Håp for underkarbonert stout?

Forvirret

Norbrygg-medlem
Har en stout "light" ( ca 3%) som har stått til karbonering i snart 3 uker på ca 23C.
Er svært godt fornøyd med den men den har litt for lite kullsyre. Brukte 4 gram pr liter med unntak av noen få bjørnunger som fikk
ca 6g/l.  Disse var midt i blinken, de andre litt flate. Stod til gjæring i tre uker med temperatur opp til 23C på slutten.
Brukte en pakke Windsor på 20l med OG på 1.039

Er det ok å åpne og tilsette mere sukker og korke på ny?
Hvor mye sukker skal i så fall brukes, nye 6g/l eller de 2g/l som mangler?
Ved hvilken temperatur bør dette gjøres på, 23C eller 2-3C?
Bør åpnede flasker få lufte seg eller skal man gjøre dette kjapt?
Er obs på infeksjonsfaren men er villig til å forsøke.

Irriterende at dette øllet ble slik. Hadde ikke trodd hjemmelaget lettøl kunne bli såpass bra.
 
Forvirret skrev:
Har en stout "light" ( ca 3%) som har stått til karbonering i snart 3 uker på ca 23C.
Er svært godt fornøyd med den men den har litt for lite kullsyre. Brukte 4 gram pr liter med unntak av noen få bjørnunger som fikk
ca 6g/l.  Disse var midt i blinken, de andre litt flate. Stod til gjæring i tre uker med temperatur opp til 23C på slutten.
Brukte en pakke Windsor på 20l med OG på 1.039

Er det ok å åpne og tilsette mere sukker og korke på ny?
Hvor mye sukker skal i så fall brukes, nye 6g/l eller de 2g/l som mangler?
Ved hvilken temperatur bør dette gjøres på, 23C eller 2-3C?
Bør åpnede flasker få lufte seg eller skal man gjøre dette kjapt?
Er obs på infeksjonsfaren men er villig til å forsøke.

Irriterende at dette øllet ble slik. Hadde ikke trodd hjemmelaget lettøl kunne bli såpass bra.

Jeg ville ha tilsatt litt ekstra sukker da noe av kullsyren forsvinner ved åpning. Kanskje tilsatt 3 gram pr liter. Jeg ville imidlertidig ha kokt en sukkerlake av det og heller målt det opp og tilsatt med sprøyte fra apoteket for å hindre infeksjonsfaren ved å bare bruke vanlig hvit sukker rett oppi flaska. Kanskje det kunne vært en god idè å kjøle flaskene ned til kjøleskapstemperatur for å binde kullsyren bedre til ølet slik at ikke så mye av den forsvinner ved tilsetting av mer sukker?
 
Ja, tror det er en god idé å kjøle ned, gjerne lengre ned enn vanlig kjøleskapstemp også, omtrent jo lengre ned mot null, jo bedre. Det burde gi mye mindre tap av CO₂ når du åpner flaskene.

Hvis du vil se et eksempel - prøv å åpne to brusflasker - en med rundt 20C, og en skikkelig kald :) det vil bruse mye mer i den varmeste

Forøvrig hørtes jo en lettstout veldig fristende ut :)
 
Tilbake
Topp