hvor mye gjær?

Jeg har et spørsmål angående gjærmengde.
La oss for enkelhets skyld ta for oss tørrgjær. I følge de fleste seriøse bryggere er Jamil's (Mr.Malty's pitching rate calc). den beste måte å beregne mengden gjær, enten det er tørr eller flytende gjær.
Skal jeg brygge en lager med O.G 1.050 og mengde 55 liter, anbefales det 4,9 pakker rundet av til 5 pakker tørrgjær på à 11,5 gram. Med andre ord 57,5 gram, eller dersom jeg har større volum gjær, ca 60 gram tørrgjær.
Men følger jeg anvisningen på pakken, f.eks fermentis saflager W-34/70 skal jeg dersom jeg gjærer på under 12 grader bruke 20-30 gram tørrgjær pr 10 liter. Til mitt brygg med andre ord 110-165 gram tørrgjær. Over dobbelt så mye som Mr.Malty's kalkulator tilsier.

Hva er rett?
 
Tja. Jeg lurer på om dette har sammenheng med at Fermentis heller ikke mener du trenger å oksygenere vørteren? Uansett sier Fermentis også: One sachet of 11.5g is suitable to brew 15 to 22 litres of beer (4 to 6 gallons). For lagers, use two sachets of yeast when brewing at cold temperature (12°C or below).
 
Jeg hadde fulgt mrmalty.com, rehydrert gjæren skikkelig og oksygenert vørteren godt.
 
Tilbake
Topp