Første brygg på en BB60

Panerai

Norbrygg-medlem
Da var første brygg unnagjort på BB60. Her vil jeg skrive omtrent hva jeg gjorde og stille noen spørsmål underveis for å få det til å fungere bedre neste gang.

1. Varmet vann til ca 75C (5l + 2l pr. kg malt) = 16l

2. Helte oppi malten. Rørte godt, sjekket at temperaturen lå rundt 67C, pakket bryggeriet inn i ei dyne og slo det av. Jeg lot det stå 60minutter.

3. I oppskriften stod det at jeg skulle skylle i 90 min. Jeg åpnet krana litt slik at det rant ut i ei gjæringsbøtte, og helte litt og litt varmt vann (80C) over. For å få siste delen ut av BB60 helte jeg litt på kjelen, slik at alt rant ut. Var det dumt? Jeg måtte skylle med veldig mye vann.

4. Tømme ut malten. Her håper jeg noen har tips. Jeg "spadde" ut malten, og så skylte jeg og vasket kjelen. Det tok litt tid. Noen som har noen gode ideer her? Burde jeg kanskje ha brukt en maltpose?

5. Jeg helte tilbake fra gjæringsdunken og satt på oppkok. Når kjelen viste 98C så kokte det. Så kokte det i 60 minutter.

6. Kjøleren til BB60 er beregnet på større batcher enn 25l, men jeg fikk den kald nok etterhvert. Jeg tok ut humleposene når jeg begynte å tappe ut i gjøringsbøtta for at de ikke skulle tette krana. Var det lurt?

Jeg lagde en Kølsch fra olbrygging.no. Gjæren skulle jeg bare helle over vørteren. Det gjorde jeg og ristet litt, slik at den skulle blande seg. Og så satt jeg den til gjæring. Når jeg sjekket tempen i dag tidlig så var den 14,5C. Muligens litt for kaldt. Nå er det 16,5C. Gjæringen har ikke startet ennå. Det er ca 20 timer siden jeg satt det til gjøring. Er det noe som har gått galt?

Jeg håper noen har noen gode tips til meg.
 
Sist redigert:

Aleks

Registrert bruker
Tøørgjær? Rehydrer, flytende gjær? Sett starter. Før du har i gjæren bør vørteren luftes godt, enten ved risting, bruk av visp på drill, luftpumpe eller ren oksygen.

Går nok fortere å kjøle 25 L med for høy kjøler en 50l med samme kjøler, så ikke tenk på det. Før du tapper av er det en god ide å resirkulere noen liter, slik får du mindre "grums". Hvor mye vann skylte du med? Viktigere med korrekt OG en hvor lang tid det tar å skylle, neste gang kan forsøke å strupe krana ut mer:)

Angående maltpose vet jeg ikke, men høres ut som det kan lette prosessen en hel del.
Vet ikke hva slags gjær du har, men 16 grader til kolch burde gå fint. 14 høres litt kjøligt ut.
 

Peter A

Registrert bruker
Da var første brygg unnagjort på BB60. Her vil jeg skrive omtrent hva jeg gjorde og stille noen spørsmål underveis for å få det til å fungere bedre neste gang.

1. Varmet vann til ca 75C (5l + 2l pr. kg malt) = 16l

2. Helte oppi malten. Rørte godt, sjekket at temperaturen lå rundt 67C, pakket bryggeriet inn i ei dyne og slo det av. Jeg lot det stå 60minutter.

3. I oppskriften stod det at jeg skulle skylle i 90 min. Jeg åpnet krana litt slik at det rant ut i ei gjæringsbøtte, og helte litt og litt varmt vann (80C) over. For å få siste delen ut av BB60 helte jeg litt på kjelen, slik at alt rant ut. Var det dumt? Jeg måtte skylle med veldig mye vann.

4. Tømme ut malten. Her håper jeg noen har tips. Jeg "spadde" ut malten, og så skylte jeg og vasket kjelen. Det tok litt tid. Noen som har noen gode ideer her? Burde jeg kanskje ha brukt en maltpose?

5. Jeg helte tilbake fra gjæringsdunken og satt på oppkok. Når kjelen viste 98C så kokte det. Så kokte det i 60 minutter.

6. Kjøleren til BB60 er beregnet på større batcher enn 25l, men jeg fikk den kald nok etterhvert. Jeg tok ut humleposene når jeg begynte å tappe ut i gjøringsbøtta for at de ikke skulle tette krana. Var det lurt?

Jeg lagde en Kølsch fra olbrygging.no. Gjæren skulle jeg bare helle over vørteren. Det gjorde jeg og ristet litt, slik at den skulle blande seg. Og så satt jeg den til gjæring. Når jeg sjekket tempen i dag tidlig så var den 14,5C. Muligens litt for kaldt. Nå er det 16,5C. Gjæringen har ikke startet ennå. Det er ca 20 timer siden jeg satt det til gjøring. Er det noe som har gått galt?

Jeg håper noen har noen gode tips til meg.
Jeg er bare nysgjerring, hvilken versjon av Beer Brew 60 du har?
Må man slå av den for holde mesketemperaturen nøyaktig?
 

Old Era

Registrert bruker
3. I oppskriften stod det at jeg skulle skylle i 90 min. Jeg åpnet krana litt slik at det rant ut i ei gjæringsbøtte, og helte litt og litt varmt vann (80C) over. For å få siste delen ut av BB60 helte jeg litt på kjelen, slik at alt rant ut. Var det dumt? Jeg måtte skylle med veldig mye vann.

Det har nok ikke så mye å si. Det beste er å ha nok skyllevann slik at det hele tiden får vasket gjennom malten. Her bør du måle SG på avrenninger og stoppe når disse er 1.01.

4. Tømme ut malten. Her håper jeg noen har tips. Jeg "spadde" ut malten, og så skylte jeg og vasket kjelen. Det tok litt tid. Noen som har noen gode ideer her? Burde jeg kanskje ha brukt en maltpose?
Jeg bare spar den ut, legger kjelen på siden spyler med hageslange. Tar maks ca.5 min.

6. Kjøleren til BB60 er beregnet på større batcher enn 25l, men jeg fikk den kald nok etterhvert. Jeg tok ut humleposene når jeg begynte å tappe ut i gjøringsbøtta for at de ikke skulle tette krana. Var det lurt?
Neppe noe problem med mindre du utgjorde infeksjonsfare.

Jeg lagde en Kølsch fra olbrygging.no. Gjæren skulle jeg bare helle over vørteren. Det gjorde jeg og ristet litt, slik at den skulle blande seg. Og så satt jeg den til gjæring. Når jeg sjekket tempen i dag tidlig så var den 14,5C. Muligens litt for kaldt. Nå er det 16,5C. Gjæringen har ikke startet ennå. Det er ca 20 timer siden jeg satt det til gjøring. Er det noe som har gått galt?

Sannsynligvis for kaldt. Gjorde samme selv på siste brygg. Fikk økt tempen til 20 i karet og da boblet det i vei.
 

Panerai

Norbrygg-medlem
Det har nok ikke så mye å si. Det beste er å ha nok skyllevann slik at det hele tiden får vasket gjennom malten. Her bør du måle SG på avrenninger og stoppe når disse er 1.01.


Jeg bare spar den ut, legger kjelen på siden spyler med hageslange. Tar maks ca.5 min.


Neppe noe problem med mindre du utgjorde infeksjonsfare.



Sannsynligvis for kaldt. Gjorde samme selv på siste brygg. Fikk økt tempen til 20 i karet og da boblet det i vei.
Det har begynt å ploppe nå. Nå er temperaturen 17.
 

Halvliter

Registrert bruker
Jeg brygger på en BB60 v2. Jeg slår alltid av hele apparatet under mesking og lar lokket stå på. Funker helt fint.
Om temperatur synker eller øker, så justerer jeg med litt vann.

Angående rengjøring av karet etter mesk før kok, så vil du sikkert blir mer rutinert på dette etterhvert. Jeg spar ut malten med en liten panne:)
 
Topp