gjær i tillegg til å brygge øl.
Well, jeg ville som sagt gjøre dette enklest mulig og ville helst unngå å ta hull på kannen til gjærlås og tappekran. Løsningen ble å ta hull i korken, der fikk jeg akkurat presset inn en plastkran fra et gjæringskar og fikk festet den med mutteren på innsiden.
Denne kunne brukes til å slippe ut Co2 under gjæringa, og etter gjæringa kunne jeg snu hele greia og samle gjær og trub i 'konen'. Kanskje ikke dette man tenker på når man hører conical fermenter, men definitivt comical fermenter. Hele idéen var å gjøre hele prosessen så enkel som mulig fra brygging til øl i glasset, så her skulle gjæring, karbonering og tapping skje i samme beholder, og dermed også uberørt av oksygen.
'Bryggingen' besto i å fylle en kasserolle med 4 liter vann, tilsette en halv kilo DME, varme opp til 78° C, tilsette 34g Cascade som jeg fant i fryseren, og holde temperaturen i 20 minutter med sporadisk røring (også kalt whirlpool ).
Etter avkjøling var det bare å fylle opp det klargjorte gjæringskaret. Et innfall gjorde at jeg tilsatte sitronsaft fra flaske for å senke pH litt. OG målt til 1.047, ett poeng over planlagt og gir en brewhouse efficiency på over 100% Jau, følte jeg hadde god kontroll på brygginga denne dagen.
Hadde en slant WLP051 stående som ble tilsatt på direkten rett fra kjelleren, og satte kannen på kjøkkenbenken med kranen litt åpen. Etter et døgn var det full fres.
Jeg ville jo ha litt futt i ølet også, så når gjæringa begynte å gå mot slutten på dag 3-4 stengte jeg kranen, snudde den opp ned og lot kannen blåse seg opp mens trykket steg. Vanskelig å finne ideelt tidspunkt for dette, så feiget ut et par ganger og slapp ut trykket. Men til slutt tok jeg sjansen på å la den stå og satte den kaldt når den så sprekkeferdig ut.
5 dager senere, og jeg skulle høste gjær fra min comical. Hadde bygget seg opp en fin lagdeling mellom gjær og humle.
Det ble ikke en stor suksess. Det vil si gjær og humle kom ut, mye, og det ville liksom ikke gi seg. Det var da jeg skjønte at tappekran over konen har noe for seg. Men til slutt kom det rimelig klart øl og det var klart for prøvesmaking. Og joda, øl var det, og smaken var god, veldig smud med mye frisk humlesmak. Noe bitterhet også, men langt fra IPA, mer som NEIPA, frisk og hazy. Kullsyre også, ihvertfall i starten Det er nok en fordel å ta knekken på hele volumet i ett, så det er en fordel å ha noen gode venner på besøk, da går 6-7 halvlitere fort.
Om jeg gjør det igjen? Ja, men må finne en måte å tappe ut ølet over konen. Kjempefin måte å teste ut forskjellige humletyper på, og hvordan temperatur påvirker smak, aroma og bitterhet på humla. Når brygginga tar under en time fra start til gjæring kan man virkelig gjøre mange eksperimenter, og i tillegg få mye godt øl.