Jeg har søkt rundt på forumet men ikke funnet noen tidligere tråd som svarer 100% på det jeg lurer på:
Jeg har satt mitt første brygg, et 3kg-sett fra Munton's, altså uten tilsetting av sukker. Jeg har stort sett fulgt oppskriften:
- Gjæret i karet til det fikk en FG på 1014[sup]o[/sup]. Tok ca. fem dager.
- Tappet over i 1,5L brusflasker av plast
- Tilsatte 100g sukker i lake til brygget via sprøyte i flaskene (gjorde dette før jeg tappet ølet over)
(Settet sier her 85g til 5 imperial gallons (23L), men jeg har hørt flere her si opptil 120. Det ble derfor 100)
- Sjekket korkene, klemte på flaskene, byttet ut korker som var lekk.
- Gjæret i 2 dager i romtemperatur på flaskene.
- Satte så i kjelleren (rundt 8 grader).
Etter en uke i kjellertemperatur åpnet jeg en flaske for å "sjekke" :
Jeg lurte veldig på om jeg hadde fått til karboneringen, og om det smakte øl. Jeg trodde at brygget ville være ferdig utgjæret siden jeg hadde fulgt oppskriften og fordi jeg antok at det ikke kom til å foregå noe mer gjæring i kjellertemperatur (er dette rett?). Resultatet var ikke bra :nosmile: Det var nesten ingen kullsyre i ølet, og det smakte søtt og ikke bittert. Dette skulle være en IPA, så jeg forventet meg bitterhet.
Jeg _tror_ dette betyr at ølet ikke har gjæret helt ut, stemmer det? Jeg har sett noen her på forumet som har sagt at Munton's-sett skal gjære to uker i karet og to uker på flaske i romtemperatur. Er det noen som har erfaringer? Jeg har boka "Moderne hjemmebrygging", og den anbfaler 2 uker flaskegjæring. Jeg har derfor satt flaskene tilbake på badegulvet og håper at gjæret våkner til liv igjen. Har jeg tenkt rett? Dør gjæret av kjellertemperatur? Står jeg i fare for "flaskebomber" hvis ølet ikke var ferdiggjæret før jeg tappet det på flasker?
På forhånd takk for hjelpen! :attevar:
Jeg har satt mitt første brygg, et 3kg-sett fra Munton's, altså uten tilsetting av sukker. Jeg har stort sett fulgt oppskriften:
- Gjæret i karet til det fikk en FG på 1014[sup]o[/sup]. Tok ca. fem dager.
- Tappet over i 1,5L brusflasker av plast
- Tilsatte 100g sukker i lake til brygget via sprøyte i flaskene (gjorde dette før jeg tappet ølet over)
(Settet sier her 85g til 5 imperial gallons (23L), men jeg har hørt flere her si opptil 120. Det ble derfor 100)
- Sjekket korkene, klemte på flaskene, byttet ut korker som var lekk.
- Gjæret i 2 dager i romtemperatur på flaskene.
- Satte så i kjelleren (rundt 8 grader).
Etter en uke i kjellertemperatur åpnet jeg en flaske for å "sjekke" :
Jeg _tror_ dette betyr at ølet ikke har gjæret helt ut, stemmer det? Jeg har sett noen her på forumet som har sagt at Munton's-sett skal gjære to uker i karet og to uker på flaske i romtemperatur. Er det noen som har erfaringer? Jeg har boka "Moderne hjemmebrygging", og den anbfaler 2 uker flaskegjæring. Jeg har derfor satt flaskene tilbake på badegulvet og håper at gjæret våkner til liv igjen. Har jeg tenkt rett? Dør gjæret av kjellertemperatur? Står jeg i fare for "flaskebomber" hvis ølet ikke var ferdiggjæret før jeg tappet det på flasker?
På forhånd takk for hjelpen! :attevar: