Hvordan utvikles ølet etter karbonering?

Sarah

 
Man flasker og de står mørkt i romtemperatur et par uker for å utvikle bobler, bra. Så skal det settes mørkt og kaldt. Men! Jeg har ikke gigakjøleskap og lurer på om, evt. hvordan, ølet påvirkes etter karbonerings-stadiet? F.eks stå i en semi-varm bod/kjeller.
 
Mørke og sterke øl med primært bitterhumle tåler vel gjerne varm lagring bedre. For overgjæret øl som skal lagres (opptil flere år), har jeg sett opp til 20 grader anbefalt lagringstemperatur.

Miguel, mener du 3-30-300 "regelen" om at øl taper seg like mye/lite på 3 dager ved 30 grader, som ved 30 dager ved 20 grader eller 300 dager ved 3 grader? Kan godt hende den stemmer, men ikke spesielt nyttig om man ikke allerede vet hvordan et brygg utvikler seg ved en av temperaturene.

Et forsøk man kan gjøre er da å spare noen flasker og følge utviklingen på en batch, så har man et utgangspunkt for liknende øl. Driver selv å følger utvikling på en porter nå, prøver en flaske med 2-4 ukers mellomrom.
 
Mørke og sterke øl med primært bitterhumle tåler vel gjerne varm lagring bedre. For overgjæret øl som skal lagres (opptil flere år), har jeg sett opp til 20 grader anbefalt lagringstemperatur.

Miguel, mener du 3-30-300 "regelen" om at øl taper seg like mye/lite på 3 dager ved 30 grader, som ved 30 dager ved 20 grader eller 300 dager ved 3 grader? Kan godt hende den stemmer, men ikke spesielt nyttig om man ikke allerede vet hvordan et brygg utvikler seg ved en av temperaturene.

Et forsøk man kan gjøre er da å spare noen flasker og følge utviklingen på en batch, så har man et utgangspunkt for liknende øl. Driver selv å følger utvikling på en porter nå, prøver en flaske med 2-4 ukers mellomrom.

Nja, mulig, det blir isåfall en omskrivning av den regelen jeg har lest muligens. Men der går det ikke på dager, det går bare på effekt/tid. Den jeg mener er iallefall en kjent hjemmebrygger-greie.
 
Man flasker og de står mørkt i romtemperatur et par uker for å utvikle bobler, bra. Så skal det settes mørkt og kaldt. Men! Jeg har ikke gigakjøleskap og lurer på om, evt. hvordan, ølet påvirkes etter karbonerings-stadiet? F.eks stå i en semi-varm bod/kjeller.

Generelt er hjemmebrygg ferskvare, og du skal ikke forvente veldig lang holdbarhet om du lagrer det som du beskriver. Det er litt avhengig av øltype, som det blei sagt ovenfor her.

Jeg har en kjeller som aldri kommer over 14 grader om sommeren, og det meste klarer seg relativt godt der - dvs. i alle fall to-tre måneder. Jeg ville ikke satse på å ha øl stående lenger enn det om du har det litt varmere. 14 grader nevnes gjerne som en øvre grense.
 
De aller fleste øl jeg brygger holder minst et år ved de temperaturene Finn nevner mm. det er no direkte galt med det
Noen øl har jo vært nydelig hele 5 år etter tapping, men kanskje med en peek etter 3 -4. Dette er selvfølgelig av det mørke sterke sorten
 
Sist redigert:
Egentlig så må man bare føle seg frem. Men det betyr at første versjonen og muligens også andre versjonen av et øl blir testkaniner, og så finner du to tre på rappen innenfor et tidsrom som smaker brillebra. Da vet du at det er på det tidspunktet hvis "alt" er likt neste gang, at det er da de smaker best.
 
Unntaket er selvfølgelig humle øl, de begynner vel en nedadgående kurve etter ca. en måned, men fortsatt drikkelig et år senere
 
Unntaket er selvfølgelig humle øl, de begynner vel en nedadgående kurve etter ca. en måned, men fortsatt drikkelig et år senere

Mye før enn det vil jeg si, men det spørs på oksygen fat/flaske etc. Men humleøl synes jeg er fælt på flaske selv, men det kommer kanskje av tappingen, og oksygenintroduseringen der.
 
De aller fleste øl jeg brygger holder minst et år ved de temperaturene Finn nevner mm. det er no direkte galt med det
Noen øl har jo vært nydelig hele 5 år etter tapping, men kanskje med en peek etter 3 -4. Dette er selvfølgelig av det mørke sterke sorten

Men de aller fleste øl du brygger er jo dobbelt så sterke som de aller fleste øl jeg brygger:rolleyes:.

Jeg drikker weissbier nå som har stått i kjelleren i sommer, og er et halvt år gammel, og den er helt på høyden og vel så det. Det hadde jeg egentlig ikke regna med; weissbier er jo ikke noe lagringsøl. Jeg sa i alle fall to-tre måneder, og noen, som f.eks. en best bitter, vil jeg ikke gjerne se blir eldre, mens noen kan holde opp mot et år. Det varierer ganske mye fra type til type. Og så er det de mørke, sterke, som stiller i en annen klasse når det gjelder tid.

De lette lyse har jeg alltid i kjøleskap, så hva de tåler av kjellerlagring veit jeg faktisk ikke.
 
Men de aller fleste øl du brygger er jo dobbelt så sterke som de aller fleste øl jeg brygger:rolleyes:.

Jeg drikker weissbier nå som har stått i kjelleren i sommer, og er et halvt år gammel, og den er helt på høyden og vel så det. Det hadde jeg egentlig ikke regna med; weissbier er jo ikke noe lagringsøl. Jeg sa i alle fall to-tre måneder, og noen, som f.eks. en best bitter, vil jeg ikke gjerne se blir eldre, mens noen kan holde opp mot et år. Det varierer ganske mye fra type til type. Og så er det de mørke, sterke, som stiller i en annen klasse når det gjelder tid.

De lette lyse har jeg alltid i kjøleskap, så hva de tåler av kjellerlagring veit jeg faktisk ikke.
Husker du sverget til at weissbier var ferskøl, artig at (jeg antar iallefall?) du tok tipset mitt. Har du kåll på lufta så forringes det ikke ila de 4-12 ukene, det bare skifter karakter.
 
Husker du sverget til at weissbier var ferskøl, artig at (jeg antar iallefall?) du tok tipset mitt. Har du kåll på lufta så forringes det ikke ila de 4-12 ukene, det bare skifter karakter.

Nei, du hadde helt rett. Denne er blitt bedre og bedre med tida:). Og den har altså stått i ca. 14 grader, og weissbier er jo ikke blant de øltypene jeg ville tro tålte litt høy lagringstemperatur så godt. @Sarah, hva er temperaturen i den boden du kan bruke?
 
Nei, du hadde helt rett. Denne er blitt bedre og bedre med tida:). Og den har altså stått i ca. 14 grader, og weissbier er jo ikke blant de øltypene jeg ville tro tålte litt høy lagringstemperatur så godt. @Sarah, hva er temperaturen i den boden du kan bruke?
Takk for veldig gode svar. Jeg brygget både lys og mørkt i sommer og de står nå flasket i kjelleren som er på ca17 grader... været ute har hatt mye å si på hvor kald eller varm boden er så jeg føler jeg har lite kontroll på denne fasen desverre. Tar flasker opp i kjøleskapet litt etter litt. Kjempeinteressant at smaken skal utvikle seg og øltyper, humle o.l spiller inn!! Jøye meg, hvert ledd påvirker.
 
Takk for veldig gode svar. Jeg brygget både lys og mørkt i sommer og de står nå flasket i kjelleren som er på ca17 grader... været ute har hatt mye å si på hvor kald eller varm boden er så jeg føler jeg har lite kontroll på denne fasen desverre. Tar flasker opp i kjøleskapet litt etter litt. Kjempeinteressant at smaken skal utvikle seg og øltyper, humle o.l spiller inn!! Jøye meg, hvert ledd påvirker.

17 er i alle fall bedre enn romtemperatur. Og nå synker vel temperaturen utover høsten, siden boden din påvirkes av utetemperaturen. Så har det klart seg så langt, så klarer det seg vel til jul.
 
Tilbake
Topp