Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Har en plan, tenker å høre med ekspertisen her på forumet som har langt mer erfaring enn meg med fersk gjær. Selv har jeg tidligere stort sett holdt meg til tørrgjær, eller kjøpt mange nok pakker med ferskgjær.
Jeg har kjøpt 1 pure pitch WLP007 med best før dato utpå sommeren en gang. Regner med viability på over 90% på denne enda. Tanken min er å bruke denne gjæra på Rødskjegg all-grain kit fra Brewshop, så bruke slurry fra dette brygget til Knuser'n fra Bryggselv. Jeg har 5L kolbe og en china magnetrører.
Planen er; 1 liter starter 1.040 på 1 pakke WLP007. Når den er utgått, kjøler jeg ned, dekanterer, og lager ny starter til den på 3 liter 1.040. Da skulle jeg ha rundt regnet 600-700 mrd celler. Rødskjegg vil få en OG på 1.080-85, om utbyttet går etter planen, og jeg satser på å få 23-24 liter til gjæring.
Jeg har to maltblandinger med Knuser'n, så det skal gjæres 40 liter med OG 1.103 (60% eff. etter oppskriften). Vil jeg få nok slurry etter Rødskjegg til å gjære Knuser'n? Brewer's Friend mener at jeg trenger 6dl slurry i hver gjæringsbøtte med 20 liter OG 1.103.
Når jeg leser på Brewer's Friend sin kalkulator for pitching finner jeg at celletettheten i gjærkaka kan variere fra 1mrd - 5mrd per ml. Er jeg på rett spor med mine tall ovenfor, eller har dere som har erfaring med WLP007 en annen tilnærming/rettesnor som kunne fungert bedre til det jeg skal brygge de neste ukene?
Jeg har kjøpt 1 pure pitch WLP007 med best før dato utpå sommeren en gang. Regner med viability på over 90% på denne enda. Tanken min er å bruke denne gjæra på Rødskjegg all-grain kit fra Brewshop, så bruke slurry fra dette brygget til Knuser'n fra Bryggselv. Jeg har 5L kolbe og en china magnetrører.
Planen er; 1 liter starter 1.040 på 1 pakke WLP007. Når den er utgått, kjøler jeg ned, dekanterer, og lager ny starter til den på 3 liter 1.040. Da skulle jeg ha rundt regnet 600-700 mrd celler. Rødskjegg vil få en OG på 1.080-85, om utbyttet går etter planen, og jeg satser på å få 23-24 liter til gjæring.
Jeg har to maltblandinger med Knuser'n, så det skal gjæres 40 liter med OG 1.103 (60% eff. etter oppskriften). Vil jeg få nok slurry etter Rødskjegg til å gjære Knuser'n? Brewer's Friend mener at jeg trenger 6dl slurry i hver gjæringsbøtte med 20 liter OG 1.103.
Når jeg leser på Brewer's Friend sin kalkulator for pitching finner jeg at celletettheten i gjærkaka kan variere fra 1mrd - 5mrd per ml. Er jeg på rett spor med mine tall ovenfor, eller har dere som har erfaring med WLP007 en annen tilnærming/rettesnor som kunne fungert bedre til det jeg skal brygge de neste ukene?