Jeg holder på å brygge et kvadruppel trappistøl. Det skulle etter planen skulle ende opp på ca 10% (etter flaskekarbonering), men jeg sliter med å få gjæret det skikkelig ut.
Jeg bruker en 50-liters Speidel, og selve bryggingen gikk helt etter planen - jeg mesket på 66 grader i en time og på 77 grader i 15 minutter, og i løpet av kokingen tilsatte jeg en god del sirup og kandissukker (4,5 kg tilsammen). OG endte opp på 1.078, som var litt bedre enn planlagt. Jeg brukte først en solid starter med WLP 550, som fikk gjære to uker (SG 1.028).
Jeg stakk så om ølet, og tilsatte 700 gram sukker og to pakker rehydrert tørrgjær (Mangrove Jack's M27). Det ekstra sukkeret ga en økning i gravity tilsvarende 5 poeng, slik at OG reelt er på 1.083, mens SG da var på 1.033.
Pr. i dag, 11 dager etter omstikking, er SG nede i 1.020. FG skal aller helst komme ned i rundt 1.010...
Den nye gjæren skal takle opp mot 14%, men jeg mistenker at det var en tabbe å tilsette så mye sukker fra start. Jeg tror den høye alkoholprosenten og sukkerkonsentrasjonen kan ha gitt den nye gjæren et "sjokk", og at det ville ha vært bedre for gjæren å tilsette en større del av sukkert ved omstikkingen.
Uansett - spørsmålet mitt er: Er det noe jeg kan gjøre for å få ølet til å gjære skikkelig ut? Tilsette mer gjær i form av en skikkelig stor starter? Rugge på dunken? Skru opp temperaturen (den har lagt stabilt rundt 20 grader så langt)? Vente i to uker til før jeg flasker? Jeg tror gjæren vil fortsette å jobbe sakte men sikkert, slik at hvis jeg lar ølet stå i to uker til, så vil jeg nok ende opp på en FG på ca. 1.012-13, som jeg kan leve med...
Takk for alle innspill!
Jeg bruker en 50-liters Speidel, og selve bryggingen gikk helt etter planen - jeg mesket på 66 grader i en time og på 77 grader i 15 minutter, og i løpet av kokingen tilsatte jeg en god del sirup og kandissukker (4,5 kg tilsammen). OG endte opp på 1.078, som var litt bedre enn planlagt. Jeg brukte først en solid starter med WLP 550, som fikk gjære to uker (SG 1.028).
Jeg stakk så om ølet, og tilsatte 700 gram sukker og to pakker rehydrert tørrgjær (Mangrove Jack's M27). Det ekstra sukkeret ga en økning i gravity tilsvarende 5 poeng, slik at OG reelt er på 1.083, mens SG da var på 1.033.
Pr. i dag, 11 dager etter omstikking, er SG nede i 1.020. FG skal aller helst komme ned i rundt 1.010...
Den nye gjæren skal takle opp mot 14%, men jeg mistenker at det var en tabbe å tilsette så mye sukker fra start. Jeg tror den høye alkoholprosenten og sukkerkonsentrasjonen kan ha gitt den nye gjæren et "sjokk", og at det ville ha vært bedre for gjæren å tilsette en større del av sukkert ved omstikkingen.
Uansett - spørsmålet mitt er: Er det noe jeg kan gjøre for å få ølet til å gjære skikkelig ut? Tilsette mer gjær i form av en skikkelig stor starter? Rugge på dunken? Skru opp temperaturen (den har lagt stabilt rundt 20 grader så langt)? Vente i to uker til før jeg flasker? Jeg tror gjæren vil fortsette å jobbe sakte men sikkert, slik at hvis jeg lar ølet stå i to uker til, så vil jeg nok ende opp på en FG på ca. 1.012-13, som jeg kan leve med...
Takk for alle innspill!