Heisann! Dette er da tredje batchen vår og vi ender nok en gang opp med for lite øl i gjæringskaret. De to første batchene var Nøgne sin blonde, men etter en fryktelig DMS-smak prøvde vi nå på en IPA fra Villa Baseline. Vi startet med 15 liter til mesking, og i følge våre beregninger skulle vi ende opp på rundt 20 liter, men den endte på 12 liter. Legger ut fremgangsmåten her så kanskje noen kan hjelpe.
Pale ale: 5,12 kg - (67 c i 60 min - 77 c i 10 min)
Cara: 0,8 kg
Munchner: 460 g
Amarillo: 30,4 g - 30 min - 15 min - 5 min - 2 min - 0 min
Amarillo: 64 g tørrhumling (glemte å tenke på at det var 12 og ikke 20L i gjæringskaret, altså 24g for mye humle)
Wyeast M44
Vi startet med 15 liter da det var såpass mye malt og såpass liten kjele (25L). Vi skylte med 4,5L, skulle egentlig skylle med 7,5L, men av en eller annen grunn fikk vi plutselig 20L vann i kjelen etter skylling og besluttet at vi ikke hadde plass til mer vann før kok. SG endte på 1.043. OG i oppskrift var 1.061. Hvorfor ble SG så lav?
Etter kok (90 min) og kjøl (rett over 30 min) var vi plutselig nede på 12L (en god del humlegrums i bunn). Da fikk vi en svært uhyggelig OG på 1.080, i oppskrift stod det 1.061. Tilsatte 1/2 pose tørrgjær uten starter og ristet godt.
Vi bruker regnestykket på tap som Ølbrygging fra hånd til munn har i boka, men likevel ender vi opp med for lite øl gang etter gang. Denne gangen resulterte det i et mye sterkere øl enn oppskriften tilsa.
Ølet har nå stått i 17 dager og gjæret, FG er idag nede på 1.012, altså ca. 8,8% kontra 6% i oppskriften. FG har droppet med et poeng hver dag nå de siste 4 dagene, er det mulig å regne ut hvor lenge det skal fortsette å holde på?
Pale ale: 5,12 kg - (67 c i 60 min - 77 c i 10 min)
Cara: 0,8 kg
Munchner: 460 g
Amarillo: 30,4 g - 30 min - 15 min - 5 min - 2 min - 0 min
Amarillo: 64 g tørrhumling (glemte å tenke på at det var 12 og ikke 20L i gjæringskaret, altså 24g for mye humle)
Wyeast M44
Vi startet med 15 liter da det var såpass mye malt og såpass liten kjele (25L). Vi skylte med 4,5L, skulle egentlig skylle med 7,5L, men av en eller annen grunn fikk vi plutselig 20L vann i kjelen etter skylling og besluttet at vi ikke hadde plass til mer vann før kok. SG endte på 1.043. OG i oppskrift var 1.061. Hvorfor ble SG så lav?
Etter kok (90 min) og kjøl (rett over 30 min) var vi plutselig nede på 12L (en god del humlegrums i bunn). Da fikk vi en svært uhyggelig OG på 1.080, i oppskrift stod det 1.061. Tilsatte 1/2 pose tørrgjær uten starter og ristet godt.
Vi bruker regnestykket på tap som Ølbrygging fra hånd til munn har i boka, men likevel ender vi opp med for lite øl gang etter gang. Denne gangen resulterte det i et mye sterkere øl enn oppskriften tilsa.
Ølet har nå stått i 17 dager og gjæret, FG er idag nede på 1.012, altså ca. 8,8% kontra 6% i oppskriften. FG har droppet med et poeng hver dag nå de siste 4 dagene, er det mulig å regne ut hvor lenge det skal fortsette å holde på?