Hei,
For et par uker siden brygget vi det som skulle bli to sorter Lager.
(Hadde også besøk av en journalist fra Drammens Tidende, som resulterte i en helsides artikkel som stod på trykk 23. August, samt et intervju i NRK Østlandssendinga for en av mine medbryggere samme dag).
Men... etter at bryggingen var ferdig har vi, pga litt usikkerhet bryggerne i mellom, endt med en gjæringstemperatur som ikke er korrekt for Lager.
Gjæringen begynnte på ca 20-22 grader i 3 dager, før temperaturen ble senket til 18 og så 16 grader over noen dager.
Der har den stått i drøyt to uker, og til uka er planen å tappe det på flaske.
Normalt skal vel Lager gjæres på ca 10 grader, for så å lagers på ca 4 grader i et par måneder, så på grunn av gjæringstemperaturen vi har hatt har vi vel havnet på noe som er nærmere Steam Beer/California Common enn Tysk og Amerikans Lager som var planen, selv om malten ikke er helt i hht "normalen" for en Steam Beer heller.
Det vi lurer på nå er om noen har noen synspunkter på hva som er korrekt behandling av temperaturen videre.
Noen alternativer er:
A) La det stå på samme temperatur til vi flasker, for deretter å sette det til lagring på enten 10 grader i noen uker (som vel er ok for Steam Beer), eventuelt på ca 4 grader i et par måneder.
B) La det stå på samme temperatur til vi flaasker, for deretter å gradvis senke temperaturen til 10 eller 4 grader, for å ikke å en for brå temperaturendring.
C) Senke temperaturen så langt som mulig (gradvis eller i et "hopp") før vi flasker, for deretter å fortsette temperatursenkingen etter at vi har flasket.
Håper noen har synspunkter / erfaringer / innspill å bidra med.
mvh,
Øystein
www.barebrygg.no
For et par uker siden brygget vi det som skulle bli to sorter Lager.
(Hadde også besøk av en journalist fra Drammens Tidende, som resulterte i en helsides artikkel som stod på trykk 23. August, samt et intervju i NRK Østlandssendinga for en av mine medbryggere samme dag).
Men... etter at bryggingen var ferdig har vi, pga litt usikkerhet bryggerne i mellom, endt med en gjæringstemperatur som ikke er korrekt for Lager.
Gjæringen begynnte på ca 20-22 grader i 3 dager, før temperaturen ble senket til 18 og så 16 grader over noen dager.
Der har den stått i drøyt to uker, og til uka er planen å tappe det på flaske.
Normalt skal vel Lager gjæres på ca 10 grader, for så å lagers på ca 4 grader i et par måneder, så på grunn av gjæringstemperaturen vi har hatt har vi vel havnet på noe som er nærmere Steam Beer/California Common enn Tysk og Amerikans Lager som var planen, selv om malten ikke er helt i hht "normalen" for en Steam Beer heller.
Det vi lurer på nå er om noen har noen synspunkter på hva som er korrekt behandling av temperaturen videre.
Noen alternativer er:
A) La det stå på samme temperatur til vi flasker, for deretter å sette det til lagring på enten 10 grader i noen uker (som vel er ok for Steam Beer), eventuelt på ca 4 grader i et par måneder.
B) La det stå på samme temperatur til vi flaasker, for deretter å gradvis senke temperaturen til 10 eller 4 grader, for å ikke å en for brå temperaturendring.
C) Senke temperaturen så langt som mulig (gradvis eller i et "hopp") før vi flasker, for deretter å fortsette temperatursenkingen etter at vi har flasket.
Håper noen har synspunkter / erfaringer / innspill å bidra med.
mvh,
Øystein
www.barebrygg.no