1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjæring under trykk

En tråd i 'Brygging' startet av Bkgundersen, 15 Des 2019.

  1. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, det virker logisk. Det blir vel som vanlig overføring mellom kar til fat i lukket sløyfe.
     
    msevland liker dette.
  2. Skarven

    Skarven
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er nok litt underkarbonert rett fra gjæringstanken for de fleste som er oppfostret på vanlig øl, men absolutt drikkbart. Dag to og utover på fat med serveringstrykk i tappetårnet er det greit. Vurderer og koble på CO2 ved cold crash og sette opp trykket til nærmere 1 bar. Grunnen til at jeg ikke kjører 1 bar i hele gjæringsforløpet er en tanke om at ale skal ha noe estere og mulige andre smakskomponenter fra gjæra som kan påvirkes av trykket. Jeg har dog aldri gjort noen systematiske forsøk og jeg tviler vel egentlig på om jeg klarer å kjenne noen forskjell. Ser at Dr. Hans gjærer med høye trykk også på ales.
     
    Frode:D og Piemonte liker dette.
  3. Bkgundersen

    Bkgundersen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Gjæres det ikke under trykk for å dempe estere og andre smakskomponter fra gjæren? Ikke at wlp001 er en smaksbombe
    Ska gjære uten trykk neste gang, snubnosen er genial med tanke på tørrhumling osv
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, det stemmer. Men ønsker man å dempe estere og andre smakskomponenter? Alle gjær har sitt smaksavtrykk, og hvis man undertrykker aroma/smak, sitter man igjen med noe fllatt og kjedelig. Også lagerøl ender opp som pregløse iflg. flinke folk som har testet det. Se videoen med Brad Smith i denne tråden. Apropos: jeg har sett noen videoer med han maniske svensken som @Skarven nevner. Tror ikke jeg ville brukt han som mentor.
     
    #24 Holmentoppen, 11 Jan 2020
    Sist redigert: 11 Jan 2020
    YngveKL liker dette.
  5. Piemonte

    Piemonte
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Syntes det gikk veldig sakte med gass/gass tilkoplet fatene så jeg tok denne av og lettet trykket litt på fatet. Koplet gass på Snuben. kjapt og greit. Har du god høydeforskjell går det sikkert fint med gasslange mellon snub og fat.
     
  6. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei, har gjæret under trykk en god stund nå.
    Begynte med spundingventil fra Ali for å gjære til rett karbonering. Ble litt vanskelig å treffe, særlig på ale som gjæret varmt da trykket blir ganske høyt. Har nå gått over til å gjære under lavt trykk, ca 5 psi, frem til det er 4-5 poeng forventet utgjæring igjen. Da stenger Jeg ventilen helt og karboneringen pleier å bli bra.
     
    #26 beefeater, 11 Jan 2020
    Sist redigert: 13 Jan 2020
  7. Bkgundersen

    Bkgundersen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Blir
    Jeg ønsker vertfall ikke å dempe aroma/smak på ales, heller tvert imot. Snuben blir vell brukt til å eksperimentere med lager framover tenker jeg, evnt gjæret ales uten trykk.
     
  8. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal brygge første batch som skal gjæres under trykk seinere i dag. En Munchener Dunkel med WLP833. Noen som har gjæret noe tilsvarende under trykk? Planen er 0,5bar på 10 grader.
     
  9. Bkgundersen

    Bkgundersen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan gjør du med gjær? ''Overpitcher'' du? Leste en plass at man bør ha godt med gjær, da trykk bremser formeringen av gjær?
     
  10. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg pitcher som standard. I podcasten av Brad Smith tidligere i tråden gjorde de også dette eksperimentet med "standard pitchrate" i alle 4 batcher, og de nevner at ulik pitchrate er noe som bør undersøkes. Chris White sier det er fullt mulig at fermentering under trykk tillater lavere pitchrater. Det han mener (slik jeg forsto han) er at lavere pitchrate muligens kan motvirke den reduserte esterproduksjonen under trykk, og at det f.eks kan holde med å pitche en pakke mot fire som de gjorde i eksperimentet.

    Jeg kjøpte meg en fermzilla i hovedsak for å enkelt kunne overføre øllet til fat uten oksygeneksponering. Men jeg har lyst til å utforske gjæring under trykk selvsagt. Lurer derfor på om det er andre som har forsøkt å gjære "på lagertemperaturer" med bare litt trykk? Vurderer også å la den gå første delen av gjæringen uten trykk, for så å heve temperatur og trykk …
     
  11. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    I podcasten pitcha de vanlig Lagermengde. Mulig du kan bruke mindre, men trolig ikke ned i Ale-mengde.
    Trykk og temperatur bremser utvikling av smak / usmak. Dette blir dannet i starten av gjæringen. Fri flyt tidlig vil trolig gi usmaker du siden ikke blir kvitt
     
    MonoBryggeriet liker dette.
  12. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har klargjort riktig mengde gjær i henhold til beersmith, og tenker å holde meg til dette. Som jeg skrev er fermzillaen kjøpt hovedsakelig for lukket overføring fra gjæringskaret, men vil jo gjerne prøve ut å gjære under trykk. Men jeg har ikke så dårlig tid at jeg trenger å gjære på 18 grader og 1 bar som jeg forstod gav et godt resultat i denne podcasten. Samtidig var det jo endel som foretrakk det som hadde stått i 8 uker, antagelig på 7-8 grader. Det har jeg derimot ikke tid til! :) Så jeg tenkte å prøve en mellomting. F.eks 0,5 bar, men på hvilken temperatur???
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Prøv 14 grader. Men 0.5 bar er kanskje litt lite. Prøv 0.65 - 0.7.
     
  14. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar Miguel!
    Jeg burde nok lest meg mye bedre opp på dette på forhånd! I går kveld ble en Munchener dunkel satt til gjæring med WLP833, som da ble satt på 10 grader og 0,5bar. 0,5 bar er kanskje litt lite som du sier, men muligens greit nok med tanke på den lave temperaturen? Jeg har brygget en del med denne gjæren, og på 10 grader pleier den hos meg å være ferdig utgjæret på 9-10 dager uten trykk. Den bruker kanskje litt lengre tid nå gitt antagelig noe redusert cellevekst? Tanken, eller håpet bør jeg vel si, er å få til en profil som tilsvarer noe kaldere primærgjæring (7-8 grader), men fremdeles med et lite bidrag fra gjæren og gjæringsprosessen. Men jeg er kanskje helt på viddene ;)
     
  15. TommyStrand

    TommyStrand
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodding
    Fra Tilt FAQ:
    Q. Can I use the Tilt under pressure?
    A. Yes. The Tilt works great under pressure. Here's a blog post on that subject. Controlling Fermentation Rate with Pressure

    Jeg stal ta steget inn i denne verden etter å ha kjøpt en FermZilla og lurer på om en Tilt eller iSpindle er fornuftige anskaffelser.
    Finnes det en eller annen innstilling som gjør at man kan kompensere for gjæring under trykk i Tilt-en?
     
  16. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Det er ikke nødvendig å gjøre noe så vidt jeg vet. Det er hellingen som brukes for å målle SG, og den forandres ikke av trykket.
     
    TommyStrand liker dette.
  17. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    I følge David Heath sin video er 0,5 bar et bra utgangspunkt for å starte testingen. Just saying
     
  18. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Testingen?
     
    1Morten liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Altfor kjedelig. Go big or go home, og så skru ned etterhvert på neste forsøkene :p

    Har selv alltid likt ytterpunkter, føler man finner hvor man bør prøve på tredje forsøk raskere da.
     
    1Morten liker dette.
  20. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Unless you are at home, then you have to go big ;)
     

Del denne siden