1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hurtigpils

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Bernts, 21 Nov 2013.

  1. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Etter møte i Stavanger bryggerlaug har jeg fått noen spørsmål om den pilsen jeg hadde med.
    Den er langt fra den beste pilsen jeg har laget, men det som var greien med lageren var at jeg fikk noen innput fra Alexander_B om hvordan Lervig gjærte sine pils, og fikk da et innfall om å prøve selv.
    For at dette skal funke må du ha nok frisk gjær, riktig oksygenering og en liten "feeling" om hvordan gjæren oppfører seg under gjæring.

    Oppskriften jeg brukte var nesten den samme som jeg brukte i Corona clone forsøket

    OG 1042
    FG 1006
    IBU 16
    EBC 6
    kok 90n min
    23 liter i karet- 3 liter trub

    3 kg Fuglesang pilsnermalt
    1 kg flaket mais
    700 g Uncle Ben`s hurtigris

    Mesking 53`c 15 min, 64`c i 60 min, Mash out 75`c i 10 min.

    Humle: 9 g Magnum 90 min kok
              8 g Magnum 15 min kok
    Gjær WLP 833 2,5 dl slurry fra et tidligere brygg( her overpitchet jeg bevist 15% i forhold til Mr. malty)

    Etter kok så kjølte jeg ned brygget til 8´c og pichet gjæren.
    Lot så tempen stige naturlig opp til 10`c og lot den være der i 12 dager, deretter satte jeg tempen på 13`c
    Etter to dager var tempen i brygget 13`c der fikk den være i 3 dager, så dumpet jeg gjæren og startet nedkjølingen til 4 gader over 3-4 dager.
    Så fatet/flasket jeg brygget og karbonerte det som vanlig.
    Etter 3 dagers karbonering åpnet jeg den første flasken og den hadde ingen åpenbare feil.
    Nå det gjelder fat tar det noe lenger tid før det er drikkeklart, men det er absolutt mulig å lage en hurtig pils hvis man har kontroll på gjæringen.
     
  2. Tor Gilje

    Tor Gilje
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Fikk ikke tid til å smake den pilsen der, men den andre jeg fikk smake var veldig god.
     
  3. Øldal

    Øldal
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Fikk testet begge to, smakte snadder  :ilike:
    Kanskje teste dette, hadde flott med hurtig pils ettersom mine alltid står 4 uker på gjæring og 4 uker på lagring på 2 grader.
     
  4. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker for info Bernts. Om jeg er i stand til å klare dette selv er jeg usikker på, men prøves skal det. Ser for meg fermtroller kan være et godt hjelpemiddel her. Kan sette start og slutt temp over en viss tid med den. Så justerer den trinnløst.
    Pilsen var iallefall frisk og god!

    Edit: mente fermtroller ikke brewtroller.

    --
     
  5. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hovedpoenget med denne type gjæring er ikke mest mulig mekanikk, men heller å forstå hvordan gjæringen fungerer med den gjæren som brukes.
     
  6. Jørn Pedersen

    Jørn Pedersen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vil du si at det er avgjørende å dumpe gjæren før nedkjøling? Har noe som dette på tapetet selv, men må eventuelt stikke om til et annet kar før nedkjøling i så fall.
    Et spørsmål mer til oppskriften: kverner du hurtigrisen sammen med malten?
     
  7. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg er usikker på hvor mye gjærdumpingen har å si, men iom at jeg ikke hadde brukt for den mer, så dumpet jeg den i tilfelle nedkjølingen skulle gå raskere enn antatt.

    Jeg kverner ikke risen, men har den i til slutt.
     
    Jarle Sørbø liker dette.
  8. AudunWS

    AudunWS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mysen
    Er både ris og mais med under hele meskingen? Ikke problem at det tetter seg?
     
  9. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg legger maisen og risen på toppen av maltsenga, da er det happy camping igjennom hele meskingen.
     
  10. AudunWS

    AudunWS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mysen
    Dette må testes, først en IPA nå så blir det Bernts pils :)

    Jeg sliter jo med tett Boilermaker på en Saison så jeg måtte handle litt ris-skall på Bryggselv i dag
     
  11. Viktste

    Viktste
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hva mener du med "dumpet gjæren"? Stikker du om?
     
  12. AndersGrom

    AndersGrom
    Expand Collapse
    Dommer

    Rekker gjæren rydde opp hvis du dumper den så hurtig? Vill det ikke være stor fare for diacetyl ved så kort gjæring og med tanke på den lave temperaturen?
     
  13. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg bruker en konisk gjæringstank til pilsbrygging, så da "dumper" jeg gjæren gjennom den nederste kranen, jeg stikker ikke om.

    Gjæren rekker å rydde opp, hvis du ser så har jeg til å med lagt inn to dager med litt høyere temp, dette er egentlig unødvendig siden gjæringen starter såpass lavt som den gjør. Det viktigste er å bruke nok frisk gjær og riktig o2 mengde for å minimere usmaker fra gjæringen, så er det også et stort pluss å kjenne gjærtypen som brukes.
    Og egentlig er ikke denne gjæringen så hurtig sammelignet med kommersielle bryggerier, det gjelder bare å omdanne det de gjør mtp trykk, mengde, temp til hjemmebruk.
     
  14. Jørn Pedersen

    Jørn Pedersen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  15. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hei fikk denne oppskriften på gjæring dvs hurtigpils som vistnok er den metoden Lervig benytter, og kunne tenke meg en vurdering av metoden her inne før jeg lar mine 47 liter i gjæringsskapet bli prøvekanin. Men i følge den jeg fikk det av får en da ferdig gjæret pils klar for fatkarbonering på en 14-16 dager:
    - Pitch ca 10 grader (benytter Safale 34/70)
    - La stå i gjæringsskap i 5 døgn på 10 grader
    - Øk temperaturen med 2 grader i døgnet til 16 grader (dvs 3 døgn), hold på 16 i 2 døgn til.
    - Kjøl ned til 10 grader 4 døgn.
    - CC 2 døgn på 2-3 grader
    Fat og karboner

    Totalt 16 døgn med CC.

    Hva tror dere? Hadde vært gull å fått frigjort gjæringsskapet!
     
  16. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Skipp " Kjøl ned til 10 grader 4 døgn" Hold på 16 grader til FG er stabil så gå for CC..
     
    Ekornskurken liker dette.
  17. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Takker for svar TazzaT.
    Metoden er enda raskere en Bernts sin øverst her, men dersom det ikke lager like god pils er det vel ikke de ekstra dagene verd det, tenker jeg.
     
  18. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Kan ikke se at dropp til 10 grader i 4 dager skal ha noe for seg,like godt å la den stå på 16 grader di 4 dagene da..
     
  19. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hmm da er 4 1/2 dager gått og jeg er usikker på om jeg skal starte økningen av temperaturen opp not 16 grader, eller om jeg skal la stå på ti grader noen dager lenger. Vet ikke helt hvilke av de to metodene jeg skal følge:

    Lot så tempen stige naturlig opp til 10`c og lot den være der i 12 dager, deretter satte jeg tempen på 13`c
    Etter to dager var tempen i brygget 13`c der fikk den være i 3 dager, så dumpet jeg gjæren og startet nedkjølingen til 4 gader over 3-4 dager.

    Eller

    La stå i gjæringsskap i 5 døgn på 10 grader
    - Øk temperaturen med 2 grader i døgnet til 16 grader (dvs 3 døgn), hold på 16 i 6 døgn til. (kuttet ut nedkjølingen til 10 grader etter råd)
    - CC 2 døgn på 2-3 grader

    Merkelig så ubeslutsom man skal bli når det kommer til slike ting!
     

Del denne siden