Dårlig utgjæring på beer geek breakfast klone

Hei,

Jeg har brygget en klone av beer geek breakfast (oppskriften som finnes i boken til Mikeller), OG landet på 1.080 og i følge beersmith skal FG lande irundt 1.017. Mesketemp lå på 67C i 60min

Gjæren som ble brukt ble en US-05 (Ser dog det mrmalty anbefalte 1.3 pakke, men jeg brukte bare 1 pakke), lufting ble gjort via malingsblander og drill. Det har nå stått å gjæret i litt over 9dager på ca 20grader. Ser nå at på avlesningene at FG ligger på 1.030.

Tror dere denne vil synke noe lengere ned, bør jeg skru opp temp litt? Eller drysse litt mer tørrgjær?
 
I forhold til OG og relativt høy mesketemperatur sammen med endel spesialmalt tror jeg nok ikke at du vil kunne få den så mye lenger ned. Det du kan gjøre er å tilsette noe sukker for å tørre den ut litt.
 
Jeg hadde en mistanke om kanskje dette som var synderen, men da synes jeg det er merkelig at på flere oppskrifter skal FG være i .028 området. Samme gjelder mesketemp, så jeg hadde håpet jeg hadde for lite gjær/lufting av vørter.
 
så jeg hadde håpet jeg hadde for lite gjær/lufting av vørter.
Med OG på 80 har du vel ikke akkurat overpitchet... og du skriver "drysse litt mer tørrgjær", betyr det at du drysset når du pitchet? I så fall tar du livet av en del ekstra celler, som betyr enda mer underpitching enn utgangspunktet (det er opplest og vedtatt at rehydrering med vann er beste "oppvåkning" av tørrgjær). I tillegg kan man spinne enda litt videre på at MrMalty er noe liberal på antall celler i en tørrgjærpakke og derfor ligger under andre kalkulatorer (brewersfriend sin f.eks.). I sum: du skal ikke se bort fra at du var litt gnien med gjæren her også...
 
Rehydrerte gjæren først jeg pitchet den ja, ser på andre for at de etter en dårlig utgjæring lager en "starter" med tørrgjær for å sparke igang gjæringen. Er dette lurt her nå, eller la ølet bli som det blir?

Ja jeg sjekket brewersfriend sin kalk også, der krever den mer gjær, men siden jeg alltid har brukt mrmalty med god resultalt så ble denne brukt også her. Får notere seg dette og legge på litt ekstra gjær neste runde.
 
Tilbake
Topp