Eikekuber

Aasberg

Norbrygg-medlem
Kan man kjøpe ubehandlet eik hos en byggvareforretning, for så å kutte de opp i terninger og toaste de selv?
 
Tja... Vanlig å lagre treet lenge før det blir tatt i bruk i drikkeproduksjon, og man har ingen garantier for at eika man får er spesielt godt egnet til øl. Toastingen er en helt annen sak, og man må antakelig gjerne lese seg opp litt på hvordan dette skal gjøres rett. Målet er å få en gradert toasting der de forskjellige fargene innover i treet avgir ulike smakskomponenter. Det kan selvsagt gå fint, men det er nok ganske mye enklere å kjøpe ferdig toastede terninger av den eiketypen du ønaker (typisk fransk, ungarsk eller amerikansk).
 
Gahr skrev:
Tja... Vanlig å lagre treet lenge før det blir tatt i bruk i drikkeproduksjon, og man har ingen garantier for at eika man får er spesielt godt egnet til øl. Toastingen er en helt annen sak, og man må antakelig gjerne lese seg opp litt på hvordan dette skal gjøres rett. Målet er å få en gradert toasting der de forskjellige fargene innover i treet avgir ulike smakskomponenter. Det kan selvsagt gå fint, men det er nok ganske mye enklere å kjøpe ferdig toastede terninger av den eiketypen du ønaker (typisk fransk, ungarsk eller amerikansk).
Enklere er det såklart, men morsomere å lage selv :) Så jeg skal prøve for å se hvordan det blir. Legge det i litt sprit for å kjenne om smaken blir god. Når det gjeller toasting fant jeg noe interessant på et amerikansk forum, der man så at forskjellige temperaturer ga forskjellig smak.
 
Aasbrygg skrev:
Gahr skrev:
Tja... Vanlig å lagre treet lenge før det blir tatt i bruk i drikkeproduksjon, og man har ingen garantier for at eika man får er spesielt godt egnet til øl. Toastingen er en helt annen sak, og man må antakelig gjerne lese seg opp litt på hvordan dette skal gjøres rett. Målet er å få en gradert toasting der de forskjellige fargene innover i treet avgir ulike smakskomponenter. Det kan selvsagt gå fint, men det er nok ganske mye enklere å kjøpe ferdig toastede terninger av den eiketypen du ønaker (typisk fransk, ungarsk eller amerikansk).
Enklere er det såklart, men morsomere å lage selv :) Så jeg skal prøve for å se hvordan det blir. Legge det i litt sprit for å kjenne om smaken blir god. Når det gjeller toasting fant jeg noe interessant på et amerikansk forum, der man så at forskjellige temperaturer ga forskjellig smak.

Jepp, det er derfor terninfene selges med forskjellig gead av toasting.
 
Tilbake
Topp