Per-Arne
Norbrygg-medlem
På ferie i Hellas i sommer, kom jeg over noen forskjellige øl i fra Craft Microbrewery. Handcrafted beer from Greece. Av de forskjellige, smakte jeg Craft Pilsner, Craft Smoked lager og Craft Athens lager. Av disse syntes jeg at Craft Athens Lager var et fantastisk godt øl i sommervarmen. :namnam:
Når jeg så kom hjem, surfet jeg nettet etter hjemmesiden til Craft Microbrewery, og fant en mailadresse. Ja, ja, tenkte jeg, det koster jo ikke noe å spørre om det er mulig å få oppskrift :idea:
Som sagt, så gjort. Jeg fikk først svar i fra daglig leder, som svarte positivt at han hadde sendt min forespørsel videre til sin sjefsbrygger. Nå viste det seg at Mr. Stefanos Barberopoulos begynte nettopp på sin lange ferie, siden han skulle gifte seg. Men her i forrige uke fikk jeg overraskende positivt svar. :respekt: Jeg fikk oppskrift og meskeskjema og hele pakken, og han så veldig positivt på at jeg likte ølet og også at det ble spredt ut over landegrensene! Jeg har dessverre ikke rukket å prøve å brygge dette selv ennå, da jeg ikke har ingrediensene inne. MEN, det kommer :skaal:
Her er hva jeg fikk i fra han:
Athens Lager is a very simple made beer and I believe that you can achieve this on home brewing if you can have stable conditions during fermentation and maturation.
The malt bill is simple. 100% base malt( barley malt) which preferably should be Vienna Malt, or could be Pilsner malt (Weyermann is good) with 4-7 EBC. You calculate the proportion as 1kg of malt every 5 kgs of water(total quantity).
For mashing you do:
1. 40 min at 63oC
2. 20 min at 72oC
3. Bring mash to 78oC
4. Start lautering( if you flash your spent grains the initial proportion should change to 1kg of malt for every 3,5lt water)
(Kommentar: er det noen her som kan forklare på Norsk hva han mener med punkt 4?)
For boiling you add 60gr of Hallertau Nugget ( 10% alpha) for every 100lt of wort. We use pellets 90(if you use pellets 45 you double the countity). Of course this is base, if you like it a little more bitter you increase.
Hops must be added at the beginning of boiling.
You boil for 90 min and if you have the possibility remove the hot brake(its better for having lighter taste after maturation).
(Legg merke til at det IKKE er noen aromahumle, kun bitterhumle!)
For fermentation its easy but you should keep temperature to 10-12oC. We use bottom fermenting yeast in wet form. Basically you can use every yeast special for German pilsner beers(bottom fermenting always). Our choice is nr 308 of Doemens institute, but as said is not really important.
You should pitch around 7-8ml for every liter of wort.
Regarding fermentation temperature limits is good to keep otherwise your beer will become a little bit rougher on taste.
(Kommentar fra det neste svaret i fra han: Smaken kommer hovedsaklig i fra malten, derfor er det SVÆRT viktig å holde lav temperatur ved gjæring!)
Maturation is for about 10 days on 0 to -1oC. Keep a pressure of 0,5 bar to your fermenting tank(bottle) if you have such possibility.
(Det er kanskje ikke så mange hjemmebryggere som kan få til dette, men vi kan vel heller ta tiden til hjelp. Eller hva mener dere erfarne bryggere?)
Hvis det er noen som prøver denne, er jeg svært interessert i å få tilbakemelding. :skaal2:
Når jeg så kom hjem, surfet jeg nettet etter hjemmesiden til Craft Microbrewery, og fant en mailadresse. Ja, ja, tenkte jeg, det koster jo ikke noe å spørre om det er mulig å få oppskrift :idea:
Som sagt, så gjort. Jeg fikk først svar i fra daglig leder, som svarte positivt at han hadde sendt min forespørsel videre til sin sjefsbrygger. Nå viste det seg at Mr. Stefanos Barberopoulos begynte nettopp på sin lange ferie, siden han skulle gifte seg. Men her i forrige uke fikk jeg overraskende positivt svar. :respekt: Jeg fikk oppskrift og meskeskjema og hele pakken, og han så veldig positivt på at jeg likte ølet og også at det ble spredt ut over landegrensene! Jeg har dessverre ikke rukket å prøve å brygge dette selv ennå, da jeg ikke har ingrediensene inne. MEN, det kommer :skaal:
Her er hva jeg fikk i fra han:
Athens Lager is a very simple made beer and I believe that you can achieve this on home brewing if you can have stable conditions during fermentation and maturation.
The malt bill is simple. 100% base malt( barley malt) which preferably should be Vienna Malt, or could be Pilsner malt (Weyermann is good) with 4-7 EBC. You calculate the proportion as 1kg of malt every 5 kgs of water(total quantity).
For mashing you do:
1. 40 min at 63oC
2. 20 min at 72oC
3. Bring mash to 78oC
4. Start lautering( if you flash your spent grains the initial proportion should change to 1kg of malt for every 3,5lt water)
(Kommentar: er det noen her som kan forklare på Norsk hva han mener med punkt 4?)
For boiling you add 60gr of Hallertau Nugget ( 10% alpha) for every 100lt of wort. We use pellets 90(if you use pellets 45 you double the countity). Of course this is base, if you like it a little more bitter you increase.
Hops must be added at the beginning of boiling.
You boil for 90 min and if you have the possibility remove the hot brake(its better for having lighter taste after maturation).
(Legg merke til at det IKKE er noen aromahumle, kun bitterhumle!)
For fermentation its easy but you should keep temperature to 10-12oC. We use bottom fermenting yeast in wet form. Basically you can use every yeast special for German pilsner beers(bottom fermenting always). Our choice is nr 308 of Doemens institute, but as said is not really important.
You should pitch around 7-8ml for every liter of wort.
Regarding fermentation temperature limits is good to keep otherwise your beer will become a little bit rougher on taste.
(Kommentar fra det neste svaret i fra han: Smaken kommer hovedsaklig i fra malten, derfor er det SVÆRT viktig å holde lav temperatur ved gjæring!)
Maturation is for about 10 days on 0 to -1oC. Keep a pressure of 0,5 bar to your fermenting tank(bottle) if you have such possibility.
(Det er kanskje ikke så mange hjemmebryggere som kan få til dette, men vi kan vel heller ta tiden til hjelp. Eller hva mener dere erfarne bryggere?)
Hvis det er noen som prøver denne, er jeg svært interessert i å få tilbakemelding. :skaal2: