Høsting av blend-gjær

Ett det noen som har erfaring med dette?

Jeg topphøstet wlp 568 for litt siden, bare for å ha gjort det egentlig.

Saisonen smaker utrolig snadder ut av karet, masse forskjellige smaker. Men hvor lenge kan det vare? Ser for meg at det egentlig ikke er vits i å topphøste blends hvis man vil gjenskape et brygg fra 1. gen pitch.
 
Der står litt om det i boken Yeast. Slik jeg forstår det er får du aldri med deg like mye av begge stammen når du topphøster eller vasker. De stammene som er i blenden har mest sannsynlig forskjellig flokkuleringsegenskaper. Den stammen som flokkulerer best bør der da være mindre av ved topphøsting og omvendt ved "bunnhøsting"
 
Ja det skal jeg uansett gjøre, men tviler på at jeg gidder å høste den med mindre den også blir bra, men sikkert på en annen måte. Lurte på hvis noen hadde gjort det og hvor fort gjæren forandret karakter.
 
Fant et uttdrag av boka:

"The most relevant concern about mixed-culture fermentations is the difference in flocculation. Even though poorly flocculating strains will co-flocculate with a higher flocculating strain, improving their flocculation, there will still be some differences in overall flocculation. Harvesting and repitching from a mixed-strain fermentation requires some attention to those differences, otherwise it can affect the percentage of each yeast strain harvested. For example, if the mixed-culture consists of a highly flocculent strain and a low-flocculating strain, collecting the yeast from the bottom of the fermentor increases the percentage of the highly flocculent strain. In real-world brewery use, we have seen the percentage change in as few as five generations. In this case, the mix went from an equal distribution to one strain making up 90 percent of the pitch. Interestingly, the brewer was still seeing the benefit of both yeast strains and was surprised to learn of the magnitude of the drift."

Spesielt siste setning er jo ganske interessant. Litt usikker på om det er smak eller attenuation som han mener fulgte blandingen. Kanskje begge.
 
Tilbake
Topp