Ekstrakt; Tørt eller bløtt?

Hei hops!

Jeg skal brygge en Imperial Amber og etter hvert en Imperial Stout. Jeg brygger da på en Bb30 noe som tilsier at jeg ikke har plass til all verdens malt i den. Istedet for å dobbelmeske tenkte jeg da å tilføre ekstrakt for å få riktig OG og ellers god smak/sødme. Jeg pakker maltrøret så fullt jeg kan (6-7kg) av hovedsaklig spesialmaltet og noe basismalt. Og tenkte da å fylle på med rundt 2kg ekstrakt på begge oppskriftene. Spørsmålene mine er da som følger:

Spray eller sirup?
Lys, mørk, amber,blanding? Eller skal jeg kun bruke for å erstatte basismaltet?
Blir det en betraktelig forskjell i smaken?
Når i prosessen tilsettes det?
Andre erfaringer?

Om noen orker, tusen hjertelig!
 
Foretrekker spraymalt siden det har bedre holdbarthet. Erstatt basismalten med spraymalt, og prøv å matche den på farge. Jeg foretrekker å tilsette den like etter oppkok, men det kan du bare gjøre hvis du har kontrol på hva preboil gravity skal bli.
 
Jeg foretrekker spraymalt pga holdbarhet, lavere vekt, og lettere å veie opp. Har brukt både flytende og tørt i begynnelsen av hobbyvirksomheten, og det er ingen dårligere kvalitet på tørt, selv om "intuisjonen kanskje skulle tilsi det." (Noe som er mer tungvint og flytende må da være bedre enn det tørre, liksom?)
 
Tusen takk for svar, ser ut som det blir spraymalt. Er det en fryktelig stor forskjell på smak? Bruker jo en god del malt ellers i oppskriften. Det blir jo ganske dyre oppskrifter, så det jeg funderer mest på er vel om det er "verdt det" å bruke spraymalt kontra dobbelmesk og stress.

Også: hva er det som hovedsakelig bestemmer om en maltdrevet øl blir for søt? Er det mengden karamellmalt?
 
Flere faktorer bestemmer sødme: (a) mesketemperatur (generelt høyere gir søtere), (b) mengden karamellmalt og andre ingredienser med ufermenterbare sukker, (c) gjærens utgjæringsevne (WLP002 gjærer ut lite, WLP007 gjærer ut mye ...)
 
Tilbake
Topp