Dyrking av WLP007

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Har en plan, tenker å høre med ekspertisen her på forumet som har langt mer erfaring enn meg med fersk gjær. Selv har jeg tidligere stort sett holdt meg til tørrgjær, eller kjøpt mange nok pakker med ferskgjær.

Jeg har kjøpt 1 pure pitch WLP007 med best før dato utpå sommeren en gang. Regner med viability på over 90% på denne enda. Tanken min er å bruke denne gjæra på Rødskjegg all-grain kit fra Brewshop, så bruke slurry fra dette brygget til Knuser'n fra Bryggselv. Jeg har 5L kolbe og en china magnetrører.

Planen er; 1 liter starter 1.040 på 1 pakke WLP007. Når den er utgått, kjøler jeg ned, dekanterer, og lager ny starter til den på 3 liter 1.040. Da skulle jeg ha rundt regnet 600-700 mrd celler. Rødskjegg vil få en OG på 1.080-85, om utbyttet går etter planen, og jeg satser på å få 23-24 liter til gjæring.

Jeg har to maltblandinger med Knuser'n, så det skal gjæres 40 liter med OG 1.103 (60% eff. etter oppskriften). Vil jeg få nok slurry etter Rødskjegg til å gjære Knuser'n? Brewer's Friend mener at jeg trenger 6dl slurry i hver gjæringsbøtte med 20 liter OG 1.103.

Når jeg leser på Brewer's Friend sin kalkulator for pitching finner jeg at celletettheten i gjærkaka kan variere fra 1mrd - 5mrd per ml. Er jeg på rett spor med mine tall ovenfor, eller har dere som har erfaring med WLP007 en annen tilnærming/rettesnor som kunne fungert bedre til det jeg skal brygge de neste ukene?
 
Har en plan, tenker å høre med ekspertisen her på forumet som har langt mer erfaring enn meg med fersk gjær. Selv har jeg tidligere stort sett holdt meg til tørrgjær, eller kjøpt mange nok pakker med ferskgjær.

Jeg har kjøpt 1 pure pitch WLP007 med best før dato utpå sommeren en gang. Regner med viability på over 90% på denne enda. Tanken min er å bruke denne gjæra på Rødskjegg all-grain kit fra Brewshop, så bruke slurry fra dette brygget til Knuser'n fra Bryggselv. Jeg har 5L kolbe og en china magnetrører.

Planen er; 1 liter starter 1.040 på 1 pakke WLP007. Når den er utgått, kjøler jeg ned, dekanterer, og lager ny starter til den på 3 liter 1.040. Da skulle jeg ha rundt regnet 600-700 mrd celler. Rødskjegg vil få en OG på 1.080-85, om utbyttet går etter planen, og jeg satser på å få 23-24 liter til gjæring.

Jeg har to maltblandinger med Knuser'n, så det skal gjæres 40 liter med OG 1.103 (60% eff. etter oppskriften). Vil jeg få nok slurry etter Rødskjegg til å gjære Knuser'n? Brewer's Friend mener at jeg trenger 6dl slurry i hver gjæringsbøtte med 20 liter OG 1.103.

Når jeg leser på Brewer's Friend sin kalkulator for pitching finner jeg at celletettheten i gjærkaka kan variere fra 1mrd - 5mrd per ml. Er jeg på rett spor med mine tall ovenfor, eller har dere som har erfaring med WLP007 en annen tilnærming/rettesnor som kunne fungert bedre til det jeg skal brygge de neste ukene?

Du "bør" nok ikke bruke slurry fra et sånt øl. Den gjæren har fått juling. Grensa for gjenbruk går nede ved øl med OG 1.060 - og kanskje enda lavere. Men det går jo å gjøre det, i alle fall én gang - og bryggerier som bare brygger sterkøl, gjør det.

En bedre løsning er å ta av litt fra starteren og gjemme til neste øl, og så kjøre starterløpet igjen.

Det er ingen vits i å bruke alt fra det første steget. Det er mengden sukker i startervørteren som bestemmer hvor mye gjær du får, og om du pitcher mye gjær, blir det bare mindre vekst. På den annen side skal du ikke pitche for lite heller.

Jeg ville satt en 2-liter på den pakka du har. 3/4 av det du får her, som er 400 milliarder celler, sånn omtrent, kan du sette til side. Så setter du en ny starter på 3 liter på den resterende fjerdedelen, som tilsvarer sånn ca ei pakke gjær. Det gir deg godt over 500 milliarder celler, og du sitter med til sammen over 800 milliarder. Ta av 1/8, som du sparer, og du har likevel gode 700 milliarder celler.
 
Tilbake
Topp