Ørnegård
Norbrygg-medlem
vi har nå satt 4-5 all grain brygg og vi synes vi lykkes ganske godt, men det er en del spørsmål vi driver å spekulerer på uten å finne gode klare svar (som kanskje ikke finnes?):
1) Lagringstid
I oppskrifter som vi finner både her på forumet og andre plasser så varierer anbefalt lagringstid mye. Alt fra 30 dager til 6 måneder. Har til og med sett tilfeller hvor det er veldig spesifikt: "56 dager ved 5,5 grader".
Vi opplever også at det er vanskelig å lagre ølet lenge - det er borte lenge før lenge. Men vi forsøker å holde oppe bryggeaktiviteten slik at vi etterhvert kan få litt ulike typer øl "på lager"
Lagringstid påvirkes vel av både alkoholstyrke, malttyper og humletype/mengde.
Men finnes det noen tommelfingerregler for hvor lenge vi bør lagre ølet?
Vi har en lys pils som var flasket 21. mars. Den smaker allerede fortreffelig (litt vel søt kanskje), men hvordan vurderer vi hvor lenge den bør/kan stå?
Vi har også en stout som vi flasket 27. mars. Den har siden da stått til karbonering på ca. 16-17 grader.
Vi kan jo tenke slik: Smaker det relativt godt nå, så drikk det nå. Men det er jo synd dersom det kan bli enda bedre
Er det utelukkend erfaring med oppskriften (at man ha brygget den flere ganger og observerer over tid når den smake best) som kan si noe om lagringstid? Eller kan man ta utgangspunkt i malttyper, alkoholinnhold, humlemengde/bitterhet og så og si beregne en optimal lagringstid?
Regner også med at lagringstemperatur har noe å si: Jo lavere temperatur - desto lengre tåler ølet å stå?
2) Koketid
Her varierer det mellom 60 minutter og 90 minutter. Hvordan tenker man når man bestemmer seg for hvor lang koketid en benytter? En ting er jo OG - at en ønsker å koke slik at man treffer ønsket OG. Men er det slik at dersom man treffer OG på en oppskrift med kun 60 minutter - at det ikke finnes andre grunner til å koke i 90 minutt? Eller spurt på en annen måte? Kan man justere på maltmengde for å kunne koke i 60 minutter i stedet for 90 - uten at det får andre konsekvenser?
1) Lagringstid
I oppskrifter som vi finner både her på forumet og andre plasser så varierer anbefalt lagringstid mye. Alt fra 30 dager til 6 måneder. Har til og med sett tilfeller hvor det er veldig spesifikt: "56 dager ved 5,5 grader".
Vi opplever også at det er vanskelig å lagre ølet lenge - det er borte lenge før lenge. Men vi forsøker å holde oppe bryggeaktiviteten slik at vi etterhvert kan få litt ulike typer øl "på lager"
Lagringstid påvirkes vel av både alkoholstyrke, malttyper og humletype/mengde.
Men finnes det noen tommelfingerregler for hvor lenge vi bør lagre ølet?
Vi har en lys pils som var flasket 21. mars. Den smaker allerede fortreffelig (litt vel søt kanskje), men hvordan vurderer vi hvor lenge den bør/kan stå?
Vi har også en stout som vi flasket 27. mars. Den har siden da stått til karbonering på ca. 16-17 grader.
Vi kan jo tenke slik: Smaker det relativt godt nå, så drikk det nå. Men det er jo synd dersom det kan bli enda bedre
Er det utelukkend erfaring med oppskriften (at man ha brygget den flere ganger og observerer over tid når den smake best) som kan si noe om lagringstid? Eller kan man ta utgangspunkt i malttyper, alkoholinnhold, humlemengde/bitterhet og så og si beregne en optimal lagringstid?
Regner også med at lagringstemperatur har noe å si: Jo lavere temperatur - desto lengre tåler ølet å stå?
2) Koketid
Her varierer det mellom 60 minutter og 90 minutter. Hvordan tenker man når man bestemmer seg for hvor lang koketid en benytter? En ting er jo OG - at en ønsker å koke slik at man treffer ønsket OG. Men er det slik at dersom man treffer OG på en oppskrift med kun 60 minutter - at det ikke finnes andre grunner til å koke i 90 minutt? Eller spurt på en annen måte? Kan man justere på maltmengde for å kunne koke i 60 minutter i stedet for 90 - uten at det får andre konsekvenser?