Et interessant spørsmål som gjenstår er hvor Frydenlunds gjær kommer fra. Jeg kikket litt i 100-års jubileumsboka deres, men den sier lite konkret om det (og er mer interessert i produksjonskvanta, navn på direktører og alt slikt). Mellom linjene kan vi lese litt om det. Frydenlund startet i 1859, og solgte sitt første øl 10. april 1860. Deres første brygger var Georg Scharnagel som tidligere hadde vært bryggmester i Die fürstliche Brauerei zu Turn i Teplitz i Bøhmen, idag Teplice i Tsjekkia ca 40 km syd for Dresden. Annetsteds refereres det til en person ved samme navn som var fra Landhut i Bayern, og som fra 1866 til 1868 kjørte fallitt et bryggeri i Vejle i Danmark. Scharnagel ble imidlertid ikke vel ansett hos Frydenlund, og det refereres tørt om ham i jubileumsboka når den referer til neste bryggmester: «Bryggermester J. Schmidt avløste en uduelig utenlandsk brygger, avskjediget efter 4 års tjeneste.» Kanskje har Frydenlund-gjæren kommet fra Bøhmen eller fra Bayern eller fra Danmark, eller kanskje fra Hamburg der Frydenlund hadde forretningsforbindelser som skaffet dem mye av bryggeriutstyret.
Bryggmesteren som avløste ham - Johan Schmidt - var nordmann og født i Christiania. Formodentlig har han jobbet ved andre bryggerier i byen, og han kan ha hentet med seg gjær fra disse. Det var temmelig vanlig at gjær ble solgt siden man fikk et overskudd av det. Frydenlunds jubileumsbok skryter av gjærens verdi som salgsvare - og faktisk skryter de mer av det enn av dens egenskap som ølgjær. Følgelig ville det i 1859 vært enkelt og sannsynligvis normalt å kjøpe eller på andre måter skaffe seg gjær fra ett av de andre bryggeriene i Oslo.
Uansett var det ikke før i 1886 at Frydenlund rendyrket gjæren sin, som det første bryggeriet i Norge, som et direkte resultat av at den teknikken var utviklet i Danmark, og det er ikke gitt at de da rendyrket gjær fra sitt eget gjærhus. Siden man satset på rendyrket gjær så tidlig, er det sannsynlig at det enten var en rendyrket gjærcelle fra egen gjærkjeller, eller gjær de fikk fra Danmark.
En viktig bryggmester for Frydenlund var Bjarne Nissen (1904-1937), som hadde kjemiutdanning og som hadde lært gjæringsfysiologi i Danmark. Kanskje har man under hans ledelse plukket ut en ny gjær, og i så fall ville det ikke vært sært om den kom fra et dansk bryggeri. Det er mindre sannsynlig at man har skiftet ut gjæren etter 1937.
Så, hvilken gjær passer best? Det er visst slik at de fleste variantene av undergjær er nært beslektet og ikke så forskjellige. Undergjæring tok ikke skikkelig av før rundt 1840, og i 1890 var rendyrking av gjær på vei inn som det helt store, slik at etter dette fikk gjæren liten mulighet til å utvikle seg videre. Det gir bare femti år for gjærstammene til å mutere til bryggerispesifikke varianter. Derfor kan du sannsynligvis bruke vilkårlig tysk/dansk/norsk/tsjekkisk pilsnergjær som det ikke er noe særegent med. Det var vel essensielt det samme som Gahr skrev, bare at han klarte å holde langt kortere