Gjærpakke aktivert ved feiltakelse

Hei

Fikk en pakke i posten med blant annet gjær i går. En av pakkene har blitt aktivert (Wyeast 1056). Vi skal nok ikke bruke den før i romjula, og satte den i kjøleskapet. Går det bra, så lenge vi planlegger litt større starter, og muligens 2-trinns starter?
 
Jeg vet ikke, men hvis det var meg ville jeg kjørt på med større starter og satsa på at det går bra.

Det som sikkert skjer er at gjæren går ut av dvale og dermed lagres litt dårligere. Dette kan ikke være helt ulikt slurry høstet fra gjærspannet.

Jeg ville brukt Jamils gjærkalkulator på mrmalty.com til å regne ut viability den dagen gjæra blei aktivert.

Så ville jeg brukt "re-pitching from slurry" tab-en til å regne ut hva slags viability en gjærslurry høstet denne dagen har på bryggedagen.

Hvis vi som et eksempel antar at viability på den gjæren som ble aktivert var 62%, og du lagrer den i 1 måned, sier pitching rate kalkulatoren at viability har sunket til 46% av det opprinnnelige. 46% av 62% er 28.5%. Jeg ville da brukt dette tallet i beregningene mine videre.

Mulig jeg da hadde endt opp med å overpitche, og mulig det enkleste er bare å lage en dobbelt så stor starter som man egentlig hadde tenkt, men jeg liker å regne.
 
Martin E skrev:
Hei

Fikk en pakke i posten med blant annet gjær i går. En av pakkene har blitt aktivert (Wyeast 1056). Vi skal nok ikke bruke den før i romjula, og satte den i kjøleskapet. Går det bra, så lenge vi planlegger litt større starter, og muligens 2-trinns starter?

Var pakken bare litt oppsvulmet når den kom, eller har dere aktivert den selv?

edit:
fra http://www.wyeastlab.com/faqs.cfm?website=2#r20
sitat:

7. I popped the inner nutrient pouch and the package swelled tight but I can’t use it right away. What do I do?

If you have activated a package but can’t use it right away, simply allow the package to swell and then refrigerate the package.  The yeast will survive for extended periods if refrigerated. Before using, take the package out of the refrigerator and allow it to come up to room temperature before using.  It is best to use the yeast as soon as possible. 
 
Pakken var i ferd med å blåse seg opp da vi fikk den, og innerpakken var sprukket. Tror det må ha skjedd på postkontoret eller noe sånt. Veldig uheldig, da gitt. :)

Takk for svar. :)
 
Nei, tenkte egentlig å oppbevare den i kjøleskap til 2-3 dager før vi skal bruke den og så lage starter. Ytterpakken er tett.
 
oki. for du skriver at innerpakken var sprukket..Så trodde du hadde åpnet den allerde.

Om pakken var bare delvis oppsvulmet, så har jeg opplevd det flere ganger. Å det har ikke vært noe galt med gjæren.

Igjen fra Wyeast.

27. What are the causes of swollen packages? Can you sell them?

Swollen packages are almost always the cause of a small amount of sugar or CO2 being left in solution at the time of packaging.  Upon shipment, CO2 can be released from solution or  the yeast can consume the sugar and create a small amount of CO2.  Cell autolysis, or cell death can also be a cause of swelling packaged.  However, this is only in rare cases where the yeast is exposed to high temperature for an extended amount of time.  If a package is swollen and  has not been mishandled, it can be sold with confidence.          
 
Ok.

Da ville jeg satt en stor og kanskje litt tidlig starter. Kanskje bestille opp en gjærpakke å ha i bakhånd i tilfelle det ikke er noe særlig futt i starteren. En pakke tørrgjær kan være fin å ha liggende i slike tilfeller.
 
Tilbake
Topp