Da var første brygg unnagjort på BB60. Her vil jeg skrive omtrent hva jeg gjorde og stille noen spørsmål underveis for å få det til å fungere bedre neste gang.
1. Varmet vann til ca 75C (5l + 2l pr. kg malt) = 16l
2. Helte oppi malten. Rørte godt, sjekket at temperaturen lå rundt 67C, pakket bryggeriet inn i ei dyne og slo det av. Jeg lot det stå 60minutter.
3. I oppskriften stod det at jeg skulle skylle i 90 min. Jeg åpnet krana litt slik at det rant ut i ei gjæringsbøtte, og helte litt og litt varmt vann (80C) over. For å få siste delen ut av BB60 helte jeg litt på kjelen, slik at alt rant ut. Var det dumt? Jeg måtte skylle med veldig mye vann.
4. Tømme ut malten. Her håper jeg noen har tips. Jeg "spadde" ut malten, og så skylte jeg og vasket kjelen. Det tok litt tid. Noen som har noen gode ideer her? Burde jeg kanskje ha brukt en maltpose?
5. Jeg helte tilbake fra gjæringsdunken og satt på oppkok. Når kjelen viste 98C så kokte det. Så kokte det i 60 minutter.
6. Kjøleren til BB60 er beregnet på større batcher enn 25l, men jeg fikk den kald nok etterhvert. Jeg tok ut humleposene når jeg begynte å tappe ut i gjøringsbøtta for at de ikke skulle tette krana. Var det lurt?
Jeg lagde en Kølsch fra olbrygging.no. Gjæren skulle jeg bare helle over vørteren. Det gjorde jeg og ristet litt, slik at den skulle blande seg. Og så satt jeg den til gjæring. Når jeg sjekket tempen i dag tidlig så var den 14,5C. Muligens litt for kaldt. Nå er det 16,5C. Gjæringen har ikke startet ennå. Det er ca 20 timer siden jeg satt det til gjøring. Er det noe som har gått galt?
Jeg håper noen har noen gode tips til meg.
1. Varmet vann til ca 75C (5l + 2l pr. kg malt) = 16l
2. Helte oppi malten. Rørte godt, sjekket at temperaturen lå rundt 67C, pakket bryggeriet inn i ei dyne og slo det av. Jeg lot det stå 60minutter.
3. I oppskriften stod det at jeg skulle skylle i 90 min. Jeg åpnet krana litt slik at det rant ut i ei gjæringsbøtte, og helte litt og litt varmt vann (80C) over. For å få siste delen ut av BB60 helte jeg litt på kjelen, slik at alt rant ut. Var det dumt? Jeg måtte skylle med veldig mye vann.
4. Tømme ut malten. Her håper jeg noen har tips. Jeg "spadde" ut malten, og så skylte jeg og vasket kjelen. Det tok litt tid. Noen som har noen gode ideer her? Burde jeg kanskje ha brukt en maltpose?
5. Jeg helte tilbake fra gjæringsdunken og satt på oppkok. Når kjelen viste 98C så kokte det. Så kokte det i 60 minutter.
6. Kjøleren til BB60 er beregnet på større batcher enn 25l, men jeg fikk den kald nok etterhvert. Jeg tok ut humleposene når jeg begynte å tappe ut i gjøringsbøtta for at de ikke skulle tette krana. Var det lurt?
Jeg lagde en Kølsch fra olbrygging.no. Gjæren skulle jeg bare helle over vørteren. Det gjorde jeg og ristet litt, slik at den skulle blande seg. Og så satt jeg den til gjæring. Når jeg sjekket tempen i dag tidlig så var den 14,5C. Muligens litt for kaldt. Nå er det 16,5C. Gjæringen har ikke startet ennå. Det er ca 20 timer siden jeg satt det til gjøring. Er det noe som har gått galt?
Jeg håper noen har noen gode tips til meg.
Sist redigert: