Dubbel, tripel, quadrupel?

Kvifor heiter det det? Er det fordi det blir meska på ein spesiell måte? Eller gjæra på ein spesiell måte?
Eller er det bare øl som har litt høgare ABV?
Nokon som har tips til gode oppskrifter?
 
Det er såvidt meg bekjent ingen som helt vet hvor begrepene stammer fra. Det finnes mange teorier, noen av dem er nevnt her. Hvis jeg ikke husker feil nevner Hieryonomus i Brew Like a Monk at det sannsynlig stammer fra merking av forskjellige øl: det svakeste merket med I, det neste II, så III og IV.

Westmalle var det første bryggeriet som kommersielt brukte Tripel, i 1956. Før derre skal i følge Wikipedia begrepet ha blitt brukt om både lyse og mørke øl.
 
Nå er jo blond(lys) dobbel(mørk) trippel(lys) og stong ale(mørk) som er hhv enkel dobbel trippel og quadruppel er det ikke, så det kan jo ikke bare være volum alkohol som er navngivende vel?
 
Tilbake
Topp