Elendig utbytte - hjelp

pedersen84 skrev:
Erlendso skrev:
Kan du si mer om den "hjemmesnekra silen" og skyllemetoden?

Den hjemmesnekra silen er egentlig bare lokket til et gjæringskar som det er borret massevis av små hull i som vi legger over mesken slik at vannet som skylles gjennom treffer mesken jevnt  slik at man ikke lager kanaler i mesken hvor omtrent bare vann renner gjennom. Vi skyller ganske lenge med svak stråle ut av bunnen i meskekaret. Holder på omtrent en time for å ta ut ca 55 liter totalt. Vi begynner med for dobbel vannmengde som antall kg malt. Så skyller vi ut ca 55 liter til kok. Da avhenger antall skylleliter i forhold til hvilken OG vi sikter på. Dette har pleid å fungere rimelig bra for oss tidligere.

Selv brygger jeg på Speidel, som har omtrent samme konseptet som BB50.

Problemet her er at det er en ganske lang "søyle" med malt som skal vaskes igjennom. Det høres ut som dere gjør såkalt "fly-sparging", som er totalt uegnet til slike type bryggeri.

Jeg vil heller anbefale at dere prøver følgende: Varm skyllevannet og del denne i to; Dvs. kjør to stk skyllinger.

Mens kompisen din tømmer ene delen av skyllevannet over mesken rører du som en gal i mesken. Prøv å kom mest mulig ned til bunnen av maltrøret.

Gjør det samme ved andre skylling.

Alternativt bruker du en ekstern "lauter-tun" (kjølebag med manifold) med samme metode. Da tipper jeg effektiviteten går i været.
 
Erlendso skrev:
pedersen84 skrev:
Erlendso skrev:
Kan du si mer om den "hjemmesnekra silen" og skyllemetoden?

Den hjemmesnekra silen er egentlig bare lokket til et gjæringskar som det er borret massevis av små hull i som vi legger over mesken slik at vannet som skylles gjennom treffer mesken jevnt  slik at man ikke lager kanaler i mesken hvor omtrent bare vann renner gjennom. Vi skyller ganske lenge med svak stråle ut av bunnen i meskekaret. Holder på omtrent en time for å ta ut ca 55 liter totalt. Vi begynner med for dobbel vannmengde som antall kg malt. Så skyller vi ut ca 55 liter til kok. Da avhenger antall skylleliter i forhold til hvilken OG vi sikter på. Dette har pleid å fungere rimelig bra for oss tidligere.

Selv brygger jeg på Speidel, som har omtrent samme konseptet som BB50.

Problemet her er at det er en ganske lang "søyle" med malt som skal vaskes igjennom. Det høres ut som dere gjør såkalt "fly-sparging", som er totalt uegnet til slike type bryggeri.

Jeg vil heller anbefale at dere prøver følgende: Varm skyllevannet og del denne i to; Dvs. kjør to stk skyllinger.

Mens kompisen din tømmer ene delen av skyllevannet over mesken rører du som en gal i mesken. Prøv å kom mest mulig ned til bunnen av maltrøret.

Gjør det samme ved andre skylling.

Alternativt bruker du en ekstern "lauter-tun" (kjølebag med manifold) med samme metode. Da tipper jeg effektiviteten går i været.

Tror du har blandet utstyret litt her. BB30 har maltrør som Speidel. BB60 (som vi har) er egentlig bare en stor gryte med varmeelement i bunn. Tror fly-sparging er beste metode for denne type utstyr egentlig. Men mulig det er andre gode måter å skylle på også.
 
pedersen84 skrev:
Erlendso skrev:
pedersen84 skrev:
Erlendso skrev:
Kan du si mer om den "hjemmesnekra silen" og skyllemetoden?

Den hjemmesnekra silen er egentlig bare lokket til et gjæringskar som det er borret massevis av små hull i som vi legger over mesken slik at vannet som skylles gjennom treffer mesken jevnt  slik at man ikke lager kanaler i mesken hvor omtrent bare vann renner gjennom. Vi skyller ganske lenge med svak stråle ut av bunnen i meskekaret. Holder på omtrent en time for å ta ut ca 55 liter totalt. Vi begynner med for dobbel vannmengde som antall kg malt. Så skyller vi ut ca 55 liter til kok. Da avhenger antall skylleliter i forhold til hvilken OG vi sikter på. Dette har pleid å fungere rimelig bra for oss tidligere.

Selv brygger jeg på Speidel, som har omtrent samme konseptet som BB50.

Problemet her er at det er en ganske lang "søyle" med malt som skal vaskes igjennom. Det høres ut som dere gjør såkalt "fly-sparging", som er totalt uegnet til slike type bryggeri.

Jeg vil heller anbefale at dere prøver følgende: Varm skyllevannet og del denne i to; Dvs. kjør to stk skyllinger.

Mens kompisen din tømmer ene delen av skyllevannet over mesken rører du som en gal i mesken. Prøv å kom mest mulig ned til bunnen av maltrøret.

Gjør det samme ved andre skylling.

Alternativt bruker du en ekstern "lauter-tun" (kjølebag med manifold) med samme metode. Da tipper jeg effektiviteten går i været.

Tror du har blandet utstyret litt her. BB30 har maltrør som Speidel. BB60 (som vi har) er egentlig bare en stor gryte med varmeelement i bunn. Tror fly-sparging er beste metode for denne type utstyr egentlig. Men mulig det er andre gode måter å skylle på også.

Det gjør jeg, indeed;

Hvordan mesker man på en BB60?
 
Man mesker etter "gamle" metoden. Det blir som i en gryte eller kjøleboks med tappekran og sil i bunn. Ingen sirkulering eller noe slikt. Heller ikke noe maltrør. Fordelen er vel at man kan ha mer malt i enn man klarer i en Speidel. Passer i utgangspunktet best til enstegsmesking, men det er mulig å justere temperatur med varmen i bunn, men krever mye røring og manuell sirkulering for øke temperaturen.
 
Slet også med dårlig utbytte, traff en kar fra Nøgne Ø på en messe og fikk tips om at temperatur i mesken må være jevn før du lar den stå. Poff, gikk fra 65 til 80%. Ble en over middels alkoholsterk weizen første runde men det smakte ;-)
 
pedersen84 skrev:
Man mesker etter "gamle" metoden. Det blir som i en gryte eller kjøleboks med tappekran og sil i bunn. Ingen sirkulering eller noe slikt. Heller ikke noe maltrør. Fordelen er vel at man kan ha mer malt i enn man klarer i en Speidel. Passer i utgangspunktet best til enstegsmesking, men det er mulig å justere temperatur med varmen i bunn, men krever mye røring og manuell sirkulering for øke temperaturen.

Du har ikke noen bilder av oppsettet?
 
Tilbake
Topp