Har grublet på dette i lengre tid, i tillegg til at jeg ser det er diskusjoner rundt hvor øl skal påmeldes til NM, og synes det er såpass styrende at jeg tar det i ny tråd:
Er det ikke mulig å melde på øl i en klasse hvis det per definisjon ikke er typeriktig?
Det er vel opp til dommerne å bestemme om ølet oppleves typeriktig eller ikke, eller går man gjennom alle innmeldingsskjema og luker ut øl som har kvalifikasjoner som gjør at det faller utenfor påmeldte kategori, før eller etter bedømming?
Mener det til og med er noen få kommersielle eksempler på øltyper som ikke innfrir kravene til sin kategorien de eksemplifiserer (klarte irriterende nok ikke å spore opp dette nå, var temmelig sikker på at Samuel Smith Imperial Stout var en av disse, men det med det jeg klarte å finne nå, så det ikke ut til å stemme).
Slik sett vil i ytterste konsekvens en lager kunne meldes på i en ale klasse, eksempelvis trenger det ikke være så voldsomme forskjeller på Kölsch og pils, Münchener Dunkel og Altbier. I mindre skala, vil man kunne risikere at OG, FG, IBU, EBC og alkoholprosent vil kunne være noe utenfor oppgitt typeriktighet.
For å ta et aktuelt eksempel: Hvis man melder på en India Pale Ale i 3E (India Pale Ale), men at den er noe for bitter ifølge utregnet IBU (en verdi som også vil kunne variere en god del etter hvilken utregningsmetode man bruker), vil den bli diskvalifisert, hvis det etterpå viser seg at den har verdier eller kvalifikasjoner på papiret som ikke faller innenfor typeriktigheten?
I en podcast fra Brewing Network, sier en av karene i studio (beklager, husker ikke nærmere referanse) at han konsekvent legger seg litt over typeriktigheten i OG, da dette gjør at han oppnår høyere plassering i konkurranser. Det er jo litt kjedelig selvfølgelig, men en del av en aktuell problemstilling, synes jeg.
Fra konkurransereglene:
§ 5.8 Deltagende øl skal i påmeldingsskjemaet deles inn i riktig hoved- og underklasse. Arrangøren forbeholder seg retten til å flytte ølet til en annen hoved- eller/og underklasse dersom ølet i utgangspunkt var plassert i feil klasse.
Er det ikke mulig å melde på øl i en klasse hvis det per definisjon ikke er typeriktig?
Det er vel opp til dommerne å bestemme om ølet oppleves typeriktig eller ikke, eller går man gjennom alle innmeldingsskjema og luker ut øl som har kvalifikasjoner som gjør at det faller utenfor påmeldte kategori, før eller etter bedømming?
Mener det til og med er noen få kommersielle eksempler på øltyper som ikke innfrir kravene til sin kategorien de eksemplifiserer (klarte irriterende nok ikke å spore opp dette nå, var temmelig sikker på at Samuel Smith Imperial Stout var en av disse, men det med det jeg klarte å finne nå, så det ikke ut til å stemme).
Slik sett vil i ytterste konsekvens en lager kunne meldes på i en ale klasse, eksempelvis trenger det ikke være så voldsomme forskjeller på Kölsch og pils, Münchener Dunkel og Altbier. I mindre skala, vil man kunne risikere at OG, FG, IBU, EBC og alkoholprosent vil kunne være noe utenfor oppgitt typeriktighet.
For å ta et aktuelt eksempel: Hvis man melder på en India Pale Ale i 3E (India Pale Ale), men at den er noe for bitter ifølge utregnet IBU (en verdi som også vil kunne variere en god del etter hvilken utregningsmetode man bruker), vil den bli diskvalifisert, hvis det etterpå viser seg at den har verdier eller kvalifikasjoner på papiret som ikke faller innenfor typeriktigheten?
I en podcast fra Brewing Network, sier en av karene i studio (beklager, husker ikke nærmere referanse) at han konsekvent legger seg litt over typeriktigheten i OG, da dette gjør at han oppnår høyere plassering i konkurranser. Det er jo litt kjedelig selvfølgelig, men en del av en aktuell problemstilling, synes jeg.
Fra konkurransereglene:
§ 5.8 Deltagende øl skal i påmeldingsskjemaet deles inn i riktig hoved- og underklasse. Arrangøren forbeholder seg retten til å flytte ølet til en annen hoved- eller/og underklasse dersom ølet i utgangspunkt var plassert i feil klasse.