Forsøk på en (imperial?) porter

Ørnegård

Norbrygg-medlem
Har satt opp denne oppskriften i et forsøk på å lage en amerikansk (impierial) porter:

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 75.0
Total Grain (kg): 23.285
Total Hops (g): 300.00
Original Gravity (OG): 1.065 (°P): 15.9
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 6.81 %
Colour (SRM): 28.5 (EBC): 56.1
Bitterness (IBU): 39.3 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 67
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
20.606 kg Vienna (88.5%)
0.699 kg Crystal 120 EBC (3%)
0.699 kg Crystal 75 EBC (3%)
0.466 kg Biscuit (2%)
0.349 kg Chocolate 1175 EBC (1.5%)
0.233 kg Black Malt (1%)
0.233 kg Roasted Barley - 1450 EBC (1%)

Hop Bill
----------------
100.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 40 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
60.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
40.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.5 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05

Spørsmål: Ser rundt omkring (f.eks. her http://beerandwinejournal.com/black-ipa/) at mørke malttyper gjerne kan tilsettes sent i meskeprosessen (siste 5 minutter f.eks.) for å unngå å trekke ut tanniner som kan gi astringens ... Noen som har meninger om dette?

Tenkte å gjøre dette med disse:

0.349 kg Chocolate 1175 EBC (1.5%)
0.233 kg Black Malt (1%)
0.233 kg Roasted Barley - 1450 EBC (1%)

Vil jeg tape mye på utbytte?
 
For å kalle den Imperial tror jeg du kan gå litt mer crazy på både alkohol, IBU og spesialmalt  >:D
 
Jeg ville økt mengden mørke malttyper en del, men gått for varianter som har litt lavere EBC-verdier. Etter min mening gir det bedre dypde og fylde i de mørkeste og sterkeste porter-variantene. Mørkere karamellmalt synes jeg også bidrar positivt.

Hvordan willamette gjør seg i en slik øl, har jeg egentlig ingen formening om, men det er mye aroma fra malten her, så jeg ville vært forsiktig med å kjøre så mye som 0,5 g/liter ved 0 minutter. En sterk porter trenger, etter min mening, ikke aromahumling. BU:GU-forhold (bitterness units/gravity units) er det jeg bruker å styre humling etter, gjerne med et mål rundt 0,5-0,6. Jeg er altså ikke enig med loebrygg om at det mangler humle her...
 
Takker for svar begge to! Må vurdere det med humlen, ja.

Men ingen som har noen erfaring med å tilsette mørk malt mot slutten av mesken istedet for å ha det med hele veien?
 
Tilbake
Topp