hva har størst effekt på utbytte....?

hole

Norbrygg-medlem
Jeg har nå maltet flere korn sorter og brygget tre øl, men har fått ganske dårlig utbytte på de to siste brygge rundene. Det første ølet hadde en stor andel rug malt, dette ølet hadde normalt utbytte, eller omtrent som forventet. Det neste ølet brygget på emmer og hvete +noe bygg og rug (for å få nok vørter), ende opp med et utbytte på rundt 50% så jeg måtte korigere med litt DME. Det siste brygget som jeg brygget i går ble brygget på bare bygg og jeg hadde faktisk forventet godt utbytte, men endte også opp med et utbyttepå ca 50%. Nå har jeg en mistanke om at min malt mølle gjør en dorlig jobb så det blir noe u-knust malt, selv etter to runder i mølla.

Så spørsmålet mitt er da: hva er den mest sansynlige grunnen til dårlig utbytte her? Dårlig knusing av malten, Lav ensymatisk styrke, feil under "kilning" steget, Lite egnet korn for malting eller feil under malting av kornet.

Bygg sorten skal være godt egnet og etter maltinga var jeg meget optimistisk (god søt smak på malten) og at både byggen, hveten og emmeren gav dorlig utbytte, gjør att jeg mistenker malt mølla mest.

Hva tror dere? Er det andre ting som kan påvirke utbytte? (formye protein i kornet osv.....)
 
Har du maltet kornet selv, er det ikke unormalt at utbytte synker. Søk på stjørdalsøl.
 
Jeg er klar over at hjemme maltet korn kan ha dårligere utbytte. men dette kan skyldes flere faktorer, en faktor er dårlig egnet korn (formye protein, lavt ensymatisk potensiale osv...) En en annen er maltings prossesen og en tredje er tørking/risting ved for høy temperatur (her kan enymene brytes ned). Noe av malten jeg har laget forventet jeg lavere utbytte fra og noe av malten ble jeg ikke overasket over at hadde lavt utbytte. Men særlig denne ene typen forventet jeg iallefal noe høyere utbytte en jeg fikk, kan bedre knusing av malten øke effektiviteten fra 50% til 75%. Jeg forstår att jeg ikke kan ta ut sukker som ikke er der, men jeg trenger å eliminere faktorene. viss knusinga har minimal effekt vet jeg at problemet ligger et annet sted, foreksempel maltings prosessen.

Jeg har til nå maltet to typer hvete, en rug, to typer bygg, emmer, spelt og et forsøk på enkorn(spirte for tregt, var mislykket) Rugen ser ut til å gi et godt utbytte, hveten maltet jeg forlite av til å være sikker på utbytte av, emmeren er noe forseg selv men syntes å gi dårlig utbytte, den ene byggen var en sort med høyt protein inhold og små korn og gav et lavt utbytte, den andre byggen en gammel sort (Domen), blir sakt å være godt egnet til malting, men gav somsakt dårligere utbytte en forventet i dette forsøket. tror ikke at sorten i seg selv har skylden, det er mange faktorer som kan spille inn, alt fra dyrknigs forhold til maltinga eller knusinga.

Ved å eliminere faktorer kan jeg nestegang malte kornet bedre og få et bedre øl
 
Et enkelt eksperiment for å få svar på om det er mølla som er feil innstillt er vel å kjøre en test-mesk med industriell malt med kjente spesifikasjoner. Mesk f.eks. én kg vanlig pilsnermalt for seg, og én kg eget malt og sammenlikn resutlatetne i SG i vørteren. Hvis mølla er problemet, bør utbyttet i den i det kjøpte maltet også bli dårligere enn forventet.
 
Så enkelt at en ikke tenker på det, jeg har en litt over en kilo med uknust pilsner malt fra kølster malteri/bryggeri. da gjør jeg et lite BIAB bryg med den i kveld og tømmer resultatet i tønna som gjærer, etter litt inkoking. Da får jeg sjekket det problemet og økt økselvekta samtidig.
Takk for hjelpen
 
Nå er vel kanskje ikke Kølster det man vil betegne som et industrielt malteri, men det gjør gjerne samme nytten.
 
Kansje ikke industrielt malteri men jeg tror at han vet hva han gjør, og viss jeg skall fortsette å malte er hans malteri noe å måle seg opp i mot. Kansje om noen år malter jeg god nok malt til at selv du vill prøve den.  det er langt dit, og det blir vel med drømmen men hvem vet. uansett å kunne malte er en nyttig kunskap spør du meg.

Nå har jeg brygget test brygget og utbyttet ble litt bedre, men fremdeles for dårlig. utbytte ligger rundt 55% mot ca 75% når jeg brygger med ferdig knust prfesionell malt. Kølster Malten kan ha blitt noe bedre knust, siden jeg ble nødt til å stille mølla, Jeg må nok få meg en ny mølle. Jeg gjetter jo potensielt utbytte på min egen malt og kølster malten kan jo ligge litt under de store malterienes malt i potensiale. men viss ikke jeg gjør noe drastisk feil under meskinga så er nåk dommen at mølla må ta mesteparten av skylda for dårlig ut bytte.
 
Det er jo forsåvidt ikke så viktig å vite faktisk potensielt utbytte i maltet ditt, så lenge du vet hva du kan forvente fra gang til gang. Kunnskap om malting er definitivt nyttig. Og interessant, ikke minst, det er kanskje like viktig når man er hjemmebrygger!

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Tilbake
Topp