Gjær og temperaturer.

Hei,

Har lest en del her inne de siste dagene, og har noen spørsmål angående gjær\pitching temperaturer og gjæringstemperatur.

Eksempel :

Kjøpte meg ett sett med "Lys Export", i denne pakken fulgte det med saflager s-23 tørrgjær.

På settet står det at det skal gjæres på 8-12 grader, på produsentens hjemmeside står det at ideele gjæringstemperatur er 12-15 grader. Hva er da optimalt? Leser flere steder her at lager skal gjæres kaldt 8-10 grader osv.
Hvorfor er det da slik at produsenten sier noe annet?

Angående pitching av gjær :
Leser at vørteren etter kok burde kjøles ned til 18 grader, hvorfor akkurat 18?
Og dersom jeg rehydrerer gjær skal jeg da ha oppi gjæren som produsenten anbefaler (23 grader i saflager s-23) for å så kjøle ned og pitche ved 10-18(?) grader?

Ble litt rotete dette her, men håper spørsmålene kom relativt klart frem.
 
Jeg brygga nettopp en pils med denne gjæren. Tror ikke det blilr helt feil uansett om du velger 8º eller 15º. Jeg valgte å kjøle ned til ca 12º, pitche gjær som var rehydrert på ca 20º og satt karet på 9º. Noen anbefaler å pitche lagergjær på rundt 20º og kjøle ned til gjæringstemperatur etterpå for å gi gjæren et lite forsprang med minimalt av biprodukter på smak. Jeg har ikke prøvd dette, men siden jeg hadde tid til å vente på langdryg gjæring med denne, kjørte jeg safe.

Produsentens anbefaling må vel generelt betraktes som det mest riktige.
 
nordhagen skrev:
Jeg brygga nettopp en pils med denne gjæren. Tror ikke det blilr helt feil uansett om du velger 8º eller 15º. Jeg valgte å kjøle ned til ca 12º, pitche gjær som var rehydrert på ca 20º og satt karet på 9º. Noen anbefaler å pitche lagergjær på rundt 20º og kjøle ned til gjæringstemperatur etterpå for å gi gjæren et lite forsprang med minimalt av biprodukter på smak. Jeg har ikke prøvd dette, men siden jeg hadde tid til å vente på langdryg gjæring med denne, kjørte jeg safe.

Produsentens anbefaling må vel generelt betraktes som det mest riktige.

Ok, takker for svar :)
 
Tilbake
Topp