Nå har jeg funnet ut hva diacetyl smaker. Det er ikke godt, i alle fall ikke i store mengder. Men hvor kommer det fra?
Jeg brygget en kölsch. Litt ustabil mesketemp (biab), mellom 65 og 69 i 90 min (?). Glemte å ta notater underveis, så dette må tas med en klype salt. Oppskrifta var 2,7 kg pilsnermalt, 140 g hvetemalt, 140 g munich og 250-ish g lys spraymalt. Gjæren var WLP029 german ale/kölsch. Satt til gjæring på 16° romtemp. Etter å ha vært bortreist noen dager var romtemperaturen nede i 13°. Så ble det hele tappet etter ei uke (på grunn av flytting måtte det bli slik). Ved tapping (lørdag) var diacetylsmaken nokså dominerende og kvalmende. Spretta ei flaske i går for å se om det var noen bedring, men det kan jeg med 75 % sikkerhet si at det ikke var.
Spørsmålet er da: er det noen vits i å ta vare på dette? Blir det bedre med tiden? Eller skal jeg ofre alt til dassdraugen?
Og enda viktigere: hvor kommer diacetylen fra? Er det gjæringstempen - og kort gjæringstid - som gjør det? Eller kan det stamme fra meskinga? Infeksjon tror jeg ikke det er, men det kan kanskje ikke utelukkes helt?
Jeg brygget en kölsch. Litt ustabil mesketemp (biab), mellom 65 og 69 i 90 min (?). Glemte å ta notater underveis, så dette må tas med en klype salt. Oppskrifta var 2,7 kg pilsnermalt, 140 g hvetemalt, 140 g munich og 250-ish g lys spraymalt. Gjæren var WLP029 german ale/kölsch. Satt til gjæring på 16° romtemp. Etter å ha vært bortreist noen dager var romtemperaturen nede i 13°. Så ble det hele tappet etter ei uke (på grunn av flytting måtte det bli slik). Ved tapping (lørdag) var diacetylsmaken nokså dominerende og kvalmende. Spretta ei flaske i går for å se om det var noen bedring, men det kan jeg med 75 % sikkerhet si at det ikke var.
Spørsmålet er da: er det noen vits i å ta vare på dette? Blir det bedre med tiden? Eller skal jeg ofre alt til dassdraugen?
Og enda viktigere: hvor kommer diacetylen fra? Er det gjæringstempen - og kort gjæringstid - som gjør det? Eller kan det stamme fra meskinga? Infeksjon tror jeg ikke det er, men det kan kanskje ikke utelukkes helt?