1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kvit IPA

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Karl J, 23 Feb 2019.

  1. Karl J

    Karl J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har ikke laget mange egne oppskrifter, men liker hveteøl og IPA så tenkte å prøve meg på en kombi.
    Ønsker et øl med høy ABV og gjerne litt markert sødme..... Her er det jeg har tenkt:
    Kvitserk Imperial DWIPA
    9.2% / 21.1 °P


    Recipe by

    All Grain


    Beer Brew 60L
    70% efficiency

    Batch Volume: 25 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 29.64 L

    Sparge Water: 11.13 L

    Total Water: 40.77 L

    Boil Volume: 33.13 L

    Pre-Boil Gravity: 1.070


    Vitals
    Original Gravity: 1.088

    Final Gravity: 1.018

    IBU (Tinseth): 62

    Color: 14.4 EBC


    Mash


    Temperature — 65 °C — 60 min

    Temperature — 78 °C — 10 min


    Malts (9.55 kg)
    6.5 kg — The Swaen GreenSwaen Ale — Grain — 7.1 EBC

    2 kg — Ireks Wheat Malt light — Grain — 5 EBC

    800 g — Wheat Torrified — Grain — 3.3 EBC

    250 g — Castle Malting Chateau Cara Blond — Grain— 20 EBC


    Other (500 g)
    500 g — Candi Sugar, Clear — Sugar — 1 EBC


    Hops (280 g)
    50 g — Amarillo 9.2% — Boil — 60 min

    25 g — Cascade 5.5% — Boil — 15 min

    25 g — Citra 5.5% — Boil — 15 min

    20 g — Amarillo 9.2% — Boil — 15 min

    20 g — Amarillo 9.2% — Boil — 5 min

    20 g — Cascade 5.5% — Boil — 5 min

    20 g — Citra 12% — Boil — 5 min

    100 g — Citra 5.5% — Dry Hop — 7 days


    Er veldig usikker her så tar gjerne imot innspill
     
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva tenker du om gjær? Belgisk wit eller nøytral alegjær
     
  3. Karl J

    Karl J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte på WLp028 da jeg har endel av den stående (høstet og vasket)
     
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kjenner jeg blir litt skeptisk til 028 og utgjæringsgraden i en dipa
     
    Karl J liker dette.
  5. Karl J

    Karl J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja....der sa du noe....Hva med Wyeast1318.....den bør funke tror jeg, og er vel relativt nøytral i smaken.
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    WY1318 og WLP028 har omtrent samme ugjæring og skotten er mer nøytral. Det er en veldig fin allround gjær. Men i en hvit Ipa bør man vel bruke witgjær? WLP400 er super.
     
    Finn Berger liker dette.
  7. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Anbefaler WLP400 til White IPA!
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Karl J

    Karl J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for tips .... Hva tror dere om malt og humle?
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg syntes det ser veldig bra ut, men er du sikker på alfasyre prosenten stemmer?
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg ville flytta litt på humletilsetningene. 30 - 15 - 0 er det skjemaet Kinn bruker i sin kvite IPA, Skoddehav. Det funker bra det. Eller du kan nærme deg det en gjør i NEIPA'er, og flytte den siste over i WP. Jeg tror jeg ville brukt Skoddehav-skjemaet her.

    Enig i WLP400, eller Wyeast3944, eller Imperial B44. Disse er den samme gjæren. Imperials inneholder 200 milliarder celler, hvilket vel skulle greie seg til dette ølet. De andre har maks 100 milliarder på ei pakke, så du må ha to, eller sette en starter.
     
  11. Stefan W

    Stefan W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Glesvær
    Hvor fersk er humlen du bruker?
    Jeg ville heller droppet amarillo og citra som bitter humle og heller brukt noe billig colombus eller bare cascade.
    Sleng heller amarilloen oppi sammen med citraen når du tørrhumler.
    Jeg ville brukt wlp 028 selv. 1318 er mer bankers, men wlp 028 er mer spennende. la malten og humlen spille første fioloin fremfor gjæren. Belgisk gjær er forferdelig oppmerksomhetsyk i et brygg.
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis det er en hvit IPA man skal lage, så er det vel egentlig ikke noe annet enn belgisk gjær som gjelder? Kinn bruker den belgiske husgjæren sin - Wyeast 3787 Trappist High Gravity - i Skoddehav, siden det er den de har gående. Men WLP400/Wyeast3944/Imperial B44 er vel det "riktigste".
     
  13. Stefan W

    Stefan W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Glesvær
    Joda, men spørsmålet er vel egentlig hvilke smaker man ønsker å få ut av ølen? En god hvit ipa for meg er bare en ipa med en god dæsj hvete.
    Gleden ved hjemmebrygging for meg personlig, handler om å få prøvd ut nye ting. :)
     
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Man må ikke ha hvetegjær i en Hvit IPA
    Det er uansett en fordel med lys maltbase i en DIPA,
    men det jo mer spennende med belgisk gjær
    028 ville jeg styrt unna
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Enhver kan sjølsagt brygge det ølet han eller hun liker best på den måten de sjøl synes funker best. Men trådstarter sier han skal brygge en hvit IPA, og en hvit IPA er en egen øltype. Dette handler om språk. Å si at "en god hvit ipa for meg er bare en ipa med en god dæsj hvete" er det samme som å insistere på at for deg betyr "stol" "seng".

    Hvit IPA er en krysning mellom en belgisk wit og en amerikansk IPA. Tar du vekk det belgiske preget, har du brygget et amerikansk hveteøl. Helt greit det, men du kan ikke kalle det en hvit IPA.
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Neida, en Hvit IPA må ikke ha belgisk/hvetegjær,
    men jeg er enig at den bør ha litt mer enn et par prosent hvete
     
  17. Karl J

    Karl J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for alle innspill. :)

    Jeg tenker litt at jeg mest sannsynlig må prøve meg litt fram og lage flere batcher.

    Jeg går for å kjøre det humle oppsettet jeg har, men skyver litt på tidene slik at ikke tilsetter noe på 60min men heller bruker 50g Amarillo på 30min, så 15 min og 0min
    for resten.

    Splitter første batchen med tanke på gjær og kjører halvparten med 028 og halvparten med Wlp400 :beermug:

    Forresten ... Hva med koriander og appelsinskall som vel hører med i wit? Blir kanskje litt 'feil her?
     
    RealGone og loebrygg liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, det blir helt riktig. Alt som går i en wit, går i en hvit IPA. Denne typen er ganske enkelt en wit som er humlet som en IPA. Men du ikke bruke koriander og appelsinskall, det holder med smaksbidraget fra gjæren.
     
    Karl J liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Joda, en hvit IPA må ha belgisk gjær - og helst wit-gjær (men jeg har ingen oversikt over hva slags gjær belgierne bruker når de brygger wit): White IPA: The Beer Born From a Brainstorming Session

    Hvis du hverken bruker de typiske krydderne eller den typiske gjæren fra en wit, hva blir da igjen av wit'en? Da snakker du jo om et helt annet øl.

    Jeg mener ikke at man skal være så opphengt i alltid å brygge etter stilkriteriene - men skal du bruke en etablert stilbetegnelse om ølet ditt, mener jeg du er forpliktet til det. Det blir som med pusekatten Olav, som akkurat nå lurer veldig aktivt på om jeg ikke snart skal gi ham kveldsmat: Han er en salig blanding av de fleste typer katt som har vært i fritt omløp på Hadeland, og en veldig fin katt - skjønt ikke veldig smart - men det ville være veldig feil å kalle ham en perser.
     
    #19 Finn Berger, 24 Feb 2019
    Sist redigert: 24 Feb 2019
  20. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nå sier ikke TS at han vil lage det du kaller en Hvit IPA, men at han liker begge deler
     

Del denne siden