Evil Galactic Imperial Stout - Innspill ønskes

Knut André

Norbrygg-medlem
Har tenkt å brygge en imperial stout over nyttår, og kan godt tenke meg innspill på denne.

Foreløpig oppskrift er (for ca 15 liter ferdig øl)

Mesk:
10000g Pale Ale-malt
500g Krystallmalt (EBC 150)
200g Mørk krystallmalt (EBC 400)
200g Carafa I (EBC 900)
Meskes med 28 liter vann, og kun 1. avtapping brukes (resten brukes til porter)

Coldsteep:
400g Carafa I (EBC 900)
400g Carafa III (EBC 1250-1450)
400g Rosted barley (EBC 1250-1500)
Trekkes over natten i ca 3 liter vann.

Anslår BG på ca 70-75, og ca 20 liter vørter.
Koker i 90 min, EKG (muligens amerikansk istedet) ved 60, 20, 10 og 1 min. Irish moss, Gjærnæring (dobbel dose)
Anslår OG på ca 100

Primærgjæring WLP007
Tilsetter sukker 2 ganger dagelig i X dager.
Tilstter muligens samtidig oksygen de første par dagene.

Sekundærgjæring WLP099
 
Voldsomme mengder svartmalt. Hva er hensikten med coldsteep her? Jeg mener: du bruker mye, som vil gi mye smak, og trekker den i kaldt vann, som vil gi mindre smak.
 
Kjetil S skrev:
Voldsomme mengder svartmalt. Hva er hensikten med coldsteep her? Jeg mener: du bruker mye, som vil gi mye smak, og trekker den i kaldt vann, som vil gi mindre smak.

Siden jeg vil bruke 2. og 3. avrenning til en porter, vil jeg ha litt mindre mengder svartmalt i hovedmesken.
Hovedsakelig derfor coldsteeping.
 
Joda, men mye av svartmalten vil jo også skylles ut ved første avrenning, og da blir kanskje porteren litt vel pysete? Og imp. stouten vanskelig å forutse. Nå har ikke jeg noen egentlig erfaring med partigyle, så dette er bare kvalifisert gjetting. 200 gram Carafa I i en porter virker i utgangspunktet som lite.
 
Slipper man ikke en del av bitterstoffene i de brendte maltene ved å kald-trekke dem?
Jeg syns også kanskje 200g carafa I virker litt lite for porter i 2. avrenning.
Ikke det at jeg har prøvd noe liknende selv.
Lykke til i alle fall.
 
Jeg skal tilsette både ekstra krystall og carafa i mesken etter første avrenning.
Jeg kommer å se an mengden etter hvordan vørteren blir.
 
Vil du ikke heller prøve "capping"? Hovedmesk iht ønske, og så tilsetter du mere malt (typisk caramellmalt eller mørk malt, som carafa) i 2. skyllingen.  Når jeg foreslår dette så skulle jeg selvfølgelig visst mere og helst hatt egne erfaringer, men det har jeg altså ikke.  Er en gammel metode som var brukt i forbindelse med partygyle brygging.
 
Trygve skrev:
Vil du ikke heller prøve "capping"? Hovedmesk iht ønske, og så tilsetter du mere malt (typisk caramellmalt eller mørk malt, som carafa) i 2. skyllingen.  Når jeg foreslår dette så skulle jeg selvfølgelig visst mere og helst hatt egne erfaringer, men det har jeg altså ikke.  Er en gammel metode som var brukt i forbindelse med partygyle brygging.

Det er noe slik jeg tenker på.
Foreløpig plan er å tilsette
200g Krystallmalt
100g Mørk krystallmalt
100g Carafa I
men jeg oppjusterer det muligens, jeg ser an hvordan vørteren blir.
 
Cappa ein Belgian dark strong (and Ruggedly Handsome) med 500 g crystal og 300g chocolate. Vart ein ok mild, men for røstig. Din plan ser god ut.
 
Tilbake
Topp