Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
Dere er noen som har forsket mer på dette, hva er da laveste temp den fungerer på og blir bra, og samme med den høyeste som ølet blir bra på ?
Dere er noen som har forsket mer på dette, hva er da laveste temp den fungerer på og blir bra, og samme med den høyeste som ølet blir bra på ?
En litt underlig effekt ved å gjære den for lavt, er at den får en tendens til å lage fersken-estere. Fersken hører stort sett hjemme på fruktfat, og ikke i øl, så det er egentlig best å legge den rundt 18 grader - etter min spinkle erfaring med den, og etter hva jeg har lest en del si. Den blir rein og fin på 18. Fusel ved lave temperaturer har jeg aldri hørt om.
Og så ville jeg satt en starter, faktisk. Det er det der med at første generasjon ikke gir det beste ølet. Det mener jeg gjelder for denne, også.
har alltid brukt 18 grader og veldi fornøyd med det, har da prøvd med en pakke ikke rehydrert, rehydrert, to pakker med og uten, alt med og uten oksygen men husker ikke hva som lagde hva i stålfat så lite notering straffer seg.
Har nå 27 liter med en pakke rehydrert og oksygen, begynner nå og lure på om jeg skal lage starter av en til og ha på i kveld, det er ikke akkurat full gjæring ennå etter 12 timer.
Jeg starter på 18 og gir den 20 i skapet etter stormgjæring. Jeg rehydrerer. Dette har fungert godt for meg, og jeg får ganske nøytral smak. Skulle det dukke opp et hint av frukt så er det ikke krise i de ølene jeg lager med US-05. Det er ofte sitrushumle i disse.