Hva er sukkers Gravity?

MaRw

 
Hei.

Glemte å måle FG før jeg tilsatte sukkerlake i karet før flasking, har slitt litt med skikkelig utgjæring så skulle gjerne ha vist hvor jeg endte på denne batchen. Hadde 27l ferdig IPA +3dl vann & 145g sukker @ 1,024. Tipper jeg endte på rundt 1,020 men hadde satt pris på om noen viste sukkers "gravity" eller hvordan ellers jeg kan regne ut dette. Er ikke sikkert det er siste gang jeg glemmer dette :O
 
sukker gir ca. 370 SG-poeng per kilo løst i en liter væske. For ditt tilfelle blir utregningen:

SG-poeng = (370 * 0,145 kg) / 27,3 L = 1,97, altså ca. 2 poeng.

Du kan altså anta at din FG var 1,024 - 0,002 = 1,022.

Dette høres litt høyt ut for en IPA. For å sikre god utgjæring er det viktig å pitche mange nok og friske nok gjærceller, sørge for tilstrekkelig oksygenering av vørteren, og å ha god kontroll på gjæringstemperatur. Siden du er Norbrygg-medlem, har du tilgang på artiklene i medlemsseksjonen, for eksempel denne: Artikkel: Bryt 1020-grensen!
 
145 gram sukker i 3 dl vann gir i følge beercalc OG på 1193. Ved 27 l gir den 1002. (har benyttet lys kandi, tror det skal være korrekt.)
 
Tilbake
Topp