Hei!
I kveld brygges første brygg på nybygget bryggerverk. En ting jeg lurer litt på er om det kan bli ett problem at dødvolumet under silbunnen er litt stort. Det ble slik fof å få plass til to varmeelementer (sikrulære spiral-elementer på 1800W stykket, 40cm, ca 2W/cm2). både kokekjelen og meskekaret er på ca 95 liter(har kapppet en gammel vv.bereder i to), og dødvolumet målte vi nå til 20 liter. Vi kommer til å bruke sirkulasjonspumpe under meskingen.
Bekymringen min er at forholdet mellom vann og korn blir for tynt, og at ensymene ikke kommer i god nok kontakt med stivelsen. Er dette noe jeg bør tenke på, eller vil sirkuleringen av vørteren fikse biffen?
Bør jeg fylle opp dødvolumet og så fylle opp med sikte på ca 2,5 liter per kilo korn, eller bør jeg ta med de 20 literene i dette regnestykket? vi kommer til å bruke ca 18 kilo malt i det første brygget. hvis jeg skal fylle opp først blir forholdet mellom vann og korn oppe i 3,6. Hvis jeg ikke skal det, er jeg redd for at mesken skal bli for tykk i "korndelen" av mesken til å være håndterlig (bare 1,4).
Dette er selvfølgelig yttergrensene, og jeg må finne en middelvei, så det egentlige spørsmålet er vel kanskje; hvor lavt vann/korn-forhold kan jeg ha i korndelen av mesken over silbunnen (holder dødvolumet utenom) og likevel få en mesk det er mulig å jobbe med?
Vi har tenkt og konstruert på dette over det siste året, men det er ikke alt man klarer å tenke ut før man står der med utstyret forran seg... Det blir veldig gøy å prøve det ut da...
hilsen Truls
I kveld brygges første brygg på nybygget bryggerverk. En ting jeg lurer litt på er om det kan bli ett problem at dødvolumet under silbunnen er litt stort. Det ble slik fof å få plass til to varmeelementer (sikrulære spiral-elementer på 1800W stykket, 40cm, ca 2W/cm2). både kokekjelen og meskekaret er på ca 95 liter(har kapppet en gammel vv.bereder i to), og dødvolumet målte vi nå til 20 liter. Vi kommer til å bruke sirkulasjonspumpe under meskingen.
Bekymringen min er at forholdet mellom vann og korn blir for tynt, og at ensymene ikke kommer i god nok kontakt med stivelsen. Er dette noe jeg bør tenke på, eller vil sirkuleringen av vørteren fikse biffen?
Bør jeg fylle opp dødvolumet og så fylle opp med sikte på ca 2,5 liter per kilo korn, eller bør jeg ta med de 20 literene i dette regnestykket? vi kommer til å bruke ca 18 kilo malt i det første brygget. hvis jeg skal fylle opp først blir forholdet mellom vann og korn oppe i 3,6. Hvis jeg ikke skal det, er jeg redd for at mesken skal bli for tykk i "korndelen" av mesken til å være håndterlig (bare 1,4).
Dette er selvfølgelig yttergrensene, og jeg må finne en middelvei, så det egentlige spørsmålet er vel kanskje; hvor lavt vann/korn-forhold kan jeg ha i korndelen av mesken over silbunnen (holder dødvolumet utenom) og likevel få en mesk det er mulig å jobbe med?
Vi har tenkt og konstruert på dette over det siste året, men det er ikke alt man klarer å tenke ut før man står der med utstyret forran seg... Det blir veldig gøy å prøve det ut da...
hilsen Truls