Forklaring av forkortelser

Jeg lurer som sakt på noen grunnleggendes forkortelser, og hva di heter. Kanskje få et forklaringsdokument / prioritert tråd?

OG: Original Gravity (Søtstoffinnholdet før gjæring)
FG: Finished Gravity ( Søtstoffinnholdet etter gjøring)
SG: Spesific gravity, målt mende sukker i gjærende vørter. Brukes om målinger mellom OG og FG.
IBU- international bittering Units, kalkulert/estinert mengde bitterhet i øl
EBC- European Beer Color, angir farge/ hvor mørk malten er.
SMR- standard reference Method, amerikansk mål på fargen til malt, 60 SMR= 120 EBC ca..
ABV- alcohol By Volum, mende godsaker i brygget.
FWH- First Wort Hop, humle som tilsettes med en gang i kokekjelen, før det begynner å koke
Mash hop- humle i mesken
Mesk- blanding av vann og malt
Mesking- uttrekking av sukkerstoffer fra kornet, altså tiden kornet og vannet er i kontakt
First runnings- den første kokeklare vørteren som tappes
UT-200- ekstern termostat til feks kjøleskap
Grain Bill- sammensetning av malt/ oppskrift
Plato- mendgemål på sukker i vørter, 4 SG poeng er 1 plato.

RDWHAHB - Relax, don't worry, have a home brew

Fint om noen kunne forklart meg de 3 siste! evt. Kommet med flere kjekke forkortelser for oss relativt nye som ikke har alt på stell enda! Kommer til å oppdatere tråden gjevnlig :)
 
OG: Original Gravity (Søtstoffinnholdet før gjæring)
FG: Finished Gravity ( Søtstoffinnholdet etter gjøring)
SG: Specific gravity (Målt øtstoffinnhol. F.eks: Både OG og FG er en SG)
EBC: European Brewery Convention, måleenhet for farge på øl.
SRM: Standard Reference Method, en annen måleenhet for farge på øl.
IBU: International Bittering Unit

Mer info om enheter ifm øl her:  http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_measurement

Edit: Og her: http://howtobrew.com/
Anbefaler på det varmeste å kjøpe boka :)
 
Bernts skrev:

Ser man det, trodde jeg hadde lett etter en anenn tråd, menmen! tusen takk :)

EspenL skrev:
OG: Original Gravity (Søtstoffinnholdet før gjæring)
FG: Finished Gravity ( Søtstoffinnholdet etter gjøring)
SG: Specific gravity (Målt øtstoffinnhol. F.eks: Både OG og FG er en SG)
EBC: European Brewery Convention, måleenhet for farge på øl.
SRM: Standard Reference Method, en annen måleenhet for farge på øl.
IBU: International Bittering Unit

Mer info om enheter ifm øl her:  http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_measurement

Edit: Og her: http://howtobrew.com/
Anbefaler på det varmeste å kjøpe boka :)

Tusen takk! da skal jeg ta en titt :)

Da kan man egentlig se bort ifra denne tråden! Men kommer alikevel til å oppdatere den hvis det kommer noe mer snacks.
 
Tilbake
Topp