Hjelp til kjøp av bryggeutstyr

Hei,

Jeg er helt fersk både når det gjelder ølbrygging og her på forumet. Jeg skal om en ukes tid ut og handle utstyr for å begynne å brygge litt, og håper dere har mulighet til å dytte meg litt i riktig retning. Jeg ser for meg å brygge ca 20-25 liter per gang.

Jeg har ikke noe utstyr fra før, og har notert meg følgende «handleliste» for å komme i gang. Ser dette ok ut, eller ville dere byttet ut noen av komponentene med andre ting? Er det noe mer jeg trenger for å komme i gang?

http://www.bryggselv.no/products/induksjonsplate-pro-3500w
http://www.bryggselv.no/products/kjele-36l-med-kuleventil
http://www.bryggselv.no/products/spiralkjler-kobber
http://www.bryggselv.no/products/gjringsbtte-30l-m-lokk-og-kran
http://www.bryggselv.no/products/hevert-m-pumpe-mini
http://www.bryggselv.no/products/flaskeskyller-til-kran-dobbel
http://www.bryggselv.no/products/handkorker-bordmodell
http://www.bryggselv.no/products/flaskefyller-tappestang-kraftig2
http://www.bryggselv.no/products/humlepose-10pk

Noen tips ifht hva man kan bruke for desinfisering? Er også usikker på om jeg skal benytte 0,5 eller 0,33 liters flasker. Noen innspill rundt dette?

Setter veldig stor pris på alle tilbakemeldinger.

Mvh Haakon
 
Noen tips ifht hva man kan bruke for desinfisering? Er også usikker på om jeg skal benytte 0,5 eller 0,33 liters flasker. Noen innspill rundt dette?

Star-San
0.5 vs. 0.33: Kommer an på preferanse egentlig. Med 0.5 slipper du selvsagt å flaske så mange flasker for hver batch, men flaskene er litt dyrere og du må ha kasser som passer til disse flaskene. 0.33 får du kjøpt for en krone på nærbutikken, og kasser får du jo også i butikken. Men du må jo flaske flere flasker hver gang. Evt. gå for et kompromiss ;)
 
Ville også lagt til et refractometer eller hydrometer til målinger av OG ect, samtidig ville jeg tatt med et temometer til å måle temp i mesk.
 
Kjøp en kokeplate som du kan ha på en krakk/stol! Jeg brygget for første og siste gang på komfyren tidligere denne uka. Det ble altfor stor gryte(40L) på altfor liten plate, og så var det dårlig plass mellom ventilator og grytetopp. Har et varmekolbe på vei fra Kina nå.
 
Forstår det slik att du skal ha øl'et på flasker, og vil anbefale hand korker som tar 26mm og 29mm.
Då kan du også bruke Kinn og Champagne flasker i tilleg til bjørnungene. Lykke til:)
 
Jeg ville gått for en litt større panne, jeg kjøpte 36 l for noen mnd siden. Angrer på at jeg ikke kjøpte større. Det kan lett bli mere brygging enn man tenker.
 
Tusen takk for masse fantastiske innspill alle sammen. Jeg ser at det var mye jeg ikke hadde tenkt godt nok på:)

Jeg ser at induksjonstoppen jeg har sett på har målene 44x36 cm, mens en 50 liters kjele ser ut til å ha en diameter i bunn på 37 cm. Dvs at den vil stikke 1 cm utenfor induksjonstoppen. Induksjonstoppen er i tillegg 12cm høy. Vil dette bli en klønete og ustø rigg? Ville dere går for en annen løsning?
 
Nybegynner jeg og,men lurer kanskje litt på det motsatte - hvor lite utstyr kan man brygge øl med? Altså kjøpe minst mulig? Går det an å bruge eksempelvis sukkertermometer til å måle temperaturen? Er det like greit å kjøpe brukt utstyr som nytt?
 
Du trenger egentlig ganske lite. Stor nok kjele, meskepose, hydrometer, termometer, kokeplate(komfyr fungerer om kjelen og batchen er liten), gjæringskar, gjærlås, skikkelig hevert med flaskefyller, kapselpåsetter, og Starsan. Så finnes sikkert evt rest i huset.
Om du blir hekta kan du bygge videre, selvbygg om du er kompetent til det, bryggemaskin om du føler for å brenne penger. Vi brygger opp til 250 liter for mindre penger enn en Speidel 50.
 
Nybegynner jeg og,men lurer kanskje litt på det motsatte - hvor lite utstyr kan man brygge øl med? Altså kjøpe minst mulig? Går det an å bruge eksempelvis sukkertermometer til å måle temperaturen? Er det like greit å kjøpe brukt utstyr som nytt?

Brukt er sjølsagt greit.

Du kan jo begynne med ekstraktbrygging. Alt du trenger da, er desinfeksjonsmiddel (StarSan), et gjæringskar (eller helst to), et hydrometer, en tappestav , korker og korkeapparat. Flasker kjøper du på butikken ("bjørnunger"). Har du en rimelig stor kjele fra før, er det alt. Resten har du antakelig på kjøkkenet. om du har et normalt utstyrt kjøkken. "Stor nok" kjele i denne sammenhengen vil jeg si er 12 liter. Med dette her kan du brygge like godt øl som Kinn, 7Fjell og Nøgne Ø. (Men det er jo ikke sikkert du gjør det;).)

Vet ikke hva et sukkertermometer er, men om det er noe som funker i væske, duger det.

Går du for å brygge med malt fra starten av, ville jeg tatt i litt mer, og Lars' liste er god. "Stor nok kjele" = 36 liter, vil jeg si. Men du sliter nok med å koke over 30 liter på komfyren, så du får ikke utnyttet hele kapasiteten før du skaffer ei kraftig kokeplate. Så ville jeg kjøpt et stegbor til å bore hull i kjelen med, og ei kran. Du får begge deler på Biltema, f.eks.. Dermed har du en 36 liters kjele med kran. Jeg har veldig vondt for å tro at du kommer til å angre på at du startet med den størrelsen, dersom du fortsetter med bryggingen, og krana kommer du heller ikke til å angre på. Kanskje trenger du aldri noe større eller mer.

Brygging med meskepose (BIAB) holder lenge - mange foretrekker det. Et alternativ som koster noen hundrelapper, er en falskbunn - en perforert, omvendt grunn "bolle" som du siler vørteren gjennom når du tapper ut når meskingen er ferdig. Jeg foretrekker det, men en meskepose er ingen stor investering, så start med den.

Så er det masse som er kjekt og ha, og som du kommer til å føle du må ha etter hvert. Men ikke forhast deg.

Om du leser engelsk, så kjøp deg "How to brew" av John Palmer. Det er Bibelen.
 
Her er meskeoppsettet mitt. 36L kjele (50L) med kran. En billig kokeplate fra Expert. En veldig billig pumpe fra Kina mellom et bøyd messingrør med hull og en slange. Styres av en PID.
Dette er billigvarianten av et automatisert opplegg. Alt er kjøpt brukt unntatt plata som var utstillingsmodell. Brukte ca 2300,- på dette oppsettet med to gryter 36L/50L)
a6e0bf3063dd7894b1d6061f6425809a.jpg

Dette oppsettet gir meg denne typen meskekontroll uten kontinuerlig tilsyn
eddbd6f744370c8447c813fa740514e1.jpg
 
Sist redigert:
Takk for veldig bra svar! Veldig ålreit at det går å brygge uten store utgifter - har nettop tatt tak i min ungdoms dårlige økonomi, og har ikke mye å rutte med akkurat nå om lånene skal betales ned. Da er det greit med en hobby å kose seg med, og så kan jeg invitere gutta på hjemmebrygga i hagen istedet for å dra på byen. Hvis det blir noe bra da :rolleyes:
Jeg har en del hjemme, og forsøker å kjøpe resten brukt.
Sukkertermometer er konas, det er sånt man bruker når man koker knekk til jul :) Det går bra i væske og har en praktisk hekte til å sette på grytekanta, så satser på å bruke det. Engelsk går greit, jeg fant John Palmer i pdf på nettet til boken dumper ned i postkassa.
 
Sist redigert:
@msevland Det der tror jeg faktisk er det mest imponerende stykke hardware jeg har sett her.

@nybrygga84 Klart det blir godt øl:).

Mulig at det termometeret blir for lite? Du trenger noe som når godt ned i mesken.
Palmer på nett er en litt forelda utgave - men boka er ikke helt oppdatert, heller. Det meste er greit, og du finner snart ut at det ikke er så mange Sannheter innen ølbrygging - samtidig som det er veldig mange som har den:). Palmer er et fint utgangspunkt.
 
Tilbake
Topp