Har kjøpt et BIAB sett (36 ltr kjele), og har satt min første batch med øl (Weiss semi-grain), og søker egentlig råd/trøst/støttende ord nå som usikkerheten brer seg mens gjæringa forhåpentligvis går sin gang. Kjelen er tykkbunnet/rustfritt stål, der jeg benyttet en enkeltstående induksjonsplate (2kW) for oppvarming/koking. Første batch ble satt etter flg oppskrift;
- 23 liter pre-boil volum
- 500 gr pilsnermalt i meskepose som fulgte oppvarming av vann opp til 70 gr
- Tok ut meskepose, og fortsatte oppkok; ingen skylling, skviset kun ut meskeposen
- Ved koking, tilsatte 3 kg Muntons Wheat LME - oppkok / koking i 10 min
- Tilsatte 30 gr Hellertauer Hersbrucker humle - oppkok / koking i 60 min
- Rask avkjøling til 22 gr / overføring av vørter til gjæringskar - volum = 18.5 liter / OG = 1.041
- Pisket inn 1 enhet flytende gjær (husker ikke navnet i farten, men ble anbefalt fra bryggesjappa)
- Gjæringsprosessen foregår på 22 gr, og er nå på dag 4. Aktiviteten i gjærlåsen var høy fra et halvt døgn til 2 døgn, men har nå mer eller mindre dødd helt ut. Mye grums i gjæringskaret over vørteren, og også i gjærlåsen, slik at jeg måtte skifte ut væsken i gjærlåsen.
Så til mine spørsmål;
1. Det tok jo både vinter og vår å koke opp væsken; noen anbefalinger til å korte ned tiden for oppkok? Ser fra andre tråder at grilltenner anbefales? Holder til i et vaskerom i kjelleren, så det er en grunn til at det benyttes en enkeltstående induksjonsplate.
2. OG på 1.041 er vel heller lavt?
3. Noen grunn til bekymring at gjærlåsen nå viser null tegn til aktivitet? Har sett andre tråder på forumet som tilsier at man ikke skal bry seg om aktiviteten i gjærlåsen, men spør nå likevel.
4. Måtte som sagt skifte ut væsken i gjærlåsen pga grums, og tok derfor ut gjærlåsen/pakninga som del av dette (rundt dag 2); er det da en risiko for at oksygen har gått inn i vørteren selv den korte tida det tok før gjærlåsen var på plass igjen?
5. Brygget ble satt igang noe sent, da det egentlig er en tidsfrist for ferdig øl. Ølet skal vel egentlig gjære i +/- 14 dager, og nesten tilsvarende for karbonering..? Ser for meg at flasking skjer etter rundt 11 dager, og at karbonering får 8-9 dager. Er dette en oppskrift for failure?
Alle tips/innspill mottas med takk!
- 23 liter pre-boil volum
- 500 gr pilsnermalt i meskepose som fulgte oppvarming av vann opp til 70 gr
- Tok ut meskepose, og fortsatte oppkok; ingen skylling, skviset kun ut meskeposen
- Ved koking, tilsatte 3 kg Muntons Wheat LME - oppkok / koking i 10 min
- Tilsatte 30 gr Hellertauer Hersbrucker humle - oppkok / koking i 60 min
- Rask avkjøling til 22 gr / overføring av vørter til gjæringskar - volum = 18.5 liter / OG = 1.041
- Pisket inn 1 enhet flytende gjær (husker ikke navnet i farten, men ble anbefalt fra bryggesjappa)
- Gjæringsprosessen foregår på 22 gr, og er nå på dag 4. Aktiviteten i gjærlåsen var høy fra et halvt døgn til 2 døgn, men har nå mer eller mindre dødd helt ut. Mye grums i gjæringskaret over vørteren, og også i gjærlåsen, slik at jeg måtte skifte ut væsken i gjærlåsen.
Så til mine spørsmål;
1. Det tok jo både vinter og vår å koke opp væsken; noen anbefalinger til å korte ned tiden for oppkok? Ser fra andre tråder at grilltenner anbefales? Holder til i et vaskerom i kjelleren, så det er en grunn til at det benyttes en enkeltstående induksjonsplate.
2. OG på 1.041 er vel heller lavt?
3. Noen grunn til bekymring at gjærlåsen nå viser null tegn til aktivitet? Har sett andre tråder på forumet som tilsier at man ikke skal bry seg om aktiviteten i gjærlåsen, men spør nå likevel.
4. Måtte som sagt skifte ut væsken i gjærlåsen pga grums, og tok derfor ut gjærlåsen/pakninga som del av dette (rundt dag 2); er det da en risiko for at oksygen har gått inn i vørteren selv den korte tida det tok før gjærlåsen var på plass igjen?
5. Brygget ble satt igang noe sent, da det egentlig er en tidsfrist for ferdig øl. Ølet skal vel egentlig gjære i +/- 14 dager, og nesten tilsvarende for karbonering..? Ser for meg at flasking skjer etter rundt 11 dager, og at karbonering får 8-9 dager. Er dette en oppskrift for failure?
Alle tips/innspill mottas med takk!