hole
Norbrygg-medlem
Hei folkens jeg har begynt å se muliheter over alt etter at jeg begynte med øl brygging, og etter å ha hørt at man kan høste gjær fra flaske modnet øl måtte jo dette prøves.
Oprinnelig skulle jeg prøve å høste gjær fra en flaske Erdinger men intet skjedde, så etter to uker og en flaske duvel bestemte jeg meg for å prøve denne isteden. Så jeg helte bare bunnfallet oppi den flasken som jeg hadde prøvd å få til Erdinger gjæren i. Kort tid etter( kun få timer) satte gjæringen i gang, gjæren oppfører seg anderledes en de gjær typene jeg er vant til, og det luktet litt snodig (svovel aktig ?) men jeg tror ikke det er noe vill gjering. Det danner seg en gjær kake på toppen og tykke klumper farer rundt i gjærings karet (2 liter)jeg er nå på andre stadie i gjær høstingen. Første stadie skjedde med bruk av en rest baker maltekstrakt, i en flaske, når gjæringen var ferdig ble brygget helt krystall klart. Denne flasken ble dekantert og bunnfallet ble heldt over i nåværende gjærings kar/flaske (2 liter). med en vørter av hjemme maltet bygg av en sort kalt Olve, den er nok lite egnet til brygging siden sorten har høyt inhold av protein og litt lavt ekstrakt potensiale (forventet OG 1023 ble til OG 1019) men dette et et forsøks brygg så jeg forventer å lære flere ting.
Spøsmål: Hvaslaks gjær kan dette være? (lager eller Ale)
og er det lurt å ta denne gjæren videre til et større brygg når alt om gjæren er ukjent?
Oprinnelig skulle jeg prøve å høste gjær fra en flaske Erdinger men intet skjedde, så etter to uker og en flaske duvel bestemte jeg meg for å prøve denne isteden. Så jeg helte bare bunnfallet oppi den flasken som jeg hadde prøvd å få til Erdinger gjæren i. Kort tid etter( kun få timer) satte gjæringen i gang, gjæren oppfører seg anderledes en de gjær typene jeg er vant til, og det luktet litt snodig (svovel aktig ?) men jeg tror ikke det er noe vill gjering. Det danner seg en gjær kake på toppen og tykke klumper farer rundt i gjærings karet (2 liter)jeg er nå på andre stadie i gjær høstingen. Første stadie skjedde med bruk av en rest baker maltekstrakt, i en flaske, når gjæringen var ferdig ble brygget helt krystall klart. Denne flasken ble dekantert og bunnfallet ble heldt over i nåværende gjærings kar/flaske (2 liter). med en vørter av hjemme maltet bygg av en sort kalt Olve, den er nok lite egnet til brygging siden sorten har høyt inhold av protein og litt lavt ekstrakt potensiale (forventet OG 1023 ble til OG 1019) men dette et et forsøks brygg så jeg forventer å lære flere ting.
Spøsmål: Hvaslaks gjær kan dette være? (lager eller Ale)
og er det lurt å ta denne gjæren videre til et større brygg når alt om gjæren er ukjent?