Definisjon av øltyper - Kvalifisering eller diskvalifisering...

Lars

Norbrygg-medlem
Har grublet på dette i lengre tid, i tillegg til at jeg ser det er diskusjoner rundt hvor øl skal påmeldes til NM, og synes det er såpass styrende at jeg tar det i ny tråd:

Er det ikke mulig å melde på øl i en klasse hvis det per definisjon ikke er typeriktig?
Det er vel opp til dommerne å bestemme om ølet oppleves typeriktig eller ikke, eller går man gjennom alle innmeldingsskjema og luker ut øl som har kvalifikasjoner som gjør at det faller utenfor påmeldte kategori, før eller etter bedømming?

Mener det til og med er noen få kommersielle eksempler på øltyper som ikke innfrir kravene til sin kategorien de eksemplifiserer (klarte irriterende nok ikke å spore opp dette nå, var temmelig sikker på at Samuel Smith Imperial Stout var en av disse, men det med det jeg klarte å finne nå, så det ikke ut til å stemme).
Slik sett vil i ytterste konsekvens en lager kunne meldes på i en ale klasse, eksempelvis trenger det ikke være så voldsomme forskjeller på Kölsch og pils, Münchener Dunkel og Altbier. I mindre skala, vil man kunne risikere at OG, FG, IBU, EBC og alkoholprosent vil kunne være noe utenfor oppgitt typeriktighet.

For å ta et aktuelt eksempel: Hvis man melder på en India Pale Ale i 3E (India Pale Ale), men at den er noe for bitter ifølge utregnet IBU (en verdi som også vil kunne variere en god del etter hvilken utregningsmetode man bruker), vil den bli diskvalifisert, hvis det etterpå viser seg at den har verdier eller kvalifikasjoner på papiret som ikke faller innenfor typeriktigheten?

I en podcast fra Brewing Network, sier en av karene i studio (beklager, husker ikke nærmere referanse) at han konsekvent legger seg litt over typeriktigheten i OG, da dette gjør at han oppnår høyere plassering i konkurranser. Det er jo litt kjedelig selvfølgelig, men en del av en aktuell problemstilling, synes jeg.

Fra konkurransereglene:
§ 5.8 Deltagende øl skal i påmeldingsskjemaet deles inn i riktig hoved- og underklasse. Arrangøren forbeholder seg retten til å flytte ølet til en annen hoved- eller/og underklasse dersom ølet i utgangspunkt var plassert i feil klasse.
 
Nå står det vel "Arrangøren forbeholder seg retten til å flytte ølet til en annen hoved- eller/og underklasse dersom ølet i utgangspunkt var plassert i feil klasse.", og ikke at ølet blir diskvalifisert dersom det er plassert i feil klasse.

Videre heter det i forhåndsinformasjonen at:
"Bruk fornuften og vær nøye når du velger hoved- og underklasse, da feilplassering vil kunne forårsake en negativ bedømming av ditt øl. Uansett hva slags øl det er så må det påmeldes som ’sterk spesialøl’ dersom brygget har en stamvørter-OG (original gravity) på 1.065 eller mer.Under tidligere NM har det forekommet at visse brygg ikke ble plassert i riktig hoved- og underklasse av deltakeren. Dette har medført mye ekstraarbeid for dommerkomitéen utover den allerede store oppgaven av koding og arrangering av forbedømming."

Da jeg var ansvarlig for dømmingen gikk jeg iallefall gjennom påmeldingsskjemaene og så på oppført OG, og var den over 65 men levert inn i en annen klasse enn "Sterke spesialøl", ble den flyttet dit før bedømmingen. Så altså ikke snakk om diskvalifisering, men en proaktiv sjekk at for sterke øl er levert inn i korrekt (hoved)klasse. Dette selvfølgelig for at, som du sier, sterke øl gjerne blir foretrukket foran svakere øl. Så derfor er det ønskelig å få sterke øl inn i riktig hovedklasse med tanke på konkurransen mot de andre bidragene (premiene deles jo ut per hovedklasse). Men om ølet er helt i tråd med typedefinisjonene innen en hovedklasse er jo ikke så viktig med tanke på konkurransen om premiene som deles ut, og dermed overlatt til dommernes bedømming.

Slik ble det iallefall gjort tidligere, hører gjerne fra arrangørene om det fortsatt praktiseres slik...

Nå er det jo selvfølgelig også mulig å oppgi en lavere OG enn den man faktisk har målt, men det er jo reinspikka juks.... :lessmile: Og  i tilfeller der forskjellen er stor skal jo dommerne i teorien også oppdage om en øl er sterkere enn typedefinisjonen, og dermed gi den poeng deretter. Kommentaren kan da feks være " Dette var en veldig god bitter, men den er for sterk for en ordinary bitter. Meld den på som en ekstra special bitter neste gang". Ølet kan få en ganske høy poengsum, men ikke helt i toppen da den åpenbart er meldt på i feil underklasse.
 
Lars skrev:
Er det ikke mulig å melde på øl i en klasse hvis det per definisjon ikke er typeriktig?

For å ta et aktuelt eksempel: Hvis man melder på en India Pale Ale i 3E (India Pale Ale), men at den er noe for bitter ifølge utregnet IBU (en verdi som også vil kunne variere en god del etter hvilken utregningsmetode man bruker), vil den bli diskvalifisert, hvis det etterpå viser seg at den har verdier eller kvalifikasjoner på papiret som ikke faller innenfor typeriktigheten?

Første spørsmål: Jo, man kan melde på øl, selv om de ikke er typeriktige, men kravet om OG i henhold til hovedklasser (><65) må overholdes.

Andre spørsmål: Siden utregninger av ibu bare er grove anslag, vil det ikke være aktuelt å diskvalifisere øl på grunnlag av for høye oppgitte verdier her. Husk også at typedefinisjonene er generelle beskrivelser av hvordan øltyper i praksis stort sett er, og at det vil finnes mange eksempler på øl som ikke passer 100 % inn i beskrivelsene. Når det er sagt, vil jeg finne det underlig, om man for eksempel sender inn et øl med OG på 55 og kaller det en mild, siden dettte utgjør et svært stort avvik i henhold til beskrivelsene. Dyktige dommere vil dessuten trekke i poeng for dette.
 
Tilbake
Topp