Førstegangsbrygger - Weissbier

Har kjøpt et BIAB sett (36 ltr kjele), og har satt min første batch med øl (Weiss semi-grain), og søker egentlig råd/trøst/støttende ord nå som usikkerheten brer seg mens gjæringa forhåpentligvis går sin gang. Kjelen er tykkbunnet/rustfritt stål, der jeg benyttet en enkeltstående induksjonsplate (2kW) for oppvarming/koking. Første batch ble satt etter flg oppskrift;

- 23 liter pre-boil volum
- 500 gr pilsnermalt i meskepose som fulgte oppvarming av vann opp til 70 gr
- Tok ut meskepose, og fortsatte oppkok; ingen skylling, skviset kun ut meskeposen
- Ved koking, tilsatte 3 kg Muntons Wheat LME - oppkok / koking i 10 min
- Tilsatte 30 gr Hellertauer Hersbrucker humle - oppkok / koking i 60 min
- Rask avkjøling til 22 gr / overføring av vørter til gjæringskar - volum = 18.5 liter / OG = 1.041
- Pisket inn 1 enhet flytende gjær (husker ikke navnet i farten, men ble anbefalt fra bryggesjappa)
- Gjæringsprosessen foregår på 22 gr, og er nå på dag 4. Aktiviteten i gjærlåsen var høy fra et halvt døgn til 2 døgn, men har nå mer eller mindre dødd helt ut. Mye grums i gjæringskaret over vørteren, og også i gjærlåsen, slik at jeg måtte skifte ut væsken i gjærlåsen.

Så til mine spørsmål;
1. Det tok jo både vinter og vår å koke opp væsken; noen anbefalinger til å korte ned tiden for oppkok? Ser fra andre tråder at grilltenner anbefales? Holder til i et vaskerom i kjelleren, så det er en grunn til at det benyttes en enkeltstående induksjonsplate.
2. OG på 1.041 er vel heller lavt?
3. Noen grunn til bekymring at gjærlåsen nå viser null tegn til aktivitet? Har sett andre tråder på forumet som tilsier at man ikke skal bry seg om aktiviteten i gjærlåsen, men spør nå likevel.
4. Måtte som sagt skifte ut væsken i gjærlåsen pga grums, og tok derfor ut gjærlåsen/pakninga som del av dette (rundt dag 2); er det da en risiko for at oksygen har gått inn i vørteren selv den korte tida det tok før gjærlåsen var på plass igjen?
5. Brygget ble satt igang noe sent, da det egentlig er en tidsfrist for ferdig øl. Ølet skal vel egentlig gjære i +/- 14 dager, og nesten tilsvarende for karbonering..? Ser for meg at flasking skjer etter rundt 11 dager, og at karbonering får 8-9 dager. Er dette en oppskrift for failure?

Alle tips/innspill mottas med takk!
 
Mine 'relativt nystartede' erfaringer:

1- Spør noen andre ;)
2- Ja, det var vel litt lavt på en weiss etter min smakt :) Min første hvete havnet der, ble god nok øl, bare litt lav alkohol (tror jeg havna på rundt 4%)
3-nei. Stormgjæringen er bare noen dager. Grumset du ser på toppen er 'visuell indikasjon på at gjæring pågår' (mitt første BIB sett ploppet ikke i det hele tatt, men jaggu ble det skikkelig IPA lel)
4-nei
5-Jeg har tappet på flaske/fat før 'tiden', DEt generelle rådet er vel å måle SG flere dager på rad, og den bør være uendret over et par dager før tapping. Jeg hadde en hvete på flaske som var tam etter ca 12 dager (klarte ikke vente), men kongebra etter 17 dager. (20 grader i rommet). Om du klarer få opp temperaturen kan det kanskje ordne biffen.
 
Takk for svar og gode innspill! :)

Ja, det var vel litt lavt på en weiss etter min smakt :) Min første hvete havnet der, ble god nok øl, bare litt lav alkohol (tror jeg havna på rundt 4%)

Brygger du også semi-grain/ekstrakt hveteøl? Noen tips for å få økt utbytte for et senere hvetebrygg?
- Mindre pre-boil volum?
- Skylling av pilsnermalten (selv om denne kanskje er mest for smakstilsetning i et semibrygg)?
- Tilsette malt ved f.eks 65 gr, og meske på konstant temp over litt lengre tid før man fortsetter oppkok?
- Annet?
 
jeg bruker speidel. bomma grovt på kverningsgrad på coronakvernen :) det jeg gjør er å måle SG etter mesking, så bruker jeg beersmith tools til å beregne forventet OG etter kok, og evt justerer med vann eller spraymalt.
 
Ikke squiz sekken . Skyll, eller la sekken dryppe seg ferdi i ett annet kar og ta den vørtrren oppi kokekaret når du er lei av å se på at den drypper.
Det du presser ut har en lei tendens til å ta med seg bitterstoffer og rusk som du ikke vil ha i koken .
 
Gromgut'n: Brukte du gjærstarter ? Ser at det pleier å lønne seg. Har alltid latt hveteøl/lys ale gjær lagre på
Har sett at WLP's Hefeweisser gjærer ganske så godt. Høy temp, 22-25gr har jeg hatt mine på iløpet av sommeren og kommet meg godt avgårde med det.
For å øke OG, engang, så kjørte jeg på med en boks "Coopers Brew Enhancer Kit #1" (druesukker og spraymalt). OG'en havnet på 1064, flasket ved 1020 etter 3 uker og flasket ut. Fikk økt alko% en del.

Hadde en WIT en gang, uten gjærstarter. Denne stod i 3 1/2 uke mens jeg var på ferie i ca 23-24gr OG 1050, og FG 1004. :-] En av de bedre jeg har hatt.
 
Tilbake
Topp