Tycker dte tar lång tid att värma upp mäsken till mash out, brukar satsa på at nå en ca 76c för detta. Ofta finner jag mig själv mäska i 90min, detta med avsikt :yes:. Men efter detta blir det sånt jäkla fummel och tiden springer iväg, inte ovanligt upp mot en extra timme, inte med avsikt :rasende:! Jag drar upp värmeelementet, stort sett bara 1kw pga av rädslan för att bränna mäsken (been there) om jag drar igång 1.5kw i tillägg, eller 1.5kw iställer för 1kw. Har höjt upp silkaret ca 3cm med rostfria knottar. Uppvärmingnen tar som sagt lång tid, och jag recirkulerar för att fördela vörten som värms upp intill elementetet. Blir faktiskt uppgiven av att låta filleting ta extratid, och ger en huvudbry. Hur gör ni andra egentligen för att höja temp i mäsken?
En annan ting är detta med skylling. Har testat en metod varpå jag tappar bb30n för vört till ett annan kar samtidigt som jag tillsätter skyllevatten. Vill understräcka att jag inte lyfter upp maltröret då. Skylling tar ca 45min, får effekktivitet på ganska stabila 85%. Hur tycker andra det går att skylle med maltkaret upphävt? Vilken praxis är att föredra med tanke på vägningen mellan tidsförbruk och effektivitet?
Blir glad för respons :hadet:
En annan ting är detta med skylling. Har testat en metod varpå jag tappar bb30n för vört till ett annan kar samtidigt som jag tillsätter skyllevatten. Vill understräcka att jag inte lyfter upp maltröret då. Skylling tar ca 45min, får effekktivitet på ganska stabila 85%. Hur tycker andra det går att skylle med maltkaret upphävt? Vilken praxis är att föredra med tanke på vägningen mellan tidsförbruk och effektivitet?
Blir glad för respons :hadet: