Hallstein
Norbrygg-medlem
Har i løpet av det siste 1 1/2 året begynt å hoppe skikkelig nedi brygge-nørde-hølet igjen og prøvd en del nye teknikker og metoder som ikke har vært kjent for meg de siste 10 åra.
Hadde en fermzilla en periode og kvitta meg med den igjen før jeg nå nylig har oppgradert til en Brewtools F80 unitank.
Brygga nylig en Cold IPA og skulle tørrhumle under trykk mot slutten av gjæringsforløpet. Ser at humla i løpet av kort tid (20-30min) faller ned til bunnen og legger seg rimelig kompakt nedi bunn (har siktglass før albuen i bunnen av gjæringstanken). Tenker at dette må vel ikke være bra for utnyttelse av humle. Hadde det samme problemet med en IPA på fermzilla også, og syntes den hadde dårlig humlearoma mtp. mengden humle jeg brukte i det ølet. Begynner å google litt, og finner fort en del posts på discussions.probrewer.com og reddit sin subreddit /r/thebrewery om profesjonelle bryggere som blant annet "rouser" humle ved å boble CO2 inn via konen i bunnen et par ganger i døgnet. Noen går så langt at de resirkulerer vørter/gjærende øl under trykk fra racking armen og inn i bunn av tanken igjen ved hjelp av pumper under gjæringsforløpet for å øke humleekstraksjon under gjæring.
Setter sammen noen deler fra filter-kittet til brewtools som gjør at jeg får purget bunnventilen for luft og begynner å boble CO2 inn fra bunnen. Såkalt "rousing". Gjør dette et par dager etter hverandre, og det virker for meg som at det har hatt en tydelig effekt. Humla holder seg i suspensjon lenger og lenger for hver gang. Cold crasher ølet, tapper av humlerester og merker umiddelbart at dette ølet med 200g tørrhumle har mye mer aroma enn hva tidligere fermzilla-brygget IPA med 375g tørrhumle hadde. (det er snakk om 60L batcher i begge tilfeller her)
I etterkant virker det litt åpenbart at denne teknikken fungerte, men samtidig så sitter jeg igjen med følelsen av at her er det mye å lære av de store bryggeriene....
Er det fler her inne som er kjent med teknikker fra større bryggerier som hjemmebryggere går glipp av?
Hadde en fermzilla en periode og kvitta meg med den igjen før jeg nå nylig har oppgradert til en Brewtools F80 unitank.
Brygga nylig en Cold IPA og skulle tørrhumle under trykk mot slutten av gjæringsforløpet. Ser at humla i løpet av kort tid (20-30min) faller ned til bunnen og legger seg rimelig kompakt nedi bunn (har siktglass før albuen i bunnen av gjæringstanken). Tenker at dette må vel ikke være bra for utnyttelse av humle. Hadde det samme problemet med en IPA på fermzilla også, og syntes den hadde dårlig humlearoma mtp. mengden humle jeg brukte i det ølet. Begynner å google litt, og finner fort en del posts på discussions.probrewer.com og reddit sin subreddit /r/thebrewery om profesjonelle bryggere som blant annet "rouser" humle ved å boble CO2 inn via konen i bunnen et par ganger i døgnet. Noen går så langt at de resirkulerer vørter/gjærende øl under trykk fra racking armen og inn i bunn av tanken igjen ved hjelp av pumper under gjæringsforløpet for å øke humleekstraksjon under gjæring.
Setter sammen noen deler fra filter-kittet til brewtools som gjør at jeg får purget bunnventilen for luft og begynner å boble CO2 inn fra bunnen. Såkalt "rousing". Gjør dette et par dager etter hverandre, og det virker for meg som at det har hatt en tydelig effekt. Humla holder seg i suspensjon lenger og lenger for hver gang. Cold crasher ølet, tapper av humlerester og merker umiddelbart at dette ølet med 200g tørrhumle har mye mer aroma enn hva tidligere fermzilla-brygget IPA med 375g tørrhumle hadde. (det er snakk om 60L batcher i begge tilfeller her)
I etterkant virker det litt åpenbart at denne teknikken fungerte, men samtidig så sitter jeg igjen med følelsen av at her er det mye å lære av de store bryggeriene....
Er det fler her inne som er kjent med teknikker fra større bryggerier som hjemmebryggere går glipp av?