Gjæring

Lurer på en ting.
Ølet blir jo aldri helt dødt.
Noen som kan fortelle meg hvor lang tid i mellom hvert blopp i gjærlåsen man må ha før man  kan si at ølet er utgått.
Har nå 65 sekund i mellom hvert blopp, og en rom temp. på 18-20 grader. Husker ikke navnet akkurat nå. Men det er en belgisk pils.

Takker på forhånd for tips.  :namnam: :namnam:
 
Bobling i gjærlåsen er en dårlig indikator, ettersom gjæringskaret kan være lekk, og siden ølet vil være mettet med CO2 en god stund etter at gjæringen er over. Boblingen kan holde frem lenge etter at gjæringen er over, eller den kan stoppe før. Ta heller prøver med hydrometeret av ølet: når SG ikke synker over et par dager er gjæringen antakelig over. Du kan også følge med på hvordan ølet ser ut. Når ølet er ferdig vil det være mye mørkere (siden det er klart), og gjæren vil danne et tydelig segment i bunnen av gjæringskaret.

En god tommelfingerregel for ferske brukere: vent tre dager til.
 
Har etter tips her på forumet gjort slik:  Overgjært øl (ale) 2uker, 18-22 grader. Undergjært øl (lager/pils) 3uker, 8-12 grader.  Da skal en kunne være temmelig sikker på at en ikke gjør noe feil.   
 
Tilbake
Topp