Tilbakemelding på oppskrift - IPA

Bryggeri: Speidel Braumeister 20+

Malt:
- Viking Pale Malt (5 kg)
- Pils Malt (1 kg)
- Carapils (0,1 kg)

Mesking:
- 66 grader i 60 min
- 78 grader i 5 min

Koking: 60 min
Humle:
- Simcoe (20 g - 60 min)
- Columbus (10 g - 60 min)
- Mosaic (20 g - 10 min)
- Cascade (10 g - 10 min)
- Citra (10 g - 10 min)
- Mosaic (20 g - kokeslutt)
- Galena (10 g - kokeslutt)
- Citra (10 g - kokeslutt)

Tørrhumling:
- Mosaic (20 g)
- Simcoe (20 g)
- Citra (20 g)

Gjær: Safale Us-05 (20 grader i 14 dager)

Gjerne del deres synspunkter på oppskriften!
 

Finn Berger

Moderator
Jeg starter US-05 på 18 og drar den opp til 20 over tre dager, men det spiller neppe stor rolle

Jeg har ikke all verdens erfaring med 05, men med de engelske gjærtypene jeg bruker, vil jeg si at det der kan være forskjellen på alkohol-/fuselstikk og et reinere øl. (Jeg hadde antakelig gjæra den hele veien på 18, og bare satt den opp mot slutten.)

OG spiller jo en rolle, også. Jo høyere OG, jo større grunn til å være forsiktig med temperaturen.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Ja, temperaturen overså jeg
US-05 er en ganske tilgivende gjær og tåler det meste så om du kun har et rom som holder 20 så går det nok greit,
men om du har mulighet til å senke tempen et par grader er nok det best
Jeg har to rom og på vintern gjærer jeg IPA med US-05 fem dager på 17 før jeg tørrhumler og flytter over på 21 grader
Det fungerer utmerket
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Hvis man starter US-05 på f.eks 16 (eller enda lavere hvis man gjærer i en badstu eller et generelt ganske varmt rom), så er det null stress med US-05. 16-28 grader over fem dager gir ikke nevneverdig søppel etter min gane, f.eks. Fruktighet, men ingen "feil". Men da må man styre det skikkelig (selv om jeg aldri har prøvd å styre det "ræva", livet er for kort til det).
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg har ikke all verdens erfaring med 05, men med de engelske gjærtypene jeg bruker, vil jeg si at det der kan være forskjellen på alkohol-/fuselstikk og et reinere øl. (Jeg hadde antakelig gjæra den hele veien på 18, og bare satt den opp mot slutten.)
Jeg har brukt US-05 en del, og jeg synes IKKE den skal for lavt i temperatur. Ikke under 18 grader, ihvertfall. Jeg forsøker å holde den rundt 20 grader. Jeg har bare varme i gjæringsskapet (ikke kjøling), og starter gjerne med skaptemperatur på 18 grader og lar den stige fritt (noe som oftest betyr 2-3 grader opp fra skaptemp). Etter stormgjæringen setter jeg gjerne skapet på 20 grader. Under 18 grader synes jeg at US-05 gir en ferskenaktig smak. Den fungerer i og for seg greit med godt sitrushumlede IPAer, men jeg foretrekker at US-05 er mest mulig ren, og det synes jeg at jeg får mellom 18 og 22 grader.
Den skal uansett ikke så mye høyere enn det. Ved 25 grader (som jeg dessverre har fått i hete somre), så blir det mye estere og slikt igjen.
 

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Hvis man starter US-05 på f.eks 16 (eller enda lavere hvis man gjærer i en badstu eller et generelt ganske varmt rom), så er det null stress med US-05. 16-28 grader over fem dager gir ikke nevneverdig søppel etter min gane, f.eks. Fruktighet, men ingen "feil". Men da må man styre det skikkelig (selv om jeg aldri har prøvd å styre det "ræva", livet er for kort til det).

Hmm, opp til 22 har jeg havnet ufrivillig på en sommerdag uten de store hodepiner, x grader over der ga meg skikkelig skallebank.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har brukt US-05 en del, og jeg synes IKKE den skal for lavt i temperatur. Ikke under 18 grader, ihvertfall. Jeg forsøker å holde den rundt 20 grader. Jeg har bare varme i gjæringsskapet (ikke kjøling), og starter gjerne med skaptemperatur på 18 grader og lar den stige fritt (noe som oftest betyr 2-3 grader opp fra skaptemp). Etter stormgjæringen setter jeg gjerne skapet på 20 grader. Under 18 grader synes jeg at US-05 gir en ferskenaktig smak. Den fungerer i og for seg greit med godt sitrushumlede IPAer, men jeg foretrekker at US-05 er mest mulig ren, og det synes jeg at jeg får mellom 18 og 22 grader.
Den skal uansett ikke så mye høyere enn det. Ved 25 grader (som jeg dessverre har fått i hete somre), så blir det mye estere og slikt igjen.

Nei, avgjort ikke under 18 grader. Jeg har prøvd, og det blei ikke bra.

Ellers er det alltid et godt råd, tror jeg, å begynne i den lave enden av skalaen for å dempe den første aktive fasen litt. Det er der det meste av de høyere alkoholene produseres, og dermed legges også grunnlaget for esterne. Så mye kan vinnes ellers tapes akkurat der.
 
Topp